Rauma

Rauman Kodisjoelta löytyy nostalginen ja vähemmän tunnettu Väinö ja Hilma Ylénin kotimuseo.  

Ylénin patsaat ovat ilmekkäitä.

Kodisjokelainen taiteilija Väinö Ylén (1908–2000) oli yksi Suomen tuotteliaimmista ja kiinnostavimmista ITE-taiteilijoista. Parinkymmenen vuoden aikana Ylén teki yli 500 betoniteosta.

Taiteilija Väinö Ylén

Taitavana ja nopeana muurarina tunnettu Väinö Ylén innostui taiteesta jäätyään eläkkeelle 1970-luvun alussa. Viimeiset vuosikymmenet Väinö keskittyi luomaan taidetta. 

Patsaat on pääosin tehty betonista ja ne esittävät ihmis- ja eläinhahmoja arkipäiväisissä tilanteissa. Patsaiden aiheiksi päätyivät tutut kyläläiset, mutta myös kuuluisat urheilijat ja poliitikot. Monet työt sisälsivät liikkuvia osia, jotka toimivat mekaanisesti tai sähkön avulla.

Presidentit Ford, Kekkonen ja Brezhnev Kissingerin ohjastamissa kärryissä.

Muutamaa Rauman Taiteilijaseuran 1970-luvulla järjestämää kurssia lukuun ottamatta, Väinö Ylén oli täysin itseoppinut taiteilija. Ylén sai myös tunnustusta taiteilijan työstään: hänelle myönnettiin valtion taideteollisuuspalkinto vuonna 1972. 

Valitettavasti Väinö ja Hilma (1911-1991) Ylénin avioliitto oli lapseton. Pariskunta testamenttasi pientilansa taideteoksineen Kodisjoen saarnahuonekunnalle. Museokotia hallinnoi nykyisin Kodisjoen taideyhdistys ry.

Väinö ja Hilma Ylénin kotimuseo

Saavumme kotimuseon pihalle hyvien opasteiden saattelemana. Iloksemme parkkipaikka on tilava ja sille mahtuu useampi auto. Heti parkkipaikan vierestä löytyy Väinö Ylénin patsaita, mm. miespatsas joka käsi ojossa ottaa vierailijat vastaan sekä suihkulähdeallas muutamine pienine hahmoineen. Pihalla on bongattavissa muutama mekaaninen patsas lisää. 

Väinö ja Hilma Ylénin kotitalo.

Museo kattaa Väinö Ylénin 1940-luvulla rakentaman kotitalon, pihapiirin sekä navettarakennuksen, joissa on esillä satoja Väinön betoniveistoksia.

Pääsylipun maksamiseen jälkeen suuntaamme ensin navettaan jossa myös suurin osa patsaista sijaitsee. Huone toisensa jälkeen esittelee ihmisiä tekemässä erilaisia työtehtäviä kuten pellavakankaan tekemistä. Ihmispatsaista löytyy mm. presidenttejä, piispoja ja urheilijoita kuten Marja-Liisa Hämäläinen, Lasse Viren ja Pertti Karppinen. Patsaiden joukosta löytyy myös kuvaelma Väinö ja Hilma Ylénin hääpäivästä sekä myös hahmotelma sotatantereen sidontapaikalta. 

Taiteilijan työhuone.

Navetan yläkerrasta löytyy Väinön taiteilija-ateljee, jossa työkalut sekä erilaiset tarvikkeet odottavat edelleen taiteilijaa.

Kotitalossa on autenttinen tunnelma, niin aito, että tuntuu siltä kuin hetkenä minä tahansa pariskunta voisi kävellä ovesta sisälle. Koti on herttainen ja täynnä muistoja kuten valokuvia, viirejä ja käsitöitä. 

Keittiössä voi nauttia pientä maksua vastaan kaffetta saman pöydän äärellä jossa Väinö ja Hilma ovat kahvinsa nauttineet. Kotimuseota on myös mahdollista vuokrata pieniin tilaisuuksiin. 

Museo on avoinna heinäkuussa sekä sopimuksesta, joten jos kiinnostuit, ota yhteyttä Kodisjoen taideyhdistykseen. 

Pääsyliput: Aikuiset 6€.

Osoite: Väinö ja Hilma Ylénin kotimuseo, Kodisjoentie 1535, 27310 Kodisjoki.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Tämä kuulostaa kivalta kohteelta. Itse tykkään ITE-taiteesta ja erityisesti Edvininpolku ja Parikkalan patsaspuisto ovat jääneet positiivisina mieleen. Alpo Jaakolankin patsaspuisto vaikuttaa ITE-taiteelta, mutta ei taida sitä olla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *