Olomouc, Tšekki 

Viehättävässä, useaan kertaan Tšekin kauneimmaksi kaupungiksi äänestetyssä Olomoucissa sijaitsee yksi Tšekin kahdestatoista Unescon maailmanperintökohteista – Pyhän kolminaisuuden pylväs. Kävimme kesäisellä roadtripillä katsastamassa Olomoucin vanhassakaupungissa vuonna 2000 Unescon maailmanperintöluetteloon lisätyn muistopylvään.

Kiitollisuudesta ruttoepidemian laantumisen vuoksi

Pyhän kolminaisuuden pylväs on vuosien 1716 ja 1754 välisenä aikana Jumalan kunniaksi rakennettu barokkimonumentti. 35-metrinen pylväs koostuu kolmesta osasta: pylväästä jonka huippua hallitsevat kullatut Pyhän kolminaisuuden arkkienkeli Gabrielin ja Neitsyt Marian taivaaseenastumisen kuparipatsaat. Toisessa kerroksessa on kanonisoidun papin Jan Sarkanderin patsas sekä pienestä kappelista, joka sijaitsee pylvään sisällä.

Pylvään perustuksessa on lisäksi kolmessa kerroksessa 18 kivistä pyhimyspatsasta ja 14 reliefiä yksityiskohtaisissa kartusseissa joiden joukossa mm. pyhän Mauritiuksen, Böömin herttuan Wenceslaus I:sen, pyhän Florianuksen, Giovanni da Capistranon, fransiskaani Antonius Padovalaisen ja Aloysius Gonzagan patsaat. Patsaiden joukossa on myös 12 apostolia esittävät kohokuvat.

Pylväs rakennettiin koska Määriin iskenyt ruttoepidemia laantui ja sen herättämänä kiitollisuudentunne ja halu juhlistaa katolista kirkkoa. Muistopylväs voidaan nähdä paikallisen patriotismin ilmaisuna, sillä jokainen pylvään rakentamiseen osallistunut taiteilija ja ammattimies oli kotoisin Olomoucista.

Pylväs kuuluu Tsekin pääsymaksuttomiin kohteisiin.

Osoite: Horni nám, 771 00 Olomouc.

Hurmaava Olomoucin kaupunki

Ennakkotietomme Olomoucista olivat vähäiset. Tarkoituksena oli käydä ihmettelemässä pylvästä ja jatkaa nopeasti matkaa. Toisin kuitenkin kävi. Olomoucin kaupunki osoittautui näin jälkikäteen katsottuna matkamme löytämättömäksi helmeksi. Kaupunki vanhoine taloineen, linnoineen, suihkulähteineen ja mukulakivikatuineen oli hurmaava! Juuri tämä on syy matkailun ihanuudelle, koskaan ei voi tietää mitä tieltään löytää!

Pylvään kappeli on hyvin pieni, sisään mahtuu noin viisi vierailijaa. Kesäaikaan yhden paikan vie opas joka on esittelemässä kohdetta tiistaista lauantaihin klo 9.00 – 17.00 välisen ajan. Kappelissa on pieni alttari sekä kohokuvia joissa on varsin synkkiä otoksia Raamatusta, mm. Abel uhraa lammaslaumansa ensimmäisen poikueen, Nooan ensimmäinen uhri vedenpaisumuksen jälkeen, Abraham uhraamassa Iisakia ja lammasta sekä Jeesuksen kuolema. Ehkä pylvään syntyyn vaikuttaneet tapahtumat ovat vaikuttaneet myös kappelin seinäkoristuksiin omalta osaltaan.

Pyhän kolminaisuuden pylväs itsessään on nopeasti nähty. Muistopylväs sijaitsee vanhankaupungin aukiolla, jossa käydessämme yksi Olomoucin matkailukohteista – kaupungintalo oli paketoituna ja remontissa. Kaupungintalosta löytyy mm. suuri astrologinen kello, joka on yksi Euroopan hienoimmista.

Suosittelen myös kiertämään Olomoucin vanhankaupungin kokonaisuudessaan. Olomouc on huomattavasti laajempi, kauniimpi ja hinnoiltaan huokeampi kuin turistien kansoittama Prahan kaupunki.

Myös nähtävää riittää useammaksi päiväksi; kannattaa vierailla esimerkiksi kaupungin useissa museoissa, luostareissa, St. Wenceslas aukion St. Wenceslasin tuomiokirkossa sekä Olomoucin linnassa, nykyisessä Olomoucin arkeologisessa museossa, jossa aikoinaan vieraili myös Wolfgang Amadeus Mozart.

Vaihtoehtona on myös istua alas kaupungin lukuisien kahviloiden terasseille, nautiskella Tsekkien kuuluisaa olutta ja paikallisia juustoherkkuja koko sydämen pohjasta.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *