*Salaperäisen Turku -kierroksen sponsoroi Visit Turku

Usean vuoden ajan Visit Turku on järjestänyt mielenkiintoisia ja erittäin suosittuja opastettuja retkiä. Muutama vuosi sitten ohjelmistoon otettiin säännöllisesti järjestettävät, vaihtuvateemaiset Walk-kävelykierrokset. Yhden kierroksen esittelyteksti kuuluu näin: ”Salaperäinen Turku, oppaan seurassa perehdytään siihen Turkuun, joka kätkeytyy postikorttien, matkailumainosten ja perinteisen historian taakse.”

Kävelykierros vie ihmiset paikkoihin, joita he eivät omin päin löytäisi ja joista paikallisetkaan eivät aina tiedä. Salaperäinen, historia ja unohdetut asiat saavat jo sanoina tämän bloggarin ”tuntosarvet pystyyn”, joten oli jälleen otettava suunnaksi Turku ja Aurajoen rannat.

Syksyn valo leikkii pakkasen puraisemilla lehdillä

Kävelykierros alkaa Aurakatu 2:sta, Turun matkailuneuvonnan pihasta. Kaksi opasta ryhtyy viemään lähes 60 hengen ryhmää salaperäisen Turun pariin; toinen ruotsin ja toinen suomenkielisenä.

Kierros kestää noin 1,5h ja kulkee kahden kilometrin matkan Aurajoen partaalta Brinkkalan talolle, Tuomiokirkon kupeelta Kerttulinmäelle, Sibelius-museon taakse ja lopulta Vähätorin läheisyydessä sijaitsevaan Casagranden talon kellariin. Opastetun kierroksen hinta on 10€. 

Walk-kierroksia järjestetään erilaisilla teemoilla ympäri vuoden. Varaukset ja kyselyt Visit Turku.

*Lue myös: Turistina Turussa – Herkuttelua Turku Food Walk-kortilla

Sää on kirpakka ja erittäin aurinkoinen, puiden lehdissä on etelä-Suomen oloissa harvinaisen värikäs ruska. Aurajoen ympäristö suorastaan kylpee väreissä.

Noitia, maksullisia naisia ja pyövelin mestauspaikka

Ensimmäinen pysähdys tehdään Aboa Vetus & Ars Novan pihassa. Piritta-opas kertoo kotimaan oloissa 1600-luvulla tapahtuneesta harvinaisesta noitaoikeudenkäynnistä ja Valpuri Kyni nimisestä naisesta, joka on todistetusti ainoa henkilö Suomessa, joka on joutunut noitien vesikokeeseen ja selvinnyt siitä. Lähes varma kuolemantuomio muutettiin korvalehtien leikkaamiseksi, joka oli tuolloin merkkinä noidaksi julistamisesta. Tosin 20 vuotta myöhemmin, Valpuri lopulta poltettiin roviolla noitana.

*Lue lisää: Arkeologisia kaivauksia Aboa Vetus & Ars Novassa

Seuraavaksi kierros vie meidät ainoalle keskiaikaiselle kujalle joka on oikeissa mittasuhteissa säästynyt Turun paloilta ja uudistuksilta. Sekä kujalta edelleen Brinkkalan talolle ja Vanhalle Suurtorille.

Piritta kertoo Vanhasta Turusta ja sen rakenteesta. Turku oli jakautunut kolmeen osaan; Kaskenmäen rinnealueeseen, jossa oli dominikaaniluostari ja katolinen papisto, Tuomiokirkon alueeseen jossa asuivat porvarit ja rikkaat kauppiaat sekä Kuralan mäelle, joka veti puoleensa kaupungin heikompiosaisia, maksullisia naisia ja rikollisia.

Brinkkalan talolla oli iso merkitys myöhemmin maksullisten naisten keskuudessa. He joutuivat käymään talolla kuukausittain tarkastuksissa, joita oli valvomassa oikein virkavalta. Näin koetettiin puuttua etukäteen mahdollisiin kuppatartuntoihin, jonka toivat kaupunkiin venäläinen sotaväki sekä vieraiden maiden satamista saapuneet merimiehet.

Vanhalla Suurtorilla suoritettiin myös mestauksia, tosin täällä päivänsä päättivät aateliset sekä ns. parempi väki. Opas kertoo värikkäästi pyövelin ammatista ja seuraava kohde onkin Mätäjärven kortteli, jossa myös pyöveli mahdollisine perheineen asui.

Mätäjärvestä Hirsipuumäkeen

Vaikka pyöveli oli omalla tavallaan arvostettu henkilö, työhön oli vaikea saada tekijöitä. Usein pyöveli olikin kuolemaantuomittu mies, joka vaihtoi tuomion pyövelin ammattiin. Pyövelin vaimot löytyivät samalla tavoin, nainen joka oli tuomittu kuolemaan, sai valita tuomion tai pyövelin vaimon ”viran” välillä.

Pyöveleitä karsastettiin, eikä heidän kanssaan jääty joutavia puhumaan. Pyövelillä oli virkavaatteet, hän joutui pukeutumaan alati punamustiin vaatteisiin. Kuolemantuomioiden lisäksi, pyövelit vastasivat sen aikaisesta jätehuollosta eli huussien tyhjentämisestä sekä eläintenraatojen poistamisesta julkisilta teiltä ja kujilta. Pyöveleiden pojista tuli usein isänsä työn jatkajia ja tyttäristä – lorttoja eli maksullisia naisia.

Kävelemme yhdelle Turun seitsemästä kukkulasta, oppaan mukaan kaikki merkittävät kaupungit kuten Pariisi, Rooma ja Turku ovat kukkuloille perustettu. 😉

Vierailemme Mauno Koiviston vanhan kansakoulun pihalla sekä ihmettelemme kallion viereistä hirttopaikkaa. Opas kertoo tarinoita menneisyydestä, telipyöristä ja tuulessa kieppuvista hirtetyistä, eikä keskiaika kuulostaa ollenkaan niin ruusunpunaiselta kuin jotkin elokuvat sen antavat ymmärtää olleen.

Sibelius-museon takana on pala suomalaista hortonomian historiaa

Kävelemme oppaan perässä Sibelius-museon taakse. Täältä, hieman piilosta löytyy yksi Turun vanhimmista tammista. Vanhan yliopiston puutarha on kauan sitten tammea lukuun ottamatta hävinnyt, mutta nyt Aurajoen partaalle on istutettu vanhaa kunnioittamaan pieni puutarha, jonne on kerätty kasveja, joita yliopiston pihassakin aikoinaan kasvoi.

Opas kertoo hersyvän tarinan kasvitieteilijä Pehr Kalmista, opossumeista, orapihlaja-aidasta ja tuontikasveista, joita Kalm siementen muodossa toi Suomeen Pohjois-Amerikasta.

*Lue lisää: Musiikin taikaa Sibelius-museossa

Rakkaus voittaa kaiken”

Matka jatkuu Tuomiokirkon ohitse Casagranden talolle ja lopulta aina kellariin, josta löytyy Pyhän Hengen kappeli. Kappelin paikalla toimi 1390-luvulla Pyhän Hengen Hospitaalin ylläpitämä Pyhän Hengen talo.

Vuonna 1986 Pyhän Hengen talon ja Pyhän Hengen Kirkon jäännökset löytyivät arkeologisissa kaivauksissa. Kaivauksissa löytyi nykyisen kappelin alueelta 650 keskiajalla eläneen ihmisen luut. Suurin osa kuului lapsille ja nuorille naisille, joiden keski-ikä on ollut noin 27 vuotta. Pyhän Hengen kappeli toimii nykyisin myös kaivauksissa löytyneiden vainajien viimeisenä leposijana.

Opas johdattaa lopuksi meidät Turussa tunnettujen aaveiden maailmaan. Huomion arvoisia ovat nuori äiti kahden rääsyisen lapsensa kanssa, Turun ruotsalaisen teatterin Valkoinen rouva sekä Aarne, näyttämömestari joka hirtti itsensä näyttämövintillä.

Salaperäinen Turku -kierros alkaa olla ohi; kierroksen aikana olemme viivähtäneet historiassa, kohdanneet menneitä ihmiskohtaloita, kuulleet Turun kohtaloon merkittävästi vaikuttaneesta Turun palosta sekä nauttineet raikkaasta syyssäästä muiden historiasta kiinnostuneiden kera.

Suosittelen Salaperäinen Turku -kierrosta kaikille hieman erilaisista tarinoista, elämänkohtaloista ja menneisyydestä kiinnostuneille Turun kävijöille!

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *