MIEKAT, MUURIT, MUSKETIT -historiafestivaali, Hamina

*Blogijuttu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiön kanssa

Haminan sympaattisessa pikkukaupungissa järjestettiin 17.-21.7.2019 ensimmäistä kertaa historiafestivaali, joka tekee tutuksi kaupungin aitoa historiaa keskiajalta aina 1800-luvulle.

Kävimme tutustumassa keskiaikaiseen markkinahumuun vuosittaisesta Hamina Tattoo sotilasmusiikkifestivaalista tutuksi tulleessa Haminan Bastionin alueella.

Tulvahdus menneisyydestä

Hamina on Suomessa ainutlaatuinen, ympyräkaavaa noudattaen rakennettu linnoituskaupunki, joka on perustettu Vehkalahden jo 1300-luvulta saakka tunnetulle markkinapaikalle vuonna 1653. Vanhaa kaupunkia ympäröi edelleen 1700-luvun alkukymmeninä perustettu linnoitus bastioneineen, ja ympyräkatuja reunustavat kasarmit ja puutalot huokuvat historiaa.

Miekat, muurit, musketit- tai tutummin MMM -historiafestivaali on Haminan kaupungin ja Hämeen keskiaikatapahtumien järjestämä uusi historiafestivaali. Tapahtuman tavoitteena on juhlistaa Haminan vivahteikasta ja kansainvälistä historiaa sotilas- ja kulttuurikaupunkina.

Tarjolla oli viiden päivän ajan turnajaistunnelmaa, sotaväen äkseerausnäytöksiä ja ohjelmallisia markkinoita, joka tarjoaa paljon mielekästä puuhaa myös perheen pienimmille. Tapahtuma-alueelta löytyi myös sotilasleiri, käsityöläisten markkinakojuja sekä tietysti teeman mukaista ruokaa ja musiikkia.

Luennoista taistelunäytöksiin

Lauantaina saatavilla oli mm. kaksi mielenkiintoista historia-aiheista luontoa. Raatihuoneen Valtuustosalissa arkeologi ja palkittu tietokirjailija Ilari Aalto kertoi, millaista kaakonkulman elämä oli keskiajalla. Aaltoa seurasi arkeologi ja seppä Mikko Moilasen luento viikinkiajan miekoista Suomessa.

Bastionin katoksen täytti markkinahumu, joka vei vierailijat mukanaan ajassa taaksepäin. Paikan päälle oli saapunut erilaisia käsityötaitajia ympäri Eurooppaa.

Mukana myös paikallisia yrittäjiä kuten Seppälän Lammastilan emäntä Anu Turu, jonka kojussa pääsi ihastelemaan eettisesti kasvatettujen suomenlampaiden lopputuotteita; aina taljoista villoihin ja säilykkeistä emännän neulomiin hartiashaaleihin.

Mitkä markkinat ne olisivatkaan, jossa ei myös ruokaa saisi! Tarjolla oli mm. sirkkoja, suklaassa kuorrutettuja omenoita sekä kokonainen vartaassa paistettu sika aina Länsi-Suomesta saakka.

Kenttäalueella oli mahdollisuus seurata markkinoiden monipuolista oheisohjelmaa. Kovaääniset ritaritaistelut sekä narrien akrobaattiesitykset olivat vaativia. Myös erilaiset musiikkiesitykset viihdyttivät juhlakansaa.

Erityisesti lapset olivat festivaalin ohjelmistossa otettu mainiosti huomioon. Tarjolla oli mm. historian havinaa huokuvissa holveissa 30 minuutin kestoinen pakohuone sekä erilaisia työpajoja lapsille ja miksi ei myös lapsenmielisille.

Kentällä perheen prinsessoilla ja ritareilla oli mahdollisuus keppihevosteluun kuin myös ritaritaisteluihin pehmeiden miekkojen ja kilpien turvin.

Ja olihan festivaaleille myös eläimiä tuotu; vallien päällä lapset pääsivät rapsuttelemaan kaverikoiria sekä ratsastamaan oikealla taisteluponilla!

Jos savuntuoksuisen bastionin tapahtumat viittasivat narreineen ja ritareineen vahvasti keskiaikaan, ei Haminan muita aikakausia ollut suinkaan unhoitettu.

Bastionin ympärillä käyskenteli peräti kaksi majoitusleiriä. Toisaalla äkseerasivat 1700-luvun suomalais-ruotsalaiset sotajoukot upseerinsa kera ja bastionin toisella puolella majapaikkaansa piti Räävelin hansakauppiaat ja Viipurin porvarit seppineen ja käsityöläisineen.

Lauantai-ilta päättyi musiikilliseen antiin: Musiikkia muureilla. Jo festivaalin esittelytekstissä todettiin: ”Sinulle, joka et tyydy tavanomaiseen artistikattaukseen!”

Obscurus Orbis.

Bastionissa kuunneltiinkin hevimpiä keskiaikaisia melodioita uniikilla kosketuksella. Lavalle nousivat Ratatosk, hevikantelemies Juha Jyrkäs, latvialainen Obscurus Orbis sekä irkkupunkkia tarjoileva 7 Stout Clan. Illan hämyssä valosta huolen pitivät suoraan Euroopasta saapunut Vir Street Theatren tulishow!

Tule sinäkin aikamatkalle menneisyyteen!

Miekat, muurit, musketit -tapahtuma on mukava lisä kesän festivaalitarjontaan. Laadukas ohjelma aidontuntuisine varusteineen, musiikki, hajut ja maut saivat viihtymään festivaaleilla ikään ja kokoon katsomatta. Ja parasta kesälomaansa viettäville perheille; tänne voi tulla koko perheen kera!

MMM-festivaalit jatkuvat vielä sunnuntaina 21.7. klo 10.00 – 16.00. Katso ohjelma sekä pääsylipputiedot tämän linkin takaa.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *