Söderlångvikin kartano, Kemiönsaaret

Kasnäsistä hurautimme Söderlångvikin kartanolle, jonne on vain 15 minuutin matka Saaristohotellista. Voit lukea Kasnäsistä lisää tämän linkin takaa.

Käännyttyämme 1830-tieltä Söderlångvikin kartanolle, perille vei kapea tie, jonka reunalla kasvaa niin uusia kuin vanhoja jalopuita.

Mutta mitä kartano voikaan tarjota satunnaiselle matkailijalle? Siitä otimme selvää tämän kertaiseen turinaan liittyen.

Söderlångvikin kartano lyhyesti

Söderlångvikin kartanon historia ulottuu aina 1500-luvulle asti. Kartano on ollut aina asuttu, paitsi 1600-luvulla, jonka jälkeen kartanon omistaja vaihtui tiuhaan.

Onpa ensimmäisen maailmansodan aikoihin kartanon alueella ollut Venäjän Itämeren laivaston 2. ilmailuprikaatin Jungfrusundin lentotukikohtakin, jolla palveli 100 sotilasta. Lentoasemasta on kartanon alueella nähtävissä vanha kellari sekä rakennusten kivijalkoja.

Käänne kartanon historiassa tapahtui vuonna 1927 kun kulttuuripersoona, mesenaatti ja lehtikustantaja Amos Anderson osti tilan. Hän uudisti hirsistä, yksikerroksista Söderlångvikin kartanoa, rakennuttamalla rakennukseen toisen kerroksen, sekä myöhemmin siipirakennukset.

Samalla alkuperäinen punainen väri sai väistyä rapatun valkoisen julkisivun tieltä. 1930-luvulla myös kartanon puisto uudistettiin.

Kartano toimi Andersonin kesäpaikkana aina hänen kuolemaansa asti vuoteen 1961. Koska Andersonilla ei ollut jälkeläisiä, hän testamenttasi tilan perustamalleen Föreningen Konstsamfundet-yhdistykselle. Yhdistys ylläpitää niin Helsingissä toimivaa Amos Andersonin taidemuseota kuin Söderlångvikin kartanoa.

Söderlångvik on toiminut vuodesta 1965 taide- ja henkilöhistoriallisena museona, jossa vaalitaan Amos Andersonin kulttuuriperintöä. Lisäksi tila on Suomen suurimpia omenankasvattajia. Kartanon puutarhoissa on noin 30 000 omenapuuta.

Söderlångvikin kartano on aktiivinen työpaikka, tilalla on töissä kymmenkunta henkilöä.
Ammattinimikkeiden kirjo on laaja; tilanhoitajasta pehtooriin ja museokoordinaattorista puutarhuriin.

Tänään

Saavuimme Söderlångvikin tilalle. Vastassamme oli Café Vivan, josta voit lukea lisää jo aiemmin julkaistusta risteilyjutustani tästä.

Café Vivan.

Kävelimme suurien jalopuiden kehystämää polkua kartanolle. AIVAN IHANA miljöö! Kuljimme porttien läpi valkoisena auringon valossa hohtavalle kartanon pihalle.

Ensimmäinen yllätys on mahtava karyatidi eli naispatsaat, jotka naulitsevat katseen entisen autotallin seinään. Nämä neljä naishahmoa Anderson pelasti kesähuvilalleen Svenska Teaternin remontin alta ennen 1930-lukua. Neitojen alla on ruukuissa kasveja, joiden vihreä väri suorastaan vie ajatukset Välimerelle.

Etenemme hitaasti kävelytietä alas kartanon pihaan. Kartanolla ja Café Vivanissa on useana kesänä ollut esillä mielenkiintoisia näyttelyitä, joita kannattaa käydä katsomassa.

Söderlångvikin kartano

Kartanon sisälle tullessamme, ensimmäinen huomio keskittyy eteisestä avautuvaa saliin, jossa on esillä vuoden 1918 Suomen tulevalle kuninkaalle, Friedrich Karlille, suunniteltu rokokootyylinen sohvakalusto.

Sohvakalusto oli esittelyssä Helsingin Ritarihuoneen näyttelyssä menneenä syksynä. Sali on varsin edustava ja näkymät alas puutarhaan ja aina merelle asti ovat huikaisevat.

Ruokasalissa on tilaa isommallekin seurueelle.

Jatkamme vasemmalle pieneen ruokailutilaan, jossa Anderson söi silloin kun talossa ei ollut vieraita. Seuraavana on valtava ruokasali, jonka 28 tuolia ympäröivän koivupöydän ääressä on kestitetty mm. katolilaisia piispoja sekä muita merkkihenkilöitä kuten presidenttejä.

Vastakkaisesta siivestä löytyy tupakkasalonki, jonka tuoleille istahdamme hetkeksi. Tässä museossa on todellakin mahdollista istua Andersonin aikaisilla istuimilla ja sohvilla sekä aistia kartanon tunnelmaa. Myöskään sinisiä muovipussukoita ei täällä jalkoihin laiteta, vaan voit kävellä museossa kaikessa rauhassa omissa kengissäsi.

Tupakkasalongin vieressä on mielestäni kartanon kaunein huone eli salonki. Vaikka huone on iso, se on hyvin miellyttävästi sisutettu uusklassisin kalustein.

Salongin takaa löytyy kaksi vierashuonetta, joiden välissä on sellainen harvinaisuus kuin kylpyhuone. Kylpyhuone voisi olla suoraan jostain tämän päivän sisustuslehdestä repäisty, aika ei ole ajanut sen ohi. Lisäbonuksena on iso ikkuna josta luonnonvaloa suorastaan tulvii tilaan. Jälkimmäinen vierashuone rakennettiin presidentti P.E. Svinhufvudin vierailuja silmällä pitäen. Eihän presidentin sovi nukkua missä tahansa.

Alakerrasta löytyy lisäksi näyttelytila, jonka seinillä ja vitriineissä on Amos Andersonista kertova näyttely. Vierailijan on mahdollista tutustua Andersonin elämään 40 minuuttia kestävän videon avulla.

Yläkerrasta löytyy huomattavasti vaatimattomampi ”Amos”. Andersonia lähellä oli roomalaiskatolilainen uskonto, ja tämä näkyy vahvasti yläkerran sisustuksessa.

Harvinainen suomalainen raamattu.

Yläkerran kirjastosta löytyy Amos Andersonin lapsuudenkodista tulleet keinutuoli sekä urut. Anderson haaveili nuorena kanttorin urasta, mutta se haave kariutui, koska Anderson ei osannut laulaa.

Amosin lapsuudenkodin urut.

Yläkerrasta löytyy myös ns. Naistenhuone, joka on väritykseltään huomattavasti vaaleampi kuin yläkerta on muuten. Täällä asustivat erityisesti kaksi Amosin naisystävää, näyttelijä Mona Mårtenson sekä näyttelijä Sylvelin Långholm. Sylvelin sai asumisoikeuden tilalle Amosin kuoleman jälkeen. Hänen entiseen kotitaloonsa Söderlångvikin rantaan on nykyisin mahdollista majoittautua.

Naistenhuoneen vierestä löytyy Andersonin työhuone sekä valtava ulkoterassi, jossa tänä kesänä on ollut mahdollista aloittaa päivä joogaten, tuulen ja linnunlaulun hennosti saattelemana.

Vastakkaiselta puolelta kartanoa löytyy Andersonin oma makuuhuone, jossa on sänky sekä yölliseen nukkumiseen kuin päiväuniinkin. Huone on todella vaatimaton. Myös tällä puolen siipeä on valtava ulkoterassi, jolta on varsin miellyttävät näkymät puutarhaan.

Söderlångvikin työpajatila

Palaamme takaisin pihalle. Kreikkalaiset naishahmot koristavat entistä autotallia, nykyistä kartanon työpajatilaa. Täällä on mahdollista askarrella ja taiteilla mm. neulanreikäkamera, ilman että tarvitsee pelätä paikkojen sotkeentumista. Kesän työpajojen tuloksia on nähtävillä näyttelyssä Omenapäivien yhteydessä 29.9.

Kesätapahtumat

Erilaiset tapahtumat ryydittävät kartanon kesää. Tarjolla on mm. musiikkia, aamujoogaa, villiyrttivaellusta sekä koko perheen maalaustyöpajaa.

Kannattaa vilkaista varsin tapahtumapitoista kartanon kalenteria tästä linkistä.

Vaunumuseo

Café Vivianin viereisessä rakennuksessa on avattu uusi näyttelytila, jossa esitellään kartanon vanhoja vaunuja. Aivan ihania!

Ylisille on aseteltu vanhoja hevosvaunuja, reki, palokalustoa sekä myös omenanlajittelukone. Omenayrityksessä kun olemme. Näyttely sopii ehdottomasti perheen nappuloillekin, näitä ajokkeja pääsee harvemmin enää näkemään.

Luontopolut

Söderlångvikin kartanon alueella on neljä luontopolkua. Hieman suurempien lasten kanssa matkustavien olisi varmasti mukava seurata Leppäkerttupolkua, joka vie ylös mahtavien maisemien tykö. Reitti vie noin 30 minuuttia, ja on ehdottomasti koettava. Matkalla voit napsia mustikoita kyytipojaksi suoraan pensaista.

Leppäkerttupolku vie mahtavien näköalojen luo.

Omenatarhoille kulkee Mona-polku, jota pitkin näyttelijä tykkäsi kierrellä kartanon mailla. Polun varrelle osuu useita kartanon rakennuksia. Polku on helppo taivaltaa.

Jungfrusundin vanhalle lentoasemalle kulkee helppo polku, joka saattaisi kiinnostaa myös perheen miesväkeä. Perillä on mahdollista tutustua lentokentän historiaa kyltein ja opastein.

Pisin luontopoluista vie kalliolla sijaitsevalle Laavulle, jolla aukeaa huikeat maisemat. Polun varrella voit moikata myös lammaskatrasta, joka pitää huolta kartanon maista. Tämä luontopolku on ehdottomasti pisin, mutta myös mukavin koko perheen vaelluskohde, koska samalla pääsee ihmettelemään niin tuhisevia lampaita kuin saaristoluontoakin.

Puutarha

Jo Amos Andersonin ajoista, on kartanolla kasvatettu omenia. Omenatarhuri Andersonista tuli pakon sanelemana, nimittäin valtio pakkolunasti suurilta tiloilta maita sotien jälkeen evakoille. Amos ei halunnut menettää kartanon lähimaita ja keksikin istuttaa omenia kartanon läheisyyteen. Pakkolunastus kun ei koskenut erikoisviljelyssä olevia maita.

Näkymä omenatarhaan.

Varsinaisiin kartanon omenatarhoihin ei matkailijalla ole menemistä, mutta puutarhojen tuotteita voit maistaa Café Vivanissa useassa eri muodossa. Myynnissä on kartanon omaa omenamehua ja hilloa, sekä oheistuotteena tulevaa hunajaa. Kartanolla onkin töissä omia mehiläisiä, jotka pitävät huolen omenapuiden pölytyksestä keväisin.

Koska suuren omenatarhan pito vaatii päivittäistä työtä, on kartanolla oma puutarhuri, joka tiiminsä kanssa pitää niin omenapuut hyvinvoivina kuin huolehtii myös suuresta puutarhasta, joka kartanon ympärillä on. Kartanon merenpuoleisesta puutarhasta löytyy mm. puita, jotka Anderson on arvovaltaisten vieraidensa kanssa istuttanut.

Kartanolla on myös kasvihuoneita, jotka on vuokrattu eteenpäin. Kasvihuoneiden tuoreita tuotoksia on myynnissä Café Vivanin valikoimissa.

Majoitus

Kartanolla on muutama erilainen majoitusvaihtoehto niin yksittäisille matkustajille kuin perheillekin. Herttaisissa vierasmökeissä sekä meren rannassa olevassa Villa Sundsvedja-huvilassa voi yöpyä maailman melulta rauhassa.

Villa Sundsvedjan viereen valmistui uudisrakennus, jossa on majoitusmahdollisuus kuudelle hengelle. Näin ollen Villa Sundsvedjaa sekä uudisrakennusta voi varata myös suuremmille ryhmille. Uudisrakennuksen valmistuttua Söderlångvikin kartano voi majoittaa jopa 27 henkilöä.

Gamla Kontoret-vierasmökki.

Saimme käyttöömme aivan kartanon pihapiirissä olevan Gamla Kontoret-nimisen rakennuksen päädyn. Huoneiston tunnelma on herkkä, naisen kädenjälki näkyy sisutuksessa vahvasti. Huoneistossa on kolme makuuhuonetta yhteensä viidellä sängyllä, keittiö sekä nykyaikainen kylpyhuone. Majoituimme raikkaaseen ruusuhuoneeseen, jossa on aivan valtava sänky.

Kartanon ja kahvilan mennessä kiinni, tunnelma alueella muuttui hyvin intiimiksi. Puissa tuulen varovainen helinä, vienon pihajasmiken tuoksu pihassa, taivaanrannassa laskeva aurinko sekä valkoinen hiljainen kartano vain sadan metrin päässä meistä. Huh huh, en osaa edes kuvailla tunnelmaa, joka silloin minussa läikehti. Oli niin hiljaista ja rauhallista!

Olisittepa haistaneet pihajasmiken tuoksun!

En enää ihmettele, miksi Amos rakasti kesäkotiaan, onhan tunnelma täällä jotain aivan fantastista! On mieletön etuoikeus viettää yö tällaisessa kulttuurimaisemassa.

Emme olisi hennoneet mennä nukkumaan, mutta jossain vaiheessa väsy iski lopullisesti. Oli mukava kömpiä suureen sänkyyn, jossa oli aivan ihanan pehmeät lakanat. Nukahdin puhtaiden lakanoiden väliin välittömästi.

Aamu oli yhtä rauhallinen kuin iltakin oli ollut. Aurinko nousi ja herätti valollaan matkaajat. Oli mukava venytellä miellyttävässä vuoteessa ennen uuden päivän haasteita.

Kaiken kaikkiaan vierailu Söderlångvikin kartanossa oli yksi tämän kesän kohokohdista. Kartanon henkilökunta on miellyttävää ja avuliasta. Söderlångvikin vierasmökit ovat ainutlaatuisia paikkoja yöpymiseen. Café Vivan tarjoaa herkullista lähiruokaa sekä heidän herkulliset täytekakkunsa vievät kielen mennessään.

Kartano tarjoaa paljon erilaista tekemistä niin kulttuurinnälkäiselle matkailijalle kuin lapsiperheillekin. Ja ennen kaikkea kartano on lähellä niin pääkaupunkiseutua kuin Turkuakin. Suosittelen vilpittömästi vierailemaan Söderlångvikin kartanossa!

Söderlångvikista saaristomatkamme jatkui Taalintehtaalle. Pysy mukana!

Blogijuttu on tehty yhteistyössä Söderlångvikin kartanon kanssa.

Saattaisit myös pitää näistä:

6 kommentti

  1. What i do not understood is in truth how you are now not really much more neatly-preferred than you may be now. You are so intelligent. You know therefore significantly relating to this topic, produced me in my view believe it from numerous various angles. Its like women and men are not involved until it is one thing to do with Girl gaga! Your own stuffs great. Always deal with it up!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *