Santorini, Kreikka

Yksi Kreikan kuuluisimmista ja parhaiten markkinoiduista saarista on Santorini. Henkeäsalpaavat maisemat, sinikupoliset kirkot ja jyrkkien kallioiden yllä loistavat auringonlaskut kätkevät pahimpaan sesonkiaikaan taakseen kymmenien tuhansien risteilymatkustajien tulvan, kalliit hinnat sekä vesipulan, joka koskettaa erityisesti paikallisia asukkaita. 

Vaikka turismi on vilkasta, saarelta voi silti löytää rauhallisia paikkoja, joissa nauttia saaren varsin karusta luonnosta sekä kulttuurista. Tuliperäiset rannat, historialliset rauniot ja paikalliset viinitilat ovat vain osa sitä, mitä Santorinilla on tarjota.

Santorini pähkinänkuoressa

Saarella on monta nimeä: Thíra, Thera eli Santorini kuuluu Kykladien saariryhmään Egeanmerellä, noin 200 kilometriä Kreikan mantereelta kaakkoon. Kooltaan saari on vain noin 79 neliökilometriä. Vakituisesti saarella asuu noin 15 500 asukasta, mutta turistikaudella väkiluku kasvaa huomattavasti.

Santorini syntyi suuren tulivuorenpurkauksen seurauksena noin 1600 eaa., mikä loi nykyisen kuuluisan kalderan eli merenalaisen kraatterin. 

Thíra oli asuttu jo kykladisen kulttuurin aikana ja sen Akrotíri-niminen kaupunki tunnettiin merkittävänä keskuksena minolaisella kaudella. Saaren edistyksellinen kulttuuri kuitenkin tuhoutui tulivuoren räjähdyksessä noin 1650–1600 eaa. Räjähdyksessä on nähty olevan yhteyksiä Atlantis-myyttiin. 

Saari on historiansa aikana kuulunut useille valloittajille: Se oli spartalaisten siirtokunta ja roomalaisella kaudella Santorínin saari toimi karkotuspaikkana. Bysanttilaisen ajan jälkeen saari oli venetsialaisten vallassa vuodesta 1207-1537, jolloin turkkilaiset valtasivat saaren. Vuonna 1821 saaresta tuli osa itsenäistynyttä Kreikkaa, jonka jälkeen saari toimi jälleen karkotuspaikkana toiseen maailmansotaan saakka.

Santorini tutuksi runsaassa viikonlopussa

Jos et ole altaassa löhöilijä tai suuri auringonpalvoja, pieni yllätys tähän väliin – saaren nähtävyydet on nopeasti nähty. Itse asiassa saarelle riittäisi helposti runsas viikonloppu ja voisi siirtyä seuraavalle saarelle nähtävyyksien osalta.

Saarella ollessa vuokrasimme auton jolla pyyhälsimme saaren ristiin rastiin useampaan kertaan. Myös julkinen liikenne on hyvä ja edullinen, jos ei halua vuokrata autoa tai mönkijää kuten moni turisti tekee. Seuraavassa muutama varsin historiapitoinen nähtävyys, joissa viikon aikana vierailimme.

Oían kuvauksellinen kylä auringonlaskuineen

Niin, siitä ei pääse yli eikä ympäri, että Santorinin hienoin nähtävyys on Oian kylä, sen kapeat kujat, valkoiset pikkuruiset talot ja sinikupoliset kirkot jotka pääsevät oikeuksiinsa kirkkaassa auringonvalossa meren kehystäessä näkymää. Oian kapeilta kujilta löytyy pienten liikkeiden lisäksi myös taidegallerioita ja pieniä kahviloita.

Oiassa myös näkyy turistimäärät eniten, sesonkiaikaan (erityisesti kesällä) kujilla kävellään jonomuodostelmassa ja otetaan kuvia, jos pystytään. Kylä on selkeästi saaren kallein paikka, joten jos mahdollista, piipahda Oiassa ja tee ostokset jossain muualla. 

Auringonlasku kerää yleisöä Oiaan.

Akrotírin minolainen kaupunki

Akrotíri oli minolainen kaupunki, joka nykyisin tunnetaan hyvin säilyneistä rauniostaan. Kaupunki tuhoutui noin 1600 eaa. valtavassa tulivuorenpurkauksessa, jonka seurauksena se hautautui tuhkaan – samalla tavalla kuin Pompeiji. Tuhka kuitenkin säilytti kaupungin rakennukset, esineet ja freskot yllättävän hyvin, tarjoten arkeologeille arvokasta tietoa minolaisesta kulttuurista ja elämäntavasta.

Akrotírista löytyi monikerroksisia rakennuksia, kehittyneitä vesijärjestelmiä ja upeita seinämaalauksia, jotka osoittavat, että kyseessä oli vauras ja edistynyt kaupunki. Kaupunki oli merkittävä kauppakeskus Egeanmeren alueella, ja kaupungista on löydetty esineitä, jotka viittaavat yhteyksiin sekä Kreetaan että muualle Välimerelle.

Rauniot sijaitsevat nykyisin katetussa hallissa.

Kolmella museolla (Antiikin Theran kaupungin rauniot, Akrotiri, Esihistoriallisen Theran museo) on yhteislippu käytössä hintaan 15€. Lippu on voimassa kolme päivää ajalla 1.4.-31.10. eli jos tarkoituksena on visiteerata kaikki saaren merkittävimmät museot, kannattaa ostaa yhteislippu. Yhden museon pääsylippu maksaa 6€.

Esihistoriallisen Theran museo

Firássa sijaitsee Esihistoriallisen Theran museo, jossa säilytetään osaa Akrotírista löytyneistä aarteista. Ne kaikkein parhaimmat löydöt, on siirretty Ateenaan Kansalliseen arkeologiseen museoon. 

Löydöt ajoittuvat neoliittiselta kivikaudelta minolaiselle kaudelle 1700–1600-luvuille eaa., jolloin Thera oli merkittävä Egeanmeren alueen keskus ja Akrotírin asutus alueen merkittävimpiä kaupunkeja. 

Maalaukset ovat säilyneet uskomattoman hyvin.

Museo sijaitsee kahdessa kerroksessa, joista pohjakerroksesta löytyy museon merkittävimmät aarteet. Nähtävillä on lukuisia värikkäitä seinämaalauksia, joista ei uskoisi, että niillä on ikää yli 3500 vuotta!

Antiikin Theran kaupungin rauniot

Antiikin Thera oli muinainen kaupunki, jonka rauniot sijaitsevat Santorinin Mesa Vouno -vuorella, noin 400 metrin korkeudessa. 

Vuorelta on huikaisevat näkymät!

Kaupunki perustettiin noin 800 eaa. doorilaisten toimesta ja se toimi alueen merkittävänä keskuksena hellenistisellä ja roomalaisella aikakaudella. Thera oli strategisesti sijoitettu ja tarjosi hyvät näkymät ympäröivälle merialueelle, mikä teki siitä tärkeän kaupankäynnin ja puolustuksen kannalta.

Raunioista on löydetty erilaisia rakennuksia, kuten temppeleitä, teatteri, agora eli kauppapaikka, sekä taloja, joista jotkut ovat säilyneet ajansaatossa yllättävän hyvin. Kaupungissa näkyy vaikutteita monista eri kulttuureista, mukaan lukien roomalaiset ja bysanttilaiset, jotka jättivät jälkensä mm. arkkitehtuuriin ja esineistöön.

Kiveen on veistetty mm. leijona (vas.) sekä kotka (oik.).

Arkeologinen alue koostuu jyrkistä rinteistä sekä portaista. Kaiteita ei ole. Kävely voi olla vaivalloista, varsinkin jos liikkumisessa on haasteita.

Laivamatkat muihin saariin

Santorinilta on helppo päästä myös läheisiin saariin. Esimerkiksi Ios on noin tunnin laivamatkan päässä. Katso täältä laivamatkoista lisää tietoa.

Ios tunnetaan hiekkarannoistaan, joita ei muuten pahemmin Santorinilla ole. Yksi tunnetuimmista kohteista on Mylopotasin ranta, joka tarjoaa pehmeää hiekkaa ja kirkasta vettä.

Ios on pikkuruinen asukasluvultaan, noin 2 000, ja on erityisen suosittu nuorten matkailijoiden keskuudessa eläväisen yöelämän vuoksi. 

Santorinilta pääsee laivalla saarien lisäksi myös Kreikan mantereelle.

Muita vierailukohteita

Profítis Ilías -vuorella sijaitsee Profeetta Elian luostari. Pienen kirkon lisäksi vuorelta on mainiot näkymät saarelle. 

Santorini on kuuluisa kissoistaan.

Fira on saaren pääkaupunki, ja sen kujilla on paljon putiikkeja ja halvempia ravintoloita. Kalderan näköalat ovat henkeäsalpaavat, ja Firan aasit korvannut gondolihissi alas satamaan voi olla varsinkin lapsille hauska kokemus. Firan edustalle ankkuroituvat risteilyalukset tuovat maihin matkailijoita jotka täyttävät kaupungin kaikilla mahdollisilla kielillä joita maailmasta löytyy. 

Firásta ja Oíasta pääsee pienemmillä turistiveneillä Néa Kaménin ja Palaiá Kaménin kraatterisaarille sekä Thirasían saarelle.

Saaren tuliperäiset rannat ovat mielenkiintoisia, vaikka ne eivät välttämättä ole yhtä houkuttelevia kuin muut Kreikan hiekkarannat. Santorinin rannat ovat usein kivikkoisia tulivuoren muovaamia rantoja, kuten Red Beach ja Black Beach, joilla on ainutlaatuisen väristä hiekkaa ja kiviä.

Saarelle on tullut myös muutama uusi kohde museoiden ystäville; Tomaattimuseo ja interaktiivinen Kadonnut Atlantis -museo, jotka voivat houkutella ilmastoituihin sisätiloihin armottomina hellepäivinä.

Santorini tarjoaa matkailijalle yhdistelmän kauneutta, historiaa ja kreikkalaisia makuja, vaikka osa sen autenttisesta tunnelmasta onkin kadonnut suurien turistivirtojen myötä.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *