Maarianhamina

*Juttu on tehty Tallink Siljan ja Visit Ålandin tarjoaman pressimatkan jälkihöyryissä

Heinäkuussa pääsee Silja Serenaden kyydissä 30.7. asti hemmotteluristeilylle Ahvenanmaalle. Kaksi yötä merellä, kaksi leppoisaa iltaa nauttia laivan tarjoamista korkealaatuisista palveluista merituulen pöyhiessä lempeästi hiuksia ja kokonainen päivä Maarianhaminassa. Kuulostaako lomalle?

Mutta, mitä tehdä kahdeksan tunnin aikana Ahvenanmaalla? Tässä kootut vinkkini Maarianhaminan kävijälle.

Upea museoalus Pommern

Jos et ole ennen vieraillut museoalus Pommernissa, on se ehdoton käyntikohde Maarianhaminassa, olit sitten liikenteessä lasten kanssa tai ilman. Ja mikä parasta, Pommern löytyy vain muutaman sadan metrin päässä laivaterminaalista.

Maarianhaminasta löytyy yksi Suomen mielenkiintoisimmista ja myös useita palkintoja saaneista museoista, nimittäin Ahvenanmaan merenkulkumuseo. Museossa on erityisesti otettu huomioon perheen pienimpien viihtyminen kokoelmien parissa. Tässä museossa voisi viettää vaikka koko päivän!

Tämä linkin takaa pääset lukemaan lisää museosta. 

Museo on avoinna

Kesäkuusta elokuuhun klo 10.00 – 17.00.

Pääsyliput

Aikuiset 14 €. Opiskelijat, eläkeläiset ja yli 7v. lapset 8 €. Alle 7v. lapset pääsevät museoon maksutta.

Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo – kaksi museota yhdellä lipulla

Maarianhaminan keskustasta löytyy museorakennus jossa on itse asiassa kaksi museota – Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo sekä Ahvenanmaan taidemuseo.

Museon tehtävänä on kertoa saariyhteiskunnasta, jonka sijainti keskellä Itämerta on muovannut väestöä ja vaikuttanut sen asukkaisiin moninaisin tavoin.

Helteisenä kesänä on välillä mukava vetäytyä sisätiloihin viilentymään ja mikä ettei hieman myös oppimaan. Tänä kesänä taidemuseon puolella on esillä ruotsalaisen taiteilijan Lars Lerinin taidetta. Näyttely on ihasteltavissa 5.9. asti.

Museon aukioloajat

Toukokuusta elokuuhun avoinna joka päivä klo 10.00 – 17.00.

Pääsyliput

Aikuiset 8 €, lapset 7-17 v. 0 € ja eläkeläiset & opiskelijat 5 €.

Vapaa sisäänpääsy joka kuukauden ensimmäisenä torstaina, kansainvälinen museopäivänä 18.5 ja Ahvenanmaan itsehallintopäivänä 9.6.

Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linna – Kastelholma

Mikäli mielii hieman kauemmaksi Maarianhaminasta, 23 kilometrin päästä löytyy jännittävä koko perheen kohde Kastelholman linna.

Kastelholma sijaitsee hienolla luonnontilaisella paikalla. Pihan ympäristössä laiduntavat lampaat ja rauhallinen maalaisidylli on lähes käsin kosketeltavaa. Vuosisatojen aikana ympäristö on kuitenkin muuttunut radikaalisti. Aiemmin noin 1,7 hehtaarin kokoista linnasaarta ympäröi merenlahti.

Kastelholman linna on sympaattisen pieni, joka tarkoittaa sitä, että se on kierretty opastetulla kiertokäynnillä noin puolen tunnin aikana. Voit myös tehdä oman kierroksen, jolloin voi kaikessa rauhassa kierrellä linnassa, aistia menneiden vuosisatojen havinaa ja seikkailla pienten ihmisten kanssa linnan aukioilla. Mikäli pieniä seikkailijoita ei ole mukana, voi kaikessa rauhassa keskittyä lukemaan opastekstejä joita on tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Lue Kastelholman linnasta lisää täältä.  

Linnan vieressä sijaitsee Kruununvankila Vita Björn, Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården sekä Michael Björklundin alati kehittyvä herkuttelukeidas Smakbyn. Smakbyn rakennuksessa on mm. 180-paikkainen ravintola, palvaamo, leipomo, tislaamo, ahvenanmaalaisia tuotteita myyvä puoti sekä Smakbyn juomakellari.

Avoinna

2.5 – 30.9. päivittäin klo 10.00 – 17.00. Heinäkuussa linna on avoinna klo 10.00 – 18.00.

äsyliput

Yhdistelmälippu linna ja Vita björn: aikuiset 8 €, lapset 7–17 v. ja eläkeläiset ja opiskelijat 5 €.

Bomarsundin rauniot

Kivenheiton päässä Kastelholman linnasta löytyy Bomarsundin linnoituksen raunioalue. Sen päälinnoitus oli 1800-luvulla Ahvenanmaan suurin rakennus.

Linnoitus tuhottiin Oolannin sodan Bomarsundin taistelussa englantilais-ranskalaisen laivaston toimesta vuonna 1854. Bomarsund on pääsymaksuton kohde.

Tarina vierailustamme on luettavissa täältä.

Mystinen Getan vuori

Manner-Ahvenanmaan pohjoispäästä löytyy Getan vuori. Mahtavilla maisemilla, lempeällä meri-ilmastolla ja monipuolisella frisbee radalla varustettu vuori kutsuu niin ulkoilijoita kuin haavelijoitakin.

Getan vuoren palveluihin kuuluu näköalatorni, ravintola sekä yksinkertaisia mökkejä. Pääsymaksuton paikka.

Geta hurmasi minut, ehkä taika uppoaa sinuunkin?

Tai mitä jos vain nauttisi merellisestä kaupungista aivan omaan tahtiin?

Kahdeksan tunnin aikana on myös aikaa vain olla ja ihmetellä. Suosittelen liikkumaan Maarianhaminassa kävellen tai pyörällä. Kaupunki on helposti otettavissa haltuun jalkaisin.

Nautiskele merellisestä ilmapiiristä, kulje varjoisten lehmusten alla, ihmettele viehättäviä puutaloja ja kokeile jotain uutta, kaupunki on esimerkiksi täynnä herkullisia ruokaravintoloita.

Ravintola Boquerian lounas.

Onko vege sinun juttusi? Miten olisi vaikkapa tapaslounas? Vai kiinnostaisiko perinteisempi pihviateria? Katso ravintolavinkit Maarinahaminaan täältä.

Silja Serenaden yökerhossa illan värikkäästä showsta vastasi Dance Factory.

Ja laivaterminaaliin kannattaa suunnata ilmaisen Red Orm-junan kyydissä, jotta jalat jaksaa illalla kantaa laivan housebändin tahdissa…

Saattaisit myös pitää näistä:

1 kommentti

  1. Tässä oli varsin hyviä vinkkejä Ahvenanmaalle. Koska yleensä en niin museoista välitä, niin tuo Kulttuurihistoriallinen museo on vielä kokematta. Me tykkäsimme omasta opastetusta kierroksestamme tuolla Kastelholman linnassa. Jos aikaa on, niin sinne voi jäädä kiertelemään itsenäisesti kierroksen jälkeen. Näin me teimme. Geta-vuorella on muuten todella kiva luontopolkukin, jonka varrella on luola. Ehdoton suositus myös sille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *