Merikeskus Vellamo, Kotka

Viime kesänä matkan varrelta löytyi museo jossa jokaisen suomalaisen pitäisi ehdottomasti päästä käymään, nimittäin Merikeskus Vellamo. Vuonna 2008 valmistunut museorakennus sijaitsee Kotkan Kantasatamassa, keskellä satamaympäristöä.

Vellamossa sijaitsevat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo ja Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut. Museojäänmurtaja Tarmo on myös kesäisin avoinna yleisölle.

Merikeskus Vellamossa on loistava kokoelma merenkulun historiaa

Vellamon perusnäyttely kuljettaa vierailijan merta pitkin ajassa ja paikassa, laivoilla ja satamissa, kaukomailla ja kotirannoilla. Matkan majakkoina toimivat pohjoisen taivaamme Pohjantähti ja eteläisen pallonpuoliskon Etelän risti, jotka ohjaavat niin kotivesillä kuin valtamerilläkin.

Rajavartiolaitoksen kanssa yhteistyössä toteutettu Merivartiomuseo esittelee merivartijoiden työtä kieltolain ajoista nykypäivään asti. Nähtävillä ovat rajavartiointia ilmasta hoitaneet Beaver- ja Sääski-vartiolentokoneet ja vartiomoottorivene VMV 11 eli Vemma. Meripelastustaitojaan kävijä voi testata simulaattorin avulla.

Venehalliin on koottu hieno valikoima veneitä eri vuosikymmeniltä. Veneillä on liikuttu vesillä kilpaa ja huvin vuoksi, on palveltu armeijaa ja rajavartiolaitosta, on kalastettu ja pelastettu.

Vellamossa saa koskea, tehdä itse, haistella ja tunnustella

Merikeskus Vellamo on koko perheen museo ja se myös näkyy. Vierailijalla on mahdollisuus mm. Nostaa ankkuria ja purjetta, haistella tervantuoksua, sovitella hattua, upottaa laiva ja pelastaa mies.

Koskettelun lisäksi lapsille on tarjolla Merimonsterit -näyttely 17.1.2021 asti. Merimonsterit-näyttely vie kävijän vuoden 1539 Carta marina -kartan vaarallisille vesille ja tutustuttaa mielikuvituksellisen värikkäisiin ja myyttisiin merihirviöihin. Ja kyllä, tässä näyttelyssä saa luvan kanssa tutkia ja leikkiä!

Näyttely jatkuu häähumulla

Kymenlaakson museossa voi ihastella Tahdon! -näyttelyä, joka esittelee kymenlaaksolaisia hääperinteitä, hääpukuja ja rakkaustarinoita 1800-luvulta aina 1900-luvun lopulle asti. Ihanan sokerista!

Mummolan lasiesineet taasen löytävät vastineensa Karhulan lasitehtaan historiaan ja tuotantoon liittyvässä näyttelyssä Lasia kaikille – Karhula 1889-2009.

Toukokuussa 2020 Vellamossa avautuu uusi suurnäyttely Kohtalona Ruotsinsalmi, joka kertoo nykyisen Kotkan edustalla käydyn Itämeren suurimman meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan. Näyttelyssä 1790-luvun ihmiskohtalot heräävät eloon. Monen aikalaisen matka päättyi Ruotsinsalmeen. Meritaistelut ja tappavat taudit kylvivät tuhoa, joiden leviämistä tiheä asuminen ja sotaleirien kurjat olosuhteet edesauttoivat.

*Lue lisää kevään mieleenpainuvammasta näyttelystä täältä

Merikeskus Vellamo on hieno esimerkki 2000-luvun arkkitehtuurityöstä

Vierailu Merikeskus Vellamossa oli iloinen yllätys. Museokeskittymä tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa, joten kannattaa varata tarpeeksi aikaa mielenkiintoisten näyttelyiden tarkasteluun.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota arkkitehtuurikilvan voittaneeseen ja useilla palkinnoilla valmistumisensa jälkeen palkittuun museorakennukseen, jonka sisätiloissa on paljon puuta sekä erilaisia korkeuseroja. Vellamon julkisivut koostuvat vuoroon laudoitetusta erivärisistä peltikaseteista ja silkkipainetusta lasilevystä. Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Ilmari Lahdelma ja Rainer Mahlamäki.

Hyödyllistä tietää

Museot ja ravintola ovat avoinna:

21.6.2020 asti tiistaisin, torstaista sunnuntaihin klo 10.00 – 17.00, keskiviikkoisin klo 10.00 – 20.00, maanantaisin museo on suljettu.

22.6.-16.8.2020 maanantaisin ja tiistaisin, torstaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00, keskiviikkoisin klo 10.00 – 20.00.

17.8.-31.12.2020 tiistaisin, torstaista sunnuntaihin klo 10.00 – 17.00, keskiviikkoisin klo 10.00 – 20.00, maanantaisin museo on suljettu.

Pääsymaksut

Aikuiset 12 €, opiskelijat, eläkeläiset ja varusmiehet 6 € ja ryhmälippu (vähintään 15 aikuista) 6 €.

Alle 18-vuotiaat, avustajat sekä sotaveteraanit ja lotat avustajineen maksutta. Keskiviikkoisin klo 17.00 – 20.00 näyttelyihin vapaa pääsy.

Jäänmurtaja Tarmo on avoinna kesäkaudella, pääsymaksu 5 €, alle 18-vuotiaat maksutta.

Vellamossa käyvät Museokortti, Smartum Liikunta- ja kulttuurisetelit.

Opastus

Yleisopastuksen voi tilata suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja venäjäksi saatavuuden mukaan. Opastusmaksun lisäksi tulee maksaa pääsymaksut. Suositeltavan ryhmän maksimikoko on 25 henkilöä.

Tunnin kestävä yleisopastus 60 €/opas, koululaisopastus 40 €/opas ja Jäänmurtaja Tarmo 60/40 €/opas.

Vellamosta löytyy lisäksi opetus- ja seminaaritiloja, 200-paikkainen auditorio, Ravintola Laakonki ja museokauppa Plootu.

Osoite: Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99, 48100 Kotka.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *