Lohja

Vuoden 2021 Asuntomessut järjestetään Lohjan Hiidensalmella, Lohjanjärven rannalla. Kävimme  tutustumassa uusiin koteihin ja kokosimme muutaman tärpin valokuvineen asuntomessuille aikoville.

Näihin päiviin säilynyttä

Hiidensalmi sijaitsee vain kahden kilometrin päässä Lohjan keskustasta ja oli aikanaan tunnettu sahateollisuudestaan. Saha valmistui alueelle vuonna 1928. Uiton keskuspaikka Hiidensalmi valittiin sahan paikaksi, jotta säästyttäisiin puiden jatkokuljetuksen aiheuttamilta kustannuksilta.

Sahan läheisyyteen rakennettiin komea konttorirakennus, jossa oli myös johtajan asunto. Rakennus sijaitsee Hiidensalmen sillan pielessä Kokkokalliolla ja on yksi asuntomessujen hurmaavimmista kohteista Villa Kokkokallio (nro 25).

Toinen alueen historiasta muistuttava rakennelma on messualueen rannassa oleva 1950-luvulla rakennetun kuorimon betoninen tukirakennelma. Rakennelmaan kiinnitetyt mustavalkokuvat kertovat omaa tarinaansa sahan arjesta.

Sahaustoiminta päättyi Hiidensalmessa vuonna 1966, ja kolme vuotta myöhemmin pääosa sahan rakennuksista purettiin.

Pyöreä talo kutsuu ihmettelemään

Yksi erikoisimmista tämänvuotisten asuntomessujen taloista on Pyörre-talo (nro 7). Kiertotalouden emokohteeksi kutsuttu talo laittaa uusiksi ajatukset rakennuksen vaatimasta kulmikkuudesta.

Pyörre-talo edustaa vähähiilistä rakentamista eli materiaalivalinnoissa ja tuotevertailuissa on pyritty selvittämään kierrätettyjen raaka-aineiden osuudet tai on käytetty kierrätettyjä raaka-aineita.

Rakennus on esteetön ja akustisesti miellyttävä. Liikkuminen sisällä ja ulkona on helppoa liukuvien väliovien ja tasaisten pintojen vuoksi. Kiinnitä huomiota erityisesti värikkääseen ja moderniin keittiöön.

Väriä maailmaan

Tämän vuoden asuntomessujen sisustuskohteet ovat muutamaa kohdetta lukuun ottamatta varsin värittömiä. Väripaletista on käytössä lähinnä luonnosta löytyviä sävyjä ja värejä.

Viihdyttävän poikkeuksen tekee ProModi (nro 2). Erityisesti kannattaa vilkaista taiteilija Johanna Oraksen kädenjälkeä uskaliaasti toistavaa tummanpuhuvaa makuuhuonetta. Rakennuksessa on myös liukuovia, jotka avautuvat ja sulkeutuvat sähköisesti katkaisimesta.

Vettä ja terassia järven rannassa

Aivan rannasta löytyy hieno hirsikohde Villa Nordic Stories (nro 9), joka laittoi muutamankin messuvierailijan henkäilemään ihastuksesta.

Rakennuksessa on useita uniikkeja yksityiskohtia kuten kylpyhuoneen hieman orientaalinen ovi sekä uima-allas, joka on tällä kertaa asuntomessujen ainoa. Lisänä ns. Drop-allas, joita löytyykin alueelta jo useita. Yläkerran terassi näköaloineen on hmmm… varsin kadehdittava!

Viljelylaatikot terassilla

TA-Asumisoikeus Oy:n kohteessa (nrot 22-24) viljelylaatikot on viety ylös terassille.

Mikäpä vihanneksia on viljellessä upeiden Lohjanjärvelle avautuvien maisemien ympäröimänä. Käy vilkaisemassa samalla rakennuksen saunatiloja.

Materiaalit luonnosta

Jos sisustuksen värimaailma on hyvin luonnollinen, myös sisutuselementit toistavat samaa kaavaa. Kodeista löytyy paljon puuta eri muodoissa, pellavaa, rottinkia sekä kiveä. Pehmeät elementit kuten tyynyjen paljous, upottavat matot ja pehmoiset viltit ovat jälleen tulleet muotiin -onneksi.

Lohjan Asuntomessut järjestetään alle tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta 9.7. – 8.8.2021. Messuportit avoinna päivittäin klo 10.00 – 18.00. Tutustu Asuntomessujen aluekarttaan täällä.

Pääsyliput

Aikuiset 27€, nuoriso 12 -18v ja opiskelijat 10€. Alle 12-vuotiaat pääsevät messuille aikuisen seurassa ilmaiseksi. Katso muiden pääsylippujen hinnat täältä.

Saapumisohjeet

Messualue sijaitsee Sahakadulla, mutta autot tulee jättää messujen pysäköintialueelle, Raviradankadulle, kuuden kilometrin päähän messualueesta. Pysäköintialueelta on maksuton bussikuljetus messualueelle ja takaisin.

Saattaisit myös pitää näistä:

1 kommentti

  1. Nyt on jäänyt asuntomessut itseltä parina vuonna väliin, sitä ennen käytiin useana vuonna peräkkäin. Oli jopa muutama ilmaislippu ja satuttiin olemaan kesällä viikonloppu Lohjalla, mutta ei kuitenkaan ehditty messuille. Pyörre-talo ja tuo TA:n kohde olisi ainakin kiinnostanut nähdä. No Naantaliin ensi kesänä uusi yritys.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *