Tukholma, Ruotsi

Vuonna 2013 avattiin Tukholmaan interaktiivinen, vain yhdelle popyhtyeelle omistettu ABBA: The Museum. Museo on kerännyt vuosittain huiman joukon musiikin ystäviä luokseen ja häpeäkseni on kerrottava että vasta tänä keväänä, yhdeksän vuotta museon avaamisen jälkeen, onnistuin järjestämään museovierailun omaan kalenteriini.

Museo sijaitsee Djurgårdenin saarella Tukholmassa. Vieressä sijaitsee lukuisia muita museoita kuten Viikinkimuseo, Alkoholimuseo ja Vrak – Hylkymuseo, joissa voi myös vierailla mikäli aikaa vain on tarpeeksi käytettävissä.

Mamma Mia – Here we go again!

ABBA: The Museumissa tutustutaan yhtyeen tarinaan. Ja sattumiin joilla nelikosta tuli The ABBA. Museon ääniopastuksesta pitävät huolen itseoikeutetusti Benny, Björn, Agneta ja Frida, jotka muistelevat uraansa ja kertovat tapahtumista sen varrella. Museon kiertäminen onnistuu myös ilman opastusta.

Museokierroksen aluksi pääset The Folkpark – jäljitelmään puistosta, jossa Björn ja Benny tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1966.

Pääset myös kokeilemaan onneasi ABBAn Ring Ring-puhelimessa. Jos sinulla on onnea, joku alkuperäisjäsenistä voi vastata sinulle (vain he neljä tietävät numeron).

Kierros vie ohitse Polar Studion jäljitelmän, jossa suuri miksauspöytä ja lukuisat alkuperäiset soittimet ovat palvelleet hittimaakareita.

Pääset kokeilemaan omia karaoketaitojasi yhtyeen musiikin tahdissa. Voit myös ottaa itsestäsi virtuaalikuvan ABBAn vaatteisiin ”pukeutuneena”. Ohitat ABBAn bäkkärin, jossa pääset näkemään, mitä heidän takahuonetoiveisiinsa on oikein kuulunut.

Suurimman suosion museon virtuaalisista elementeistä kuitenkin saa lava ja siellä raikuva ABBAn biisi. Voit nousta lavalle yhtyeen kanssa, pääset laulamaan ja tanssimaan live-yleisön läsnä ollessa. Kuulostaa helpommalta kuin onkaan, monella meni pupu pöksyyn aivan viime hetkellä.

Museon loppuosa keskittyy kuvailemaan nelikon, yhtyeen jälkeisiä vuosikymmeniä. Mukana muistoissa on myös hitiksi noussut Mamma Mia -elokuva.

ABBA The Museumissa on esillä myös ABBA:n huikaisevia esiintymisasuja, kultalevyjä ja paljon muuta yhtyeeseen liittyvää tavaraa muodossa jos toisessa.

Kierros päättyy yläkerran museokauppaan, josta voi ostaa palan menestystä itselleen.

Kokemuksia museosta

Museoon kannattaa ostaa liput etukäteen, ja niin myös me teimme. Silti museo koronasta huolimatta oli turkasen täynnä. Tämä näkyi mm. pitkinä odotusaikoina museon pisteisiin, täysinä säilytyslokerikkojen määränä sekä eri kokeilupisteiden toimimattomuutena. Siihen nähden pääsylippujen hinnat olivat melkoiset.

Ja muistutukseksi, ettei ABBA: The Museum ole nimestään huolimatta museo. Silti se on mielenkiintoinen kokonaisuus yhden historian merkittävämpiin kuuluvan popyhtyeen vuosista.

ABBA: The Museum on avoinna vuonna 2022

1.6. – 31.8. joka päivä klo 10.00 – 20.00. 1.9. – 31.12. maanantaista keskiviikkoon klo 10.00 – 18.00, torstaina klo 10.00 – 20.00 ja perjantaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00.

Pääsyliput

Aikuiset 280 SEK, 7-15 v. 110 SEK ja perhelippu (2 + 2) 695 SEK. Katso lisätietoja täältä.

Osoite: Djurgårdsvägen 68, 115 21 Stockholm.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

    1. Kiitos Mikko kommentistasi!
      Vaikka Abba musiikillisesti olisikin jäänyt ”kuunetelematta”, kannattaa tutustua yhtyeeseen ja sen vaiheisiin instituutiona.
      Yhtye on jättänyt omat markkerinsa musiikin historiaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *