Romania
Romanian pääkaupunki Bukarest on eläväinen metropoli, joka yhdistää rikkaan historian, kulttuurin ja modernin kehityksen.
Kaupunkia kutsuttiin vielä 1900-luvun alussa ”Pieneksi Pariisiksi” sen elegantin arkkitehtuurin ansiosta. Tänä päivänä Bukarest onkin kiehtova sekoitus historiallista viehätystä ja nykyaikaista energiaa.
Kaupunki pähkinänkuoressa
Bukarestin väkiluku on noin 1,8 miljoonaa, mikä tekee siitä Romanian suurimman kaupungin. Se on myös maan poliittinen, taloudellinen ja kulttuurinen keskus.
Kerrotaan, että kaupunki sai nimensä 70 vuotta eaa. daakialaisen Bucur-nimisen paimenen mukaan, kun ”Bucurin kylä” alkoi muodostua Dâmbovițajoen varteen paimenen maille.
Bukarestin perustamisajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta ensimmäinen kirjallinen maininta löytyy 1400-luvulta, jolloin se toimi Valakian ruhtinaan Vlad Seivästäjän (Draculan esikuva) linnoituksena.
Kaupunki kehittyi merkittävästi 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa, ja tuli tunnetusti Euroopassa ranskalaistyylisten bulevardien ja rakennusten ansiosta. Kaupunki koki myöhemmin molemmat maailmansodat, vuoden 1940 maanjäristyksen sekä Nicolae Ceaușescun valtakauden.
Bukarest on sittemmin kasvanut moderniksi suurkaupungiksi, mutta säilyttänyt samalla jälkiä monivaiheisesta historiastaan.
Sekoitus vanhaa ja uutta
Kaupungin keskusta on leveitä bulevardeja, jugend-tyylisiä rakennuksia sekä valtava Romanian Parlamenttitalo, tunnetaan myös Kansan talona, joka on maailman toiseksi suurin hallintorakennus Washington DC:ssä sijaitsevan Pentagonin jälkeen. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1984, ja ne saatiin päätökseen vuonna 1997 Romanian entisen diktaattori Nicolae Ceaușescun rakennuttamana.
Kansan taloon käytettiin yksinomaan romanialaisia materiaaleja maan itsenäisyyden ilmentämiseksi. Rakennukseen käytettiin mm. 3 500 tonnia kristallia 480 kattokruunuun. Nykyään palatsissa toimii sekä Romanian parlamentti että senaatti. Palatsi on myös kaupungin ykkösnähtävyys ja kesäaikaan vieraillessa kannattaa ottaa huomiooon, että pääsyliput varataan jo keväällä.
Bukarestin vanhakaupunki (Lipscani) on sokkelo kapeita mukulakivikatuja, joilla on trendikkäitä kahviloita, baareja ja historiallisia kohteita, kuten Stavropoleoksen luostari ja Curtea Veche (vanha ruhtinaan hovi). Vanhakaupunki on myös yöelämän ja kulttuurin keskus, jossa keskiaikainen ja moderni kohtaavat.
Kulttuurisesti Bukarestissa on monia museoita ja gallerioita, kuten Kansallinen taidemuseo ja Romanian talonpoikaismuseo. Teatterin ystäville Romanian Ateneum on mainio kohde sen uusklassisen tyylin ja upean konserttisalin vuoksi. Unohtamatta kaupungin vehreitä puistoja, kuten Herăstrăun puistoa ja rauhallista Cismigiun puutarhaa.
Mitä ehtii kaupungissa nähdä viikonlopun aikana?
Romanian historiallinen kansallismuseo
Vanhassakaupungissa osoitteessa 12 Calea Victoriei sijaitsee Romanian historiallinen kansallismuseo (Muzeul National de Istorie a României).
Museo on tällä hetkellä remontissa ja alakertaan on tehty tilapäinen museokerros, joka esittelee niin grafiikkaa kuin romanian historiaa. Täältä löytyy myös lelumuseo sekä nurkka joka esittelee romanialaista keramiikkaa. Lelumuseo oli nostalginen kokemus myös itselle. Isotätini vieraili aikoinaan usein Balkanin maissa tuoden paikallisia leluja tuliaisiksi.
Milloin sitten remontti valmistuu – sitä ei tiennyt edes henkilökunta joka nosteli hartioitaan kun kyselin.
Avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00. Pääsylippu: 5,5 RON.
Romanian kansallinen taidemuseo
Entisen kuninkaallisen palatsin sisällä, osoitteessa Calea Victoriei, 49-53, sijaitsee Romanian kansallinen taidemuseo (Muzeul Național de Artă al României).
Museo on jaettu kahteen suureen galleriaan: European Art Gallery ja Romanian National Art Gallery:n. Keskiaikaiselle romanialaiselle taiteelle omistetuilla alueilla on paljon luostareista pelastettuja esineitä, jotka oli määrätty tuhottavaksi Ceausescun aikakaudella.
Toisessa kerroksessa on Moderni Romanian taidegalleria, jossa on veistoksia ja maalauksia maan kuuluisimmilta taiteilijoilta, mukaan lukien Constantin Brâncuși, Milita Petrașcu, Dimitrie Paciurea, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu ja Gheorghe Tattarescu.
European Art Gallery sisältää teoksia suurilta maestroilta jokaisesta eurooppalaisesta taidetyylistä, mukaan lukien El Grecon, Tintoretton, Rubensin, Jan van Eyckin, Jan Brueghel vanhemman, Rembrandtin ja Monetin teokset.
Romanian kansallinen taidemuseo on suuri museo, johon kannattaa suunnata ajan kanssa. Jos haluat ottaa vierailustasi kaiken irti, suosittelen varaamaan vierailuun 2-3 tuntia aikaa.
Avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00. Pääsyliput: National Gallery: 24 RON. European Art Gallery: 24 RON. Yhdistelmälippu: 32 RON.
Cafe Casa Capsan herkut
Vuodesta 1886 lähtien Capsa-kahvila, on ollut poliitikkojen, journalistien, taiteen ja kulttuurin vaikuttajien ”virallinen” kokoontumispaikka. Grigore Capsa toi Bukarestiin länsimaisen tuulahduksen korvaten itämaisen leivonnaiskulttuurin baklavasta ja sarailiesta konvehteihin, suklaaseen, ganacheen ja ”bonboneihin”. Capsassa järjestettiin myös Bukarestin tärkeimmät illalliset, joita organisoimaan kutsuttiin vuonna 1920 Ranskan kuuluisa sotamarsalkka Joseph Jacques Cesaire Joffre, kuningas Ferdinand I ja kuningatar Marian kutsusta.
Suosittelen astumaan sisälle Cafe Casa Capsan herkulliseen maailmaan ja nauttimaan valkeista pöytäliinoista sekä vanhan ajan pöytiintarjoilusta. Tarjolla on hurmaava määrä herkullisia leivoksia, joiden reseptit olivat jo 1920-luvulla sokerittomia! Nykyään listalta löytyy sokeristen lisäksi Stevialla makeutettuja herkkuja. Paikallisten herkku nopean gallupin perusteella on kahvilan ainoa jäätelöannos, joka on valtavan iso yhdelle henkilölle.
Osoite: 36 Victoriei Avenue, Bukarest.
Upea Caru’ cu bere
Vanhastakaupungista löytyy myös yli 130 vuotta vanha ravintola Caru’ cu bere. Ravintola on ollut ja on edelleen hyvin suosittu. Siellä ovat käyneet evästämässä esim. The Rolling Stones, Japanin prinssi, Edward Kennedy, Nicholas Cage ja minä ;).
Caru’ cu Bere -ravintola on paitsi vanhan kaupungin, myös koko Bukarestin symboli. Ravintolan tarina alkaa vuodesta 1879, jolloin Calea Victorieri -kadulla toimi oluttupa nimeltä ”La Carul cu Bere” (”Olutkärryssä”). Transilvanialainen Ion Cabasanu johti sitä, ja hänen veljenpoikansa, Mircean veljekset, auttoivat oluttuvan toiminnassa.
18 vuotta myöhemmin, 25. syyskuuta 1897, Nicolae Mircea, veljeksistä nuorin, osti Stravropoleos 5 -kadulla sijaitsevan paikan, josta tuli myöhemmin tunnettu panimo ja ravintola Caru’ cu Bere, Bukarestin vanhan kaupungin kuuluisin ravintola. Vuonna 1948 poliittinen hallinto otti rakennuksen haltuunsa, ja se pysyi sen omistuksessa vuoteen 1999 asti, jonka jälkeen Mircea Nicolaen jälkeläiset saivat sen takaisin omistukseensa. Seitsemän vuotta myöhemmin, vuonna 2006, Caru’ cu Bere avattiin uudelleen yhteistyössä City Grill Groupin kanssa.
Ravintolan pöydät ovat iltaisin hyvin varattuja, mutta aamupäivällä ravintola tarjoaa niin aamiaista kuin lounastakin, jolloin on mahdollista saada pöytä ilman pöytävarausta. Samalla voi ihailla ravintolan tummaa charmia hieman pidempäänkin.
Bukarestin ruokakulttuuri on monipuolista ja länsimaisten ruokien lisäksi kaupungin ravintoloista löytyy myös perinteisiä romanialaisia ruokia, kuten mămăligăa (polentaa), sarmaletta (kaalikääryleitä) ja mititeitä (grillimakkaroita).
Osoite: Strada Stavropoleos 5, Bukaresti.
Extra-vinkki: Carturesti Carusel -kirjakauppa
Oli sitten kirjatoukka tai vain kiinnostanut esteettisesti kauniista paikoista, suosittelen pistäytymään vuonna 1903 kreikkalaiselle pankkiiriperheelle rakennetussa palatsissa, joka tunnetaan nykyään Carturesti Carusel -kirjakauppana. Myöhään avoinna oleva kirjakauppa sijaitsee vanhankaupungin ytimessä ja tarjoaa pakopaikan baarikujien vilinästä.
Osoite: 55 Strada Lipscani, Bukaresti.
Bukarestissa koet vastakohtien kaupungin: upeat historialliset kadut, kommunismin ajan rakennukset ja modernit pilvenpiirtäjät rinnakkain. Lähde Romaniaan löytämään oma Bukarestisi!
Romania on monipuolinen maa. Olimme siellä kesällä 1,5 viikkoa osana pidempää Balkanin matkaamme. Bukarestissa olimme tosin vain päivän, mutta tuttuja paikkoja näkyi kuitenkin kuvissa. Kivalta vaikuttava kaupunki, keskityimme tällä kertaa pääasiassa muihin kohteisiin.