Askaisten ritaripuisto, Askainen
Askaisten aateliskirkkoa vastapäätä ja Louhisaaren kartanolinnaan johtavan tien risteyksessä sijaitsee Askaisten ritaripuisto. Puisto on perustettu Mannerheim-ristin ritarien sekä sotiemme veteraanien kunniaksi.
Ritaripuistossa on 191 ritarille omistettua Kurun mustaa graniittia olevaa muistokiviä sekä alueen keskuselementtinä on yhteinen kunniakivi – Mannerheim-risti. Ritarien kivissä on kunkin ritarin sotilasarvo, nimi ja ritarinumero. Sotilasarvona on se arvo, joka henkilöllä oli hänen saadessaan Mannerheim-risti.
Ritaripuisto tekee kunniaa Mannerheim-ristin ritareille, mutta samalla se on myös arvostuksenosoitus koko veteraanisukupolvelle, heidän saavutuksilleen sekä sille ajalle ja hengelle jota he edustavat.
Askaisten ritaripuisto on pääsymaksuton kohde.
Osoite: Askaisten Ritaripuisto, Askaistentie 785, 21240 Askainen.
Talvisodan peruja
Talvisodan aikana syntyi ajatus kunniamerkistä, joka voitaisiin myöntää sotilasarvosta riippumatta sodan aikana osoitetun erinomaisuuden urheuden, taistellen saavutettujen erittäin tärkeiden tulosten tai erikoisen ansiokkaasti johdettujen sotatoimien palkitsemiseksi. Kunniamerkin saajasta käytetään nimitystä Mannerheim-ristin ritari.
Mannerheim-risti oli jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin mukaan ylipäällikkö Gustaf Mannerheimin oma ajatus. Mannerheim halusi kunniamerkin, joka voitiin samanlaisena – ilman aikaisempaa ”luokkajakoa” – antaa niin kenraalille kuin sotamiehellekin.
Vuoden 1940 joulukuussa tehtiin lisäys Vapaudenristin ja Vapaudenmitalin kunniamerkeistä 8. joulukuuta 1939 annettuun asetukseen, jolloin sen 4. pykälä totesi: ”Erinomaisen urheuden, taistellen saavutettujen erittäin tärkeiden tulosten tai erityisen ansiokkaasti johdettujen sotatoimien palkitsemiseksi voidaan Suomen puolustusvoimain sotilas hänen sotilasarvostaan riippumatta nimittää 1. tai 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi.”
Ritaripuisto sijaitsee Suomen Marsalkka Mannerheimin syntymäkodin, Louhisaaren kartanolinnan, läheisyydessä. Arkkitehti Bey Hengin suunnitteleman aluekokonaisuuden pinta-ala on n. 3400 neliömetriä. Alueen rakennustyöt aloitettiin syyskuussa 2006 ja ne toteutettiin Museoviraston valvonnassa. Ritaripuisto avattiin 2.6.2007.
Ritaripuiston infotauluissa kerrotaan Ritaripuiston lisäksi myös Mannerheim-rististä, sen myöntämisperusteista sekä mainitaan kaikki Mannerheim-ristin ritarit.
Otsikkokuvassa viimeisen elossa olevan Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin (numero 95) kivi.
*Lue myös: Historian havinaa Mannerheimien Louhisaaressa
Hei!
Puistossa on varmaan myös Eino Laihialan paasi. Onko siitä mahdollisuus saada painokelpoista kuvaa Teri-Säätiön historiaan, jota kirjoitan parhaillaan. Laihiala oli ainoa terijokelaistaustainen ritari.
Hei!
Kiitos kysymyksestäsi. Varmasti puistosta löytyy myös Laihialan paasi.
En valitettavasti ole paikallisia ja ehkä seuraavan kerran Askaisissa vasta loppukesästä.
Kannattaa ottaa yhteys Askaisten kyläyhdistykseen (sähköposti: aky@askainen.fi), jos he voisivat auttaa teitä kuvan saamisessa.
Toivottavasti onnistuu!