Merikeskus Vellamo, Kotka
*Visit Kotka-Haminan mediamatkan innoittamana
Merikeskus Vellamossa avautui huhtikuussa mielenkiintoinen Oceanista – muoti ja meri -näyttely. Näyttelystä povataan yhtä tämän kesän “hittiä”, ja sitä se onkin, näyttelyssä nimittäin pääsee lähietäisyydeltä aistimaan kuinka huippumuoti on lainannut merenkulkijoiden tyyliä ja kulttuuria vuosikymmenten ajan.
Näyttely on myös omalla tavallaan uraauurtava, Suomessa ei ole aiemmin nähty vastaavanlaista näyttelyä merimiesmuotiteemalla.

Näyttely esittelee kansainvälisesti tunnettujen muotitalojen ja suomalaisten suunnittelijoiden merestä inspiroitunutta muotia. Mukana ovat muun muassa Chanel, Thom Browne, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Pierre & Gilles, Versace, Idaliina Friman ja Anne-Mari Pahkala. Unohtamatta suurta suomalaista suosikkia eli Marimekon raitapaitaa.

Verkkoja ja muovijätettä
Huippuluomusten lisäksi mukana on ekologisesti valmistettuja tuotteita kuten linnanjuhlissa kansanedustaja Emma Karin yllä nähty iltapuku joka on valmistettu merestä kerätyistä muovipulloista ja kierrätysmuovista. Tanskalainen Dressed in a Fishnet -luomus on tehty merestä löydetyistä verkoista. Näyttelyssä on mukana myös lohennahkalaukku ja turskannahkaiset kengät.

Kaikkiaan 110 vaatetta tai asustetta esittelevässä näyttelyssä voi nähdä vahvoja muistoja herättäviä merihenkisiä klassikkotuotteita sekä katumuotia aina 1800-luvun loppupuolelta tähän päivään asti. Vanhimmat näyttelyn asuista ovat kansallismuseon kokoelmista, uusimmat tältä vuodelta. Näyttelyesineet tulevat eri puolilta maailmaa, vaikka pääpaino onkin Euroopassa.

Oceanistan erikoisin “näyttelyesine” löytyy tatuoinneista kertovasta kulmauksesta: kyseessä on liuokseen säilötyn, tatuoidun ihmiskehon pala. Ihopalasessa on tatuoituna nuori nainen Tanskan lipun kera.

Oman osansa näyttelyssä saavat urbaani merimies kuten Jacques Cousteau punaisen piponsa kera sekä merimiehiin liitetyt seksistiset mielikuvat. Esillä on taiteilijakaksikko Pierre & Gilles työ sekä tietenkin Tom of Finland.

Suosittelen näyttelyn kiertämistä oppaan kera, jotta vaatteet ja varsinkin tarinat niiden takaa pääsevät oikeuksiinsa. Opastuksen aikana kuulet mm. Oulun seudulla tehtyjen villapaitakaulusten käytännönläheisen, mutta surullisen tarinan, sen miten kuningatar Victoria vaikutti lastenmuotiin sekä tarinan Laura Dalgaardin hulvattoman merellisestä villapaidasta, jonka neulontaohje muuten löytyy Suomen merimuseon sivuilta.

Suomen kansallismuseon tuottama näyttely perustuu Tanskan kansallisen merimuseon Museet for Søfartin näyttelyyn ja se on toteutettu yhteistyössä Exponan kanssa. Kotkan jälkeen näyttely siirtyy Ruotsin Göteborgiin.
Oceanista – muoti ja meri -näyttely Merikeskus Vellamossa, Suomen merimuseossa 29.9. asti. Näyttelyyn järjestetään opastuksia 25.6. – 10.8. tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin kello 12–12.30, ja ne sisältyvät pääsymaksun hintaan.
Tämä menee vahvasti harkintaan. Positiivista, että aikaa on riittämiin, ja meillä on muutenkin aikomus lähteä käymään Kotkassa. Ennen muuta pidän Merikeskus Vellamosta erittäin paljon!
Mukava kuulla!
Mielestäni yksi Suomen parhaimmista merimuseoista löytyy Kotkasta ja tulipa juuri tätä äänestettyä taannoisessa Museokortin yleisöäänestyksessäkin.