Paistjärven Pirunkirkko, Heinola

Heinolassa Paistjärven retkeilyalueella sijaitsee hieman tuntemattomampi, mutta todellakin vierailun arvoinen retkeily- ja luontokohde Paistjärven Pirunkirkko.

Pirunkirkko on mannerjään muovaama, jylhä rapakivinen kalliomuodostelma. Kalliojyrkänne sijaitsee Iso-Vuorttunen -järven länsipuolella Härkävuoressa. Joidenkin retkisivustojen mukaan Pirunkirkon muoto muistuttaa laavua ja voikin mielikuvituksin siivin nähdä, kuinka entisaikojen metsästäjät ja myrskyn yllättämät ovat hakeneen kalliomuodostelman alta suojaa. Tarinan mukaan Pirunkirkolle paettiin myös isonvihan aikana (vuosina 1713 – 1721) venäläisten sotajoukkojen pelossa.

Pirunkirkon lisäksi retkeilyalueella sijaitsee kirkasvetisiä järviä ja suppalampia kuten Suomen toiseksi kirkkaimmaksi järveksi mainittu alueen pohjoisin järvi, Sonnanen.

Mahtava kivimies!

Heinolan keskustasta Paistjärvelle on ajomatkaa 20 km ja Lahdesta noin 55 kilometriä.

Helpointa on jättää auto Niinilammen pysäköintialueelle. Pysäköintialueelta löytyy huussi ja viereis varsin ihastuttavan näkymän omaava Niinilampi, jonka rannalla on iso nuotiopaikka.

Matka jatkuu 1,3 km Pirunkirkolle varsin hyvässä kunnossa olevaa metsäautotietä pitkin. Tie haarautuu ensin Simonlammelle, jonne olisi matkaa 2,2 km ja hetken päästä pienelle ”kinttupolulle” Pirunkirkolle. Luontoon keltapäisillä pylväillä merkitty metsäpolku kulkee mäkisessä metsämaastossa muutaman sata metriä, kunnes saavutaan Iso-Vuorttunen järven rannalle. Kallion päällä on penkki maisemien ihailua ja lepäilyä varten. Polku myötäilee järven osin varsin kallioisia rantapenkereitä, kunnes kulkeutuu metsään ja lopulta jylhälle Pirunkirkolle.

Pirunkirkolla ei palveluita juuri ole, paikalla on penkki ja opastaulu jossa kerrotaan lyhyesti niin Pirunkirkosta kuin alueen metsäisestä luonnosta. Sen pituus on 40 metriä, leveys 3 – 8 metriä ja korkeus 3 – 8 metriä. Pirunkirkko on valtava ilmestys, en ole koskaan nähnyt Suomessa mitään vastaavaa. Ja jos kalliota oikein katsoo, voi siinä myös nähdä hyvin kiviset kasvot. Tämä jos mikä on kivimies!

Valokuvailun ja ihmettelyn jälkeen voi palata takaisin samaa reittiä tai jatkaa ympyräreittiä eteenpäin kohti Simonlammen pysäköintialuetta. Tällöin retkelle tulee pituutta 4,4 km.

Pirunkirkon reitti on vaativa

Pirunkirkon reitti kulkee osin hyvin mäkisessä ja vaihtelevassa maastossa, eikä näin ollen sovi henkilöille joilla on ongelmia kulkemisen kanssa tai pienten lasten kanssa kulkeville. Polulla on portaita ja pitkospuita. Vaativin osuus kulkee Iso-Vuorttunen järven kulkevalla kallioisella polkuosuudella, joka on erityisesti märkänä hyvin liukas. Kallion päällä on lisäksi irtosoraa, joka lähtee kengän alla helposti liikkeelle.

Paistjärven Pirunkirkko on kuitenkin mukavan matkan päässä ja sopiva päiväretkikohde myös hieman isompien lasten kanssa retkeileville. Omat eväät, hieman varovaisuutta ja sopivasti aikaa ja retki Pirunkirkolle on enemmän kuin onnistunut!

Ajo-ohje Niinilammen pysäköintialueelle:

Tieltä E75 käännytään tielle 46 kohti Kouvolaa ja ajetaan 5 km, käännytään tielle 4143 jatkaen matkaa 19 km, käännytään Sonnasen rantaan saavuttaessa vasemmalle Kesiöntielle, soratietä ajetaan 1,6 km ja lopuksi käännytään oikealle, jossa on viitta Pirunkirkolle. Niinilammen pysäköintialue on 500 metrin päässä.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *