Henri Alén: Arkiruokaa ja makumuistoja

Lokakuun alussa ilmestyi julkkiskokin ja ravintoloitsijan Henri Alénin Arkiruokaa ja makumuistoja kirja, joka on järjestyksessään toinen hänen tekemänsä keittokirja Readme.fi kustannusyhtiölle.

Kuva: Kansikuva Arkiruokaa ja makumuistoja HR, Readme.fi

Alén kuvaa kirjan syntyä seuraavasti: ”Aloin miettiä, miten voisin värittää arjen harmautta kotikeittiössä ja tuoda sinne iloa ja makua – makua, joka olisi saatavilla helpoista aineksista kukkaroa kurittamatta. Siitä syntyi tämä kirja.

Kirjasta löydät kuutisenkymmentä reseptiä. Osa niistä valmistuu vartissa, osan voi laittaa uuniin ja tehdä sillä aikaa muita juttuja. Osa toimii niin lisukkeina kuin valmiina aterioinakin. Resepteissä hyödynnetään kaapin pohjalle jääneitä raaka-aineita eikä tehdä mitään liian vaikeaa. Arki on muutenkin ihan tarpeeksi hankalaa.

Vaikka olen ollut kokkina yli 20 vuotta, on minullakin haaste. Arkiruoka. Lasittunut katse työpäivän jälkeen, ostoskori kädessä, huutava nälkä. Tilanteesta on luovuus
ja ruoanlaiton ilo kaukana.”

Arkiruokaa runsaasti kuvitettuna

265 sivuinen kirja on herkullisesti kuvitettu. Huomio kiinnittyy myös sivujen materiaaliin, valittu paperi on erittäin korkealaatuista. Reseptisivuille on myös jätetty kunnon marginaalit lukijan omille muistiinpanoille. Pääosassa ovat kuitenkin yllättävän simppelit reseptit, joiden raaka-aineina vaihtelevat pasta, peruna ja riisi. Mukana on kevysti taustatietoa, esimerkiksi millainen grilli kannattaa hankkia ja miksi. 

Reseptit on jaettu kirjan viimeisten sivujen sisällysluettelossa selkeästi osiin: reseptit jotka sisältävät lihaa, kalaa, pelkkää vihreää ja reseptejä jotka valmistuvat puolessa tunnissa. Oma osionsa on myös kesäisillä grilliherkuilla. Jälkiruoka- tai levonnaisreseptejä et tästä kirjasta löydä, Alén kertoo, että ne eivät todellakaan ole hänen juttunsa.

Henrin sekä hänen lapsensa ehdoton suosikkiresepti löytyy kirjasta sivulta 39. Kyseessä on italialainen hääkeitto, Minestra Maritata, jolla ei itse asiassa ole mitään tekemistä häiden kanssa. Keitto on harmoninen makukokemus täyteläisiä lihapullia, kasviksia ja pientä pastaa. Jos kouluaikainen makumuistosi minestronekeitosta saa hylkimään pastapohjaisia keittoja, suosittelen antamaan Minestra Maritatalle uuden mahdollisuuden.

Henri Alénin Arkiruokaa ja makumuistoja on mainio ja aikaa kestävä keittokirja vaikkapa perheen pääkokille joulupukin konttiin.

Julkaisija: Readme.fi, Henri Alén: Arkiruokaa ja makumuistoja. Hinta 38,00€.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *