Kultarannan puutarha, Naantali

Suomi on siitä erikoislaatuinen maa, että täällä pääsee ihastelemaan presidenttien kesäasunnon Kultarannan puutarhaa ihan kuka vain. Tähän tulee tilaisuus 4.6 – 1.9.2019 välisenä aikana, kun Kultarannan puutarhassa järjestetään opastettuja kävelykierroksia niin yksittäisille vierailijoille kuin etukäteistilauksesta ryhmille Visit Naantalin toimesta.

Kordelin linnasta presidenttien kesäasunnoksi

Mennään historiassa aina 1900-luvun alkuun. Tällöin Kultarannan tila oli pakkohuutokaupattavana ja sen osti yksi sen hetken rikkaimmista suomalaisista, maanviljelysneuvos Alfred Kordelin, jonka patsaskin löytyy Kultarannan puutarhasta. Hänen unelmanaan oli tarjota tilan maille rakentuva puutarha koko kansan taidepuistoksi.

Kordelin rakennutti tilalle graniittilinnan vuosina 1914–1916. Linna toimi hänen kesähuvilanaan. 19 huonetta käsittävän linnan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Valitettavasti ajat olivat levottomat ja Kordelin murhattiin vuonna 1917. Myös ajatus koko kansan veistospuutarhasta sammui osin hänen menehtymisen myötä.

Kordelin kuoleman jälkeen Kultaranta lahjoitettiin ensin Turun Suomalaiselle Yliopistoseuralle ja lopulta vuonna 1922 rakennus ja sen tontti siirtyivät vaihtokauppana Suomen valtion omistukseen silloisen eduskunnan päätettyä käyttää Kultarantaa tasavallan presidentin kesäasuntona.

Kaikki presidentit Rytiä ja Mannerheimia lukuun ottamatta, ovat viettäneet Kultarannassa suloisinta suvea, samalla tuoden omat lisämausteensa kesäasunnolle kuten tenniskentät ja minigolfradat.

Kultaranta on yksi valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä Suomessa.

Puutarhakierrokset 4.-20.6. ja 13.8.-1.9.2019 (poikkeuksena 6.-10.6., 12.-18.6. ja 3.-4.7., jolloin puutarha on suljettu). Maanantaisin puutarha on kiinni.

Tiistaista sunnuntaihin klo 14.00-14.45 opastus suomeksi (tiivistelmä ruotsiksi ja englanniksi).

Kierrokset puutarhassa keskikesällä 21.6.-11.8.2019

Tiistaista sunnuntaihin:

Klo 14.00-14.45 opastus suomeksi (tiivistelmä ruotsiksi).

Klo 14.15-15.00 opastus suomeksi (tiivistelmä englanniksi)

Klo 15.00-15.45 opastus suomeksi.

Opastettujen yleisökierrosten hinnat 2019:

13 € / aikuinen, 5 € / lapsi (4-14 v) sis. opastetun 45 minuutin kävelykierroksen puutarhassa.

Kesällä 2019 on tarjolla myös erilaisia teemakierroksia: Presidenttiemme kesät, Veistokset ja paviljongit Kultarannan puutarhassa sekä Mamselli Kupiainen ja presidenttien Kultaranta. Voit myös yhdistää teemakierroksen ja vakiokierroksen kahden tunnin kokonaisuudeksi.

Kultarannan pysäköintialueen osoite: Kordelininkatu, Naantali. Lemmikkieläinten tuominen puutarhaan on kielletty.

Tarkkojen kellonaikojen kierros

Matkaa Naantalin keskustasta Kultarantaan on noin 2,5 kilometriä. Rakennusaikaan Kultarannan tila sijaitsi saaressa, nykyisin silta vie mantereelta saareen asti.

Ajat ovat muuttuneet, ja sisälle alueelle mennään kellontarkasti porteista, myös alueella voi viettää opastetulla vakiokierroksella tarkalleen 45 minuuttia vaikka oppailla olisi paljon mielenkiintoisia tarinoita kerrottavana. Aikaisemmin myös graniittilinnan pihalle on päässyt kulkemaan, nyt sekin on valitettavasti kiellettyä.

Olemme siis päässeet alueelle sisään. Aivan ensimmäisenä oikealla puolella seisoo valkoinen ihana puurakennus, Munkkimäki nimeltään. Rakennus toimii työntekijöiden asuntona kun presidentti on Kultarannassa.

Siirrymme hiekkapolkuja pitkin Kordelin patsaalle. Kordelin alkuperäistä ajatusta mukaillen, Kultarannan puutarha on avoinna kesäisin yleisölle. Tosin muutamaa patsasta lukuun ottamatta ei voitane aivan taidepuistosta puhua. Puutarha on jaettu kolmeen osaan: metsäpuistoon, muotopuutarhaan ja hyötypuutarhaan. Alkuperäisen puiston on suunnitellut Helsingin kaupunginpuutarhuri Svante Olsson ja hänen poikansa Paul Olsson vuosina 1914–1915.

Muotopuutarhan helmiä ja Lennu

Opaskierroksen aikana voi tutustua muoto- ja hyötypuutarhaan. Kuusiaitojen takana oleva muotopuutarha jaetaan vielä kolmeen osaan: punatarhaan, sinitarhaan ja ruusupuutarhaan. Jaottelun taustana on kunkin osion kukkivat kukat sekä niiden värit.

Aivan kuusiaidan takana on huvimaja, joka on korjattu alkuperäiseen asuunsa. Punatarhan kukat ovat vielä pikkuruisia, mutta jos on kierroksella elokuun alussa, on väritys ja tuoksu silloin aivan toista luokkaa.

Siirrymme sinitarhaan, josta haarautuu käytäviä satavuotiaan kuusiaidan sisälle. Diplomaattikäytävissä kerrotaan käydyn mielenkiintoisia keskusteluita presidenttien ja heidän vieraidensa välillä.

Pergolalta on hienot näkymät graniittilinnalle. Pysähdymme hetkeksi ihastelemaan ehkä puutarhan näyttävintä osaa Medaljonkia, täällä ei nimittäin uskoisi että ollaan Suomessa. Toukokuussa ruusutarhan tuhannet ruusut ovat vasta heräämässä kesään. Seitsemän lajikkeen joukossa ovat mm. seuraavat ruusut: Tellervo, Astrid Lindgren, Presidentti Kekkonen ja Tarja Halonen.

Kuljemme rantaan josta avautuvat hienot maisemat Naantalin kaupunkiin. Täällä on myös laituri jonne presidenttien vesitse tulevat kesävieraat saapuvat. Ihmettelemme kivistä rantatöyrästä, joka on juuri samaa graniittia kuin mitä linnakin on. Kun ajattelee, minkälaisia työkaluja 1900-luvun alussa oikein oli ja kuinka suuret graniittikivet on kuljetettu saareen, ei voi kuin nostaa hattua!

Poistumme kierrokselta myötäillen hyötypuutarhan kasvihuoneita. Lähes 1000 neliön kasvihuoneista saadaan lähes kaikki presidentin tarvitsemat vihannekset, marjat ja kukat ympärivuotisesti.

Kierros oli äärimmäisen mielenkiintoinen ja oppaamme Reija Lindqvist asiantuntevuudessaan ja tarinoissaan suorastaan hersyvä! Mikäli kotimaan lähimenneisyys kiinnostaa, tunnistat itsessäsi pienen puutarhurin tai haluat mahdollisuuden nähdä edes vilauksen presidenttiparin koirasta Lennusta, suosittelen osallistumaan varsin suosituille opastuskierroksille mukaan. Ja jos oikein käy tuuri, voi Lennun hihnan toisesta päästä löytyä itse presidentti!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *