Bryssel, Belgia

Nykyisestä Belgiasta tulee eittämättä ensimmäisenä mieleen Euroopan parlamentti, Euroopan komissio ja Euroopan unionin neuvosto. Ja jos hieman kevyempiä aiheita ajatellaan niin mieleen pulpahtaa pissaava poika – Manneken Pis kuin erilaiset sarjakuvat kuten Tintti, Lucky Luke sekä Smurffit, jotka ovat kotoisin Belgiasta. 

Hieman faktaa Brysselistä

Belgia on myös paljon muuta. Bryssel on Belgian pääkaupunki. Toisen maailmansodan jälkeen Bryssel on kohonnut merkittävän kansainvälisen politiikan keskukseksi. Euroopan unionin keskuspaikan lisäksi Naton päämaja sijaitsee Brysselissä.

Suur-Brysselin alueella, joka käsittää pääkaupunkialueen ja 103 ympäröivää asuinkuntaa, on lähes 2,7 miljoonaa asukasta. Brysselin tiedetään olevan EU:n kolmanneksi kallein kaupunki mitattuna menoilla asukasta kohti.

Bryssel on virallisesti kaksikielinen alue; historiallisesti kaupunki on ollut hollanninkielinen, mutta nykyään useimmat asukkaista ovat ranskankielisiä.

Gastronomisia nautintoja herkkusuille

Belgia on kuuluisa ruuastaan kuten paikallisista vohveleista, suklaasta, ranskalaisista perunoista ja olutlajeista. Jostain syystä myös Brysselin ruusukaali on myös yleisesti tunnettu.

Vohvelia vohvelin perään

Brysselissä myydään kahdenlaisia vohveleita; Leige vohveleita, jotka ovat kevyempiä ja hauraita sekä Brysselin vohveleita, jotka ovat tiiviimpiä ja hieman sitkeämpiä kuin Leiget. Myös muoto on erilainen, toiset myydään tarkasti tehtyinä suorakulmioina kun toiset tehdään taikinapalloista, joiden annetaan levitä vohvelipannulle epäsäännöllisine kulmineen.

Joka tapauksessa molemmat vievät kielen mennessään ja vain ostajan mielikuvitus on rajana, kuinka haluaa vohvelinsa maustaa. Brysselissä makean vohvelin päälle kaadetaan vaaleaa siirappia sekä tomusokeria. Lisäaineksia on suolaisista makeisiin: kermavaahdolla, jäätelöllä, strösseleillä tai tuoreilla hedelmillä/marjoilla. Nam!

Jos et ole kyseisiä vohveleita maistanut, et tiedä vohveleista yhtikäs mitään. Vohveleita myydään Brysselissä joka kulmalla, ns. kioskityylisesti. Hinnat alkaen 2€. Täytteiden määrä korottaa hintaa.

Suklaata jopa vuosisatoja vanhoilla resepteillä

Belgiassa valmistetaan maailmankuulua suklaata. Suklaatalojen kuten Neuhaus, Wittamer, Godiva ja Côte d’Or tuotteita löytyy myös Suomesta ja varmasti myös monen suklaanystävän joulupöydästä.

Bryssel on pullollaan suklaaseen erikoistuneita liikkeitä, joiden valikoimassa on mm. käsintehtyjä samppanjalla täytettyjä tryffeleitä, suklaamoussepalloja, tummaa suklaata, suklaisia hahmoja pissaavasta pojasta Smurffeihin kuin suussa sulavia valkosuklaakonvehtejakin.

Lähellä Brysselin Gare Centralen metroasemaa löytyy lukuisia suklaapuoteja, joista herkkuja voi ostaa joko yksittäin tai kauniissa rasioissa. Vain valinnan vaikeus yllättää herkuttelijan.

Ranskalaiset vai sittenkin belgialaiset perunat?

Brysselissä ei voi olla törmäämättä kojuihin jotka myyvät belgialaisia frittejä eli ranskanperunoita. Ranskalaisten perunoiden alkuperämaa ei ole täysin selvillä. Belgialaisen tarinan mukaan nimitys ”ranskanperunat” juontaa juurensa ensimmäisen maailmansodan ajalta, jolloin yhdysvaltalaisille sotilaille tarjoiltiin ranskanperunoita. Sotilaat olettivat olevansa Ranskassa ja loivat termin ”French fries” kuvaamaan syömiänsä perunoita.

Rasiallisen tai tuutillisen perunoita kruunaa erilaiset kastikkeet, joista paksu majoneesi on suosituin. Ranskalaiset saavat myös suolaa tujusti ympärilleen joten useimman kojun yhteydessä saa myös olutta kyytipojaksi. Belgialainen olut on myös herkkusuiden listoilla. Ranskalaisannoksen hinta alkaen 3 €.

Vahvoja yli 8% oluita

Oluella on pitkät juuret belgialaisessa kulttuurissa, sillä ensimmäiset paikalliset oluet syntyivät luostareissa, munkkien kädenjälkenä jo keskiajalla. Tämän vuoksi Unesco lisäsi belgialaiset oluet aineettoman kulttuuriperinnön listaukseensa vuonna 2016.

Brysselissä on lukuisia oluisiin erikoistuneita ravintoloita. Monen oluen ystävän suosikkeja ovat belgialaiset vahvat ja yli kahdeksan prosenttia alkoholia sisältävät oluet kuten Jupiler, Duvel ja Vedett. Tarjolla on satoja eri laatuja, vuonna 2016 pelkästään panimoita oli Belgiassa 224 kappaletta. Oluen ystäville on tarjolla erilaisia panimokierroksia ympäri Belgiaa.

Bon Apetit!

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Kaikkia näitä Belgian herkkuja tuli maisteltua viime kesänä, kun reissasin Gentissä ja Brysselissä. Nuo vohvelit, nam! Belgia on jopa minulle olutmaa, sillä vaikka yleensä en pidä oluesta, paikalliset lambicit ovat minun juttuni.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *