Villa Wolax, Kuusisto

*Blogijuttu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Villa Wolaxin kanssa

Vain 20 minuuttia Turun torilta sekä 1,5 tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitsee Villa Wolax. Historialliset 120 vuotta, kaunis villa on seissyt uhmaamassa merituulia Kuusiston saaressa Turun saaristossa. Pääsimme vierailemaan vieraanvaraisessa Villa Wolaxissa heinäkuun alussa.

Villa Wolax on uhmannut Turun saariston tuulia jo 120 vuoden ajan.
120 vuotta historiaa

Villa Wolaxin rakennutti aatelinen Johan Oswald Wasastjerna vuonna 1899 puolisonsa Johanna Wreden kanssa perheensä kesähuvilaksi Kuusiston läntiseen kärkeen Vuolahden rannalle. Päärakennus on rakennettu kartanotyyliin, seinät ovat tukevaa hirttä ja verhoilu tehty ajan tavan mukaan koristeellisesti. Alkuperäiseen tilaan kuuluivat puutarhurin ja ajurin erilliset rakennukset sekä 60 hehtaaria maata.

Villan olohuoneen seinien yläosaa kiertävät freskomaalaukset ovat alkuperäisiä, Turun taidemuseon intendentin Axel Hartmanin Kemiön maisemista maalaamia. Freskoissa esiintyy talon rakennusvuosi ja rakennuttajien nimet sekä kaunis runonparsi, joka kertoo sen ajan arvoista: sille, joka kunnioittaa maan antimia, luvataan jokapäiväinen leipä.

Viimeisenä rakennuttajasuvun omistajana toimi Johan Won Wright 1970-luvulle saakka. Muutaman omistajanvaihdoksen myötä Tino Aaltosesta tuli Villa Wolaxin omistaja vuonna 1997, minkä jälkeen paikkaa on kehitetty harkiten ja vanhan ajan henkeä kunnioittaen.

Kertoman mukaan myös tunnettu kirjailija Mika Waltari on vieraillut Villassa kesäjuhlien aikaan. Nykyisin Villa Wolax toimiikin niin kokous, perhe- kuin yritysjuhlien näyttämönä, 34 henkilön majoituspaikkana, mahtavan merellisen saunamaailman tarjoajana ja ennen kaikkea herkullisen ruoan valmistajana.

Maalaismaisema sulkee ovet arkeen

Ajomatkan aikana Kaarinasta Villa Wolaxiin maisemat vaihtelevat merellisestä peltomaisemiin. Vuolahdentien miljöö on ihana, se nostattaa odotuksia tien päässä odottavasta kohteesta.

Ajamme suuren portin läpi. Meri kimaltelee puiden välissä kun kävelemme rannan tuntuvassa olevalle Villa Wolaxille.

Vaalea kaksikerroksinen rakennus suurine lasikuisteineen on viehättävä. Villan pääkerroksesta löytyy saleja, joissa näin kesäaikaan tarjotaan merellisiä á la carte-annoksia. Kattokruunujen alle mahtuu kaiken kaikkiaan noin 130 ruokailijaa.

Majatalomaista majoitusta historiallisissa huoneissa

Päärakennuksen yläkerran herttaisissa huoneissa voi majoittua. Majoitustilaa on yhteensä 14 hengelle. Jokaisen kuuden huoneen sisustus on yksilöllinen, huoneista löytyy mukavia yllätyksiä vanhojen tavaroiden muodossa.

Erityisen ilahduttavaa on petivaatteet, näistä ei pesuloiden leimoja löydy! Huoneiden hintaan kuuluu aamiainen ajankohdasta riippuen joko puffeesta tai pöytiin tarjoiltuina.

Pehtoorin rakennuksen vierestä löytyy tilan vanhin rakennus, viinikellari, joka on tehty Taalintehtaan slagitiilistä.

Aivan päärakennuksen vierestä löytyy Pehtoorin rakennus, joka tarjoaa majoitusta aivan omassa rauhassa.

Pehtoorin rakennuksen keittiö on todellinen helmi!

Rakennus kätkee sisäänsä ripauksen luksusta, keittiön punainen Smeg-jääkaappi on selkeästi asunnon tähti. Pehmeät Ikean sängyt ja ikkunoista näkyvä merimaisema kruunaavat myös pidempiaikaisen oleskelun.

Kapteenin rantahuvila kutsuu luokseen.

Lisää majoitustilaa löytyy alarannan Kapteenin rantahuvilan parvelta. Huvilan seinät ovat sisustettu mustavalkoisilla moottoriurheiluun liittyvillä kuvilla.

Eikä syyttä; nykyisen isännän Tinon isä rallilegenda Rauno Aaltosen historiallisia moottoriurheilumuistoja kelpaa katsella. Rauno Aaltonen on voittanut mm. Monte Carlo rallin ja rallin Euroopan mestaruuden vuonna 1967. Mukana on myös Tinon isoisän sekä isännän itsensä valokuvia ajamassa vauhdikkaita kurveja Aurajoesta. Vauhti on tässä suvussa veressä! Rantahuvilassa on lisäksi 15 henkilön saunatila suurella kivikiukaalla ja tuppeen sahatuilla seinillä. Ja ulkona voi virkistäytyä merenrannan lisäksi suuressa ulkoporealtaassa.

Kommodorin rantahuvila kutsuu syksyiseen tunnelmointiin

Rannasta löytyy lisäksi Kommodorin rantahuvila joka tunnetaan tunnelmallisena juhlapaikkana. Tilaan mahtuu 48-60 henkilöä ruokailemaan riippuen halutusta pöytäjärjestyksestä.

Lisäksi huvilan saunatiloihin mahtuu 30 henkilöä. Saunan ikkunoista avautuvat maisemat muuttuvine säätiloineen, saa henkäilemään ihastuksesta.

Ulkona odottaa nautiskelijoita kaksi poreallasta sekä hiekkaranta.

Uusimpana majoitusvaihtoehtona villalla on tarjota Portinvartijan talo, jossa vieraillessamme tuoksuu uusi puu ja maali.

Rakennuksessa on kaksi kahden hengen huonetta. Näissä huoneissa ei ole montaa vierailijaa vielä majoitettu. Portinvartijan talo sopii mainiosti pienelle perheelle tai ystäväpariskuntien tukikohdaksi lähialueen nähtävyyksien tutkimiseen.

Aktiviteetteja joka lähtöön

Liekö isännän vauhdikkaan verenperimän vuoksi, tarjolla on lukuisia erilaisia aktiviteetteja ryhmille. Myös yksittäiset matkustajat ovat tervetulleita kokeilemaan esimerkiksi jousiammuntaa. Hieman rauhallisempaa menoa etsiville on tarjolla luontopolku joka vie naapurisaaren legendaarisille Ryövärinluolille. Nähtävillä on suuren päällikön ja piian luolat.

Etukäteistilaukset järjestyvät myös pienemmille ryhmille mm. inkkarimelontaa sekä veneretkiä saaristoon. Onhan rannassa kuusi Soling Classic-purjevenettä odottamassa purjehtijoita.

Veneistä puheenolleen, Villa Wolaxille pääsee myös omalla veneellä.

Ruokaa suurella rakkaudella

Vaikka majoitustarvetta ei juuri nyt olisikaan, kannattaa kesällä tulla maistelemaan Villa Wolaxin herkkuja. Merellinen menu vie kielen mennessään. Ravintolan annoksissa käytetään kotimaista kalaa ja lihaa sekä luomuyrttejä.

Kermainen lohikeitto.

Suosittelen kokeilemaan kermaista kalakeittoa, joka on annoksena kaunis, mutta myös hyvin makoisa. Lisäksi Kalastaja Westerholmin kalalautanen ottaa luulot pois ruokailijalta, annoksen jokainen yksityiskohta on mietitty tarkkaan. Makumaailma pikkelöityjen vihannesten, uusien perunoiden ja kalan kanssa on aivan huikaiseva!

Tuoretta siikaa kauden kasviksilla.

Annosten mukana tarjotaan keittiössä tehtyä leipää; vaaleaa limppua sekä makeaa saaristolaisleipää. Lapsille on oma listansa.

Jos makeannälkä iskee, suosittelen kokeilemaan villan leivoksia. Ne ovat alusta loppuun asti valmistettu ravintolan keittiössä unkarilaisen keittiömestarin taitavissa käsissä. Houkuttelevien värien lisäksi, tuoreet marjat ja kermapursotus kruunaavat monenmoiset kakut ja leivonnaiset.

Kesäisten aukiolojen lisäksi isäntäväki toivottaa matkailijat tervetulleiksi myös äitien- ja isänpäivän juhlalounaille, joululounaille sekä syyskuisille sadonkorjuujuhlille. Pöytävaraus on tällöin välttämätön.

Tule sinäkin nauttimaan Villa Wolaxin vieraanvaraisuudesta, ainutlaatuisesta miljööstä ja hyvistä yöunista Turun saaristoon!

Ravintola Wolax on avoinna 27.6. – 31.7.2019 maanantaista lauantaihin klo 13.00 – 21.00 ja sunnuntaisin klo 13.00 – 19.00. Muina aikoina ravintola on avoinna tilauksesta.

Osoite: Villa Wolax, Villa Wolaxin tie 40, 21620 Kuusisto.

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Kävimme ruokailemassa, mukava paikka ja ruoka hyvää.
    Portin pielessä oli kyltti Luontopolku. Emme nähneet missään tietoja kuinka pitkä polku on ja onko vaikea.
    Kiitos näistä tiedoista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *