Ateneumin taidemuseo, Helsinki

Ateneumissa on kuukauden päivät ollut esillä hyvin suosituksi osoittautunut Gothic Modern: Pimeydestä valoon -näyttely.

Edvard Munchin Rouge & Noir (1898).

Kansainvälinen näyttely esittelee 1800- ja 1900-lukujen modernia taidetta, joka sai vaikutteita eurooppalaisesta keskiajan ja pohjoisen renessanssin taiteesta. Monipuolisen näyttelyn teemoihin kuuluvat vuoden aikaa sopivasti osuva kuolema ja rituaalit, mutta teoksissa on läsnä myös verhottu seksuaalisuus ja valaistuminen. 

Taustaa Gothic Modern -näyttelystä

Gothic Modern -näyttelyn taustalla on kiehtova ajatus siitä, kuinka moderni taide katsoo menneisyyteen. Näyttely pohjautuu pitkään tutkimusprojektiin, joka on tarkastellut ensimmäistä kertaa sitä, miten modernin ajan taiteilijat kiinnostuivat keskiajan taiteesta. Tutkimusta on johtanut vierailevana kuraattorina toimiva professori Juliet Simpson (Coventry University) yhdessä Ateneumin museonjohtaja Anna-Maria von Bonsdorffin kanssa. Ateneum käynnisti kansainvälisen yhteistyöhankkeen vuonna 2018, ja museo toimii myös näyttelyn ensimmäisenä esityspaikkana 4.10.2024–26.1.2025.

Näyttelyssä on esillä mm. seuraavien taiteilijoiden teoksia: Akseli Gallen-Kallela, Vincent van Gogh, Theodor Kittelsen, Käthe Kollwitz, Edvard Munch, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck, ja Marianne Stokes. Maalausten ja grafiikan lisäksi esillä on myös esineitä, veistoksia ja huonekaluja. 

Kansainvälisen näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Norjan Nasjonalmuseet ja Wienin Albertina Museum, joissa näyttely nähdään Ateneumin jälkeen. Näyttely on esillä Nasjonalmuseetissa 28.2.–15.6.2025 ja Albertinassa 19.9.2025–11.1.2026. Ateneumin näyttelyn on kuratoinut museojohtaja Anna-Maria von Bonsdorff. Lisäksi näyttelyn kuraattoreita ovat toimineet Nasjonalmuseetin Vibeke Waallann Hansen ja Cynthia Osiecki sekä Alte Nationalgalerien johtaja Ralph Gleis. 

Tunnettujen taiteilijoiden upeita teoksia

Gothic Modern -näyttelyyn on saatu kattava valikoima nimekkäiden taiteilijoiden teoksia. Näistä esimerkkinä Arnold Böcklin, Vincent van Gogh sekä Edvard Munchin teokset. Mukana on myös teoksia joita ei ole ennen Suomessa nähty. 

Vincent van Goghin Tupakoiva luuranko (1886).

Henkilökohtaisesti säväytti kolme maalausta, jotka voisivat olla nykypäivän taiteilijoiden käsialaa. Näistä ensimmäisenä mainittakoon tupakka-askin varoituskuvaksikin sopiva Vincent van Goghin Tupakoiva luuranko (1886) sekä Edvard Munchin Rouge & Noir (1898), joka on kuin 80-luvun teinin Gootti-ilmentymä.

Marianne Stokesin Madonna ja lapsi (1909).

Unohtamatta Marianne Stokesin temperamaalausta Madonna ja lapsi (1909), jossa Neitsyt Maria esitetään erittäin nuorena, kauniina ja niin viattomana.

Keskiajasta vaikutteita saanut taide on synkkää ja sali toisensa jälkeen näyttelyn ilme synkkenee entisestään, kunnes Ateneumin viimeisessä näyttelysalissa nähdään “valaistuminen”. Akseli Gallen-Kallela maalaus Ad Astra (1894) toimesta, joka hyppää violetista taustasta edukseen kuin huutaen: ”Meillä on vielä toivoa!” 

Gothic Modern: Pimeydestä valoon 26.1.2025 saakka Ateneumissa. 

Museo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10.00–20.00, lauantaina ja sunnuntaina klo 10.00–17.00.

Osoite: Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki.

Lue myös: Tove Janssonin Paratiisi -näyttelystä.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *