Barbados

Sulje silmäsi ja kuvittele: Varpaat lähes valkealla puuterimaisella hiekalla, kookospalmuja jotka huojuvat ympärilläsi leppoisassa tuulessa ja kutsuvan turkoosi, lämmin meri. Sitä on Barbados – yksi Karibian kuuluisimmista lomakohteista.

Barbados pähkinänkuoressa

Barbados on Atlantin ja Karibianmeren välissä sijaitseva saarivaltio ja se kuuluu Pieniin Antilleihin. Barbados muistuttaa kolmiota, joka on pisimmillään 32 kilometriä pitkä ja leveimmillään 25 kilometriä leveä. Sen pinta-ala on 431 neliökilometriä ja se on 284 996 henkilölläään 23. pienin itsenäinen valtio. Saaren pääkaupunki on risteilyalusten pysähdyskohteista tuttu Bridgetown. 

Saaren historiasta sen verran, että Barbados julistettiin vuonna 1625 Englannin kruunun omaisuudeksi. Pitkän brittiläisen siirtomaa jakson jälkeen, Barbadoksesta tuli tasavalta 30. marraskuuta 2021. Saaren virallinen kieli onkin englanti. Joskin paikalliset puhuvat bajania joka on varsin vaikeasti tulkittavaa kreolienglantia. 

Maan ensimmäinen presidentti on Sandra Mason. Barbados on myös Karibian yhteisön jäsenmaa. Barbados on ollut itsenäistymisen jälkeen englanninkielisen Karibian vakaampia valtioita, joka näkyy turisteille varsin turvallisena lomakohteena.

Saaren pääelinkeino on matkailu sekä sokeriruo`on viljely ja siitä saatava tisle. Saarella on leppoisa sää ympäri vuoden, lämpömittarissa killittää keskimäärin 29 astetta. 

Barbadoksen juomavesi on maailman puhtaimpia, joten hanavesi on juotavaa!

Matkustusilmoitus

Barbadokselle matkustavan pitää tehdä matkustusilmoitus. Sen voi tehdä netissä aikaisintaan 72h ennen maahan saapumista. Katso ohjeet täältä. Ilmoituksen voi tehdä myös Grantley Adamsin kansainvälisellä lentoasemalla olevilla automaateilla laskeutumisen jälkeen. 

Hintataso 

Maan virallinen valuutta on Barbadoksen dollari (BBD). Huhtikuussa 2024 valuuttakurssi oli: 1 BBD = 0,5108 EUR. Saarelle tuodaan lähes kaikki sen tarvitsemat tuotteet, joten hinnatkin ovat sen mukaiset.

Paikalliseen rommiin tehty rum punch on tujua juomista.

Barbadoksen hintataso yllätti. Tavallisessa kaupassa ruokatuotteiden hinnat olivat joko samalla tasolla kuin meillä kotona, tai huomattavasti kalliimmat. Tästä esimerkkinä rasia kirsikkatomaatteja, jotka maksoivat 17€. Paikalliset ostavat hedelmät, vihannekset sekä kalat myyntivajoista joita on isojen teiden varsilla sekä satamissa. 

Saari ei ole majoituksen suhteen kovin edullinen, joten tänne ei mennä ”köyhäilemään”. Tästä pitävät huolen myös isojen risteilyalusten asiakkaat, jotka jakavat dollareita varsin auliisti tippeinä.

Tutustu saareen autoillen

Barbadoksen tiet ovat hyvässä kunnossa ja autoilijat ajavat varsin hyvin (lue: turvallisesti). Saarella on englantilaisten perintönä vasemman puoleinen liikenne, joka hieman haastaa meitä toisenlaiseen kulkemiseen tottuneita. Joka tapauksessa saari on helposti otettavissa haltuun vuokraamalla auto.

Tosin vaikka saari on pieni ja välimatkat lyhyitä, tiet ovat kiharaisia ja aikaa kuluu huomattavasti enemmän kuin mitä alkuun ajattelisi. Mutta haittaakos se kun on lomalla! 

Saaren päänähtävyydet

Saaren päänähtävyys on meri ja ihanat hiekkarannat! Päärantoihin on myös panostettu; rannoilla on pieniä julkisia taloja, joista löytyy jokaisen ”rantaleijonan” käyttöön ilmaiseksi pukuhuoneet, suihkut sekä vesivessat. 

Mikäli kuitenkin kaipaa vaihtelua meriaktiviteetteihin ja hiekalla makoiluun, tässä muutama kohde jotka kannattaa käydä kokemassa.

Animal Flower Cave

Saaren pohjoisosasta löytyy upea kohde jossa Atlantti ja Karibianmeri kohtaavat. Täällä ei hiekkarantoja ole, vaan kuohuvia tyrskyjä ja väkevää vettä.  

Täältä löytyy myös yksi saaren päänähtävyyksistä – Animal Flower Cave. Kyseessä on meren kallioon hioma luola jossa voi myös uida. Vaikka alue on yksityisomistuksessa, pihalla voi tuijotella kuohuvaa merta ja upeita kalliota ilman sisäänpääsymaksua.

Luolaan päästäksesi kassalla veloitetaan 40 BB.

Osoite: North Point, Conneltown, St Lucy, Barbados.       

Bathsheba

Barbadoksen itärannikolta löytyvä Bathsheban kalastajakylä on katsomisen arvoinen kohde. Kylästä löytyvä hiekkaranta on surffaajien paratiisi, mutta tarjoaa myös meille tavallisille tallaajille silmänruokaa. 

The Mushroom Rock

Rannassa on useita näyttäviä kalkkikivilohkareita, joita merivesi on syönyt. Tunnetuin näistä on nimetty muotonsa perusteella Sieneksi (The Mushroom Rock) ja se on 25 m korkea ja 35 m leveä kivi.

Rannassa on myös meren aaltojen syövyttämiä matalia altaita joissa niin ihmiset kuin kalanpoikaset viihtyvät reilusti kädenlämpöisessä vedessä. Kylä on muuten salainen löytö, täällä eivät turistit vielä suuremmin parveile!

Osoite: Mushroom Rock, Bathsheba, Barbados.

St. Nicholas Abbey Heritage Railway

St. Nicholas Abbeyn mailta löytyy 350 vuotta talo, joka on samalla saaren ainoa vielä olemassa oleva rakennus 1600-luvulta. Rakennuksen lisäksi tiluksilla on tislaamo sekä uudelleen rakennettu kapearaiderata, joka muinoin kulki sokeriruokoviljelmiltä toiselle. 

Tänä päivänä matkailijan on mahdollista istua historiallisen junan kyytiin ja vierailla päärakennuksessa. Tunnin kestävä junamatka sekä opastettu kiertokäynti rakennuksessa maksaa 120 BBD.

Pelkkä juna-ajelu, joka muuten oli varsin mukavaa, maksaa aikuiselta 66 BBD.

Osoite: St. Nicholas Abbey, Cherry Tree Hill, St. Peter, BB 26007.    

Barbados Wildlife Reserve

Barbados tunnetaan vihermarakateistaan, ja niitä, sekä muita saarelta löytyviä eläinlajeja on nähtävillä Barbados Wildlife Reservestä.

Vuonna 1982 perustettuun ja neljän eekkerin kokoiseen puistoon kannattaa suunnata ruokinta-aikaan klo 11.00 ja 14.00, kun niin puiston omat kuin aitojen yli metsästä tulevat marakatit suunnistavat “herkkupatojen” äärelle. Hedelmiä ja marjoja popsivat eläimet ja varsinkin vauvamarakatit, ovat mielenkiintoista ja suloista seurattavaa. 

Puisto kuuluu monen risteilyalukselta järjestettävien retkien valikoimaan.

Puiston toiselta laidalta löytyy aidatumpi osio, jossa asustelee jättikilpikonnia, peuroja, matelijoita, trooppisia lintuja ja  – lisää marakatteja. Pääsymaksu yhteislipulla 40 BBD.  

Osoite: Benny Hall, Saint Peter, Barbados.

George Washington House & Museum

Saaren pääkaupungista Bridgetownista löytyy USA:n ensimmäisen presidentin talo – George Washington House. Tarkkaan ottaen George ei ollut vielä Yhdysvaltojen presidentti täällä veljensä Lawrence kanssa asuessaan vuonna 1751, mutta tarina on hyvä!

Alueelta, joka on myös listattu Unescon perintökohteeksi, löytyy vuonna 1820 rakennettuja maanalaisia käytäviä (Garrison troops), orjuudesta kertova museo-osio sekä pieni elokuvateatteri, jossa esitetään elokuvan keinoin Washingtonin veljesten osin surullinen tarina. Pääsylipun hinta aikuisilta 40 BBD.

Maanalaiset käytävät eivät sovellu ahtaanpaikankammoisille.

Osoite: Bridgetown, Saint Michael, Barbados.

Rihanna Drive

Tiesitkö, että kahdeksankertainen Grammy-voittaja, laulaja Rihanna on kotoisin Barbadokselta?

Tänä päivänä jokainen matkailija voi käydä kulkemassa samoja katuja kuin mitä Rihanna on lapsuudessaan kulkenut. Tosin tuolloin Bridgetownissa sijaitseva Rihanna Drive tunnettiin nimellä Westbury Road. Kadun varrella on myös Rihannan lapsuuskoti.

Rihannan talon erottaa muista värikkäistä taloista etupihan sinikeltaisesta väristä.

Osoite: Rihanna Drive, Bridgetown, Saint Michael, Barbados.

Ja vielä yksi ylimääräinen vinkki!

Barbados oli aiemmin tunnettu majakoistaan. Valitettavasti laivojen tekniikka ja satelliittipaikannukset ovat korvanneet sympaattiset majakat. Saarella on kuitenkin vielä nähtävillä neljä hieman erikuntoista majakkaa neljällä eri ilmansuunnalla.

Harrison Point Lighthouse on hylätty ja nykyisin merituulten ja auringon armoilla.

Mikäli merenkulun historia ja upeat maisemat kiinnostavat, käy katsomassa seuraavat ”valontuojat”: South Point Lighthouse (rak. vuonna 1852), Needham’s Point Lighthouse (rak. vuonna 1855), Ragged Point Lighthouse (rak. vuonna 1875) ja Harrison Point Lighthouse (rak. vuonna 1925).

2 kommentti

  1. Barbaros taitaa tosiaan olla yksi Karibian kalleimmista maista. Olen aina vähän ihmetellyt, että miten paikalliset siellä tulevat toimeen, mutta ilmeisesti sitten eivät pääasiassa tosiaan käy marketeissa. Upeita rantoja tuolla kieltämättä on, itselläni Kuuba on ainoa Karibian saarista, jossa olen käynyt. Oliko Barbadoksella snorklausta tarjolla?

    1. Kiitos Mikko kommentistasi!
      Barbadoksella oli tarjolla meriaiheisia retkiä sekä sukellusta, snorklausta, sup-lautailua, jne.
      Kaikki meriaiheiset aktiviteetit olivat hyvin edustettuina.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *