Ravintola Sydvest, Rauma

Vanhan Rauman sydämessä sijaitsee pieni, kiva Ravintola Sydvest, joka avattiin vuonna 2017. Kävimme suuren suosion saaneessa ravintolassa illallisella. Jos haluat lukea samalla reissulla vietetystä yöstämme Hotelli Vanhassa Raumassa, löydät jutun tämän linkin kautta.

Olimme siis marraskuun pimeydessä tutustumassa Rauman salaisuuksiin. Moni varmasti ihmettelee miksi? Mielestäni kotimaassa on monia ihania paikkoja ja kaupunkeja jotka näyttävät todellisen puolensa vasta silloin kun sen vähiten huomaa. Tällainen on myös toimeliaana kesäkaupunkina tunnettu Rauma. Kun usea muu pienempi kaupunki nukkuu talvisin Ruususen unta, Raumalla sattuu ja tapahtuu myös tuolloin. Suosittelisinkin meistä jokaista tutustumaan ihanaan kotimaahamme tarkemmin -myös talvisin!

Palataan siis takaisin Raumalle. Kävelimme pitkin Vanhan Rauman tummia mukulakivikatuja. Vanhojen rakennusten ja kauppojen ikkunoista levisi lämpöistä valoa, joka houkutteli satunnaista kulkijaa astumaan peremmälle. Ohitimme useamman idyllisen kahvilan, kunnes saavuimme Kuninkaankadun ja Länsikadun kulmaan jonka vanhassa puisessa rakennuksessa sijaitsee Ravintola Sydvest.

Sisällä naurava naisryhmä näytti herkuttelevan aterioistaan samalla siemaillen elämän eliksiiriä perjantai-illan kunniaksi. Astuimme sisään.

Ravintolan tunnelmallinen lämpö tulvahti matkailijan merituulen viilentämille kasvoille. Meidät otti vastaan varsinainen ilopilleri tarjoilija Laura, joka silmät tuikkien ohjasi meidät istumaan pöytämme. Hän ehdotti meille menua numero kolme, samalla kysyen, kertooko hän meille sen sisällöstä vai haluammeko yllättyä? Tavoistamme poiketen, vastasimme, että yllätä meidät…

Juomia odotellessa silmäilimme niin ravintolaa kuin kanssakulkijoitamme. Ilmapiiri oli varsin kansainvälinen, naapuripöydissä oli useita ranskankielisiä pöytäseurueita. Ravintola on 30 paikkanen ja jokainen pöytä oli myös täynnä, mutta varsinaista kiireen tuntua ei tunnelma henkinyt.

Ravintola tai paremminkin gastropub on sisustettu skandinaavisen tyylikkäästi, samalla vähäeleisesti, Rauman historiaa merikaupunkina unohtamatta.

Siinä ravintolan varsin hurmaavia meriaiheisia esineitä ihmetellessä, alkuruoka saapui pöytää. Tarjolla oli maa-artisokkakeittoa ja kirjolohen mätiä, talon omaan juuren tehdyn maalaisleivän kanssa. Mmm… Alkukeitoksi annos oli yllättävän iso, mutta niin suussa sulavaa.

Pääruoaksi paljastui kala, ja olisikin hieman pettynyt, mikäli näin ei olisi ollut. Eikä mikä tahansa kala vaan paistettua kuhaa rapuvaahdolla, lisukkeena lehtikaalia, kukkakaalia, porkkanaa ja perunoita. Jos kala maistuisi aina tältä kuin tämä annos, en ikinä muuta enää söisikään!

Kalan suolaus oli täydellinen ja filee sisältä herkullisen muhkea. Uskomaton annos. Herkuttelun lomassa meitä tuli jututtamaan myös keittiömestari Juho Jokela joka kertoi, että heidän annoksissaan maistuu lähiseutu. Kalat tulevat kalastajalta Uudestakaupungista ja juurekset laitilalaiselta maanviljelijältä. Leipä leivotaan itse. Ruoka on myös sesongin mukaista, joten raaka-aineet vaihtelevat tarjonnan mukaan.

Jokelan mukaan hänen käsissään pysyy paistilastan lisäksi myös maalaussuti, nimittäin hän sekä muut ravintolan osakkaat Jari ja Kaisa Salli sekä Juhon veli Tuomas remontoivat keväällä paikan mieleisekseen. Meriaiheinen sisustus on peräisin Rauman satamasta, jossa Tuomas työskentelee merikapteenina. Kannattaakin nostaa katse ylös kattoon, ja ihailla itse suunniteltuja lamppuja.

Vuorossa oli vielä illan kruunaus, nimittäin jälkiruoka. Pöytään tuotiin annokset joiden kerrottiin olevan ”after eight”. Luvassa olisi siis ainakin minttua ja suklaata. Tämä annos oli suoranainen makumaailman kliimaksi. Jälkiruoan jokainen yksityiskohta oli hyvin harkittu. Ja minttujäätelö niin hyvää, ettei minulla ole sanoja sen kuvailemiseen. Ehkä tämä kertoo kaiken; annoksen päätteeksi olisi tehnyt mieli nuolla lautanen tyhjäksi, mutta eihän se näin hienoon ravintolaan sovi, eihän?

Fine dining paikkaan nähden, annokset olivat isoja mutta ei kuitenkaan ”rekkamiehen annosten” kokoisia. Ruoka täytti mukavasti, mutta ilman ähkyn tunnetta. Jos ruoka oli suurenmoista, sitä oli myös paikan henkilökunta. Suosittelenkin vilpittömästi makumatkaa Raumalle sekä Ravintola Sydvestiin!

Ravintola Sydvest on avoinna tiistaista lauantaihin. Arkisin klo 11.00 – 14.00 tarjoillaan lounasta. Lounaslistoihin voit tutustua etukäteen tämän linkin kautta.

Illallinen on tarjolla klo 19.00 – 22.00. Lauantaisin ravintola on avoinna klo 16.00 – 23.00. Pöytävaraukset ovat suositeltavia!

Blogijuttu on tehty yhteistyössä Ravintola Sydvestin kanssa.

Saattaisit myös pitää näistä:

14 kommentti

  1. Kuulostaapa ihanalta! Rauma on lojunut listalla jo ties miten pitkään; jokohan saisi aikaiseksi…

  2. Noniin, nythän tässä alkaa olla koossa Rauman matkan runko kun hotelli sekä illallisravintola löytyy. 🙂 Hyvä muistutus muuten tuo että kotimaata on syytä tutkia myös talvisin. Itsekin sorrun aina ajattelemaan, että josko sitten kesällä lähtisi taas tutkimaan Suomea, mutta miksei sitä voisi tehdä myös talvella. Tai syksyllä ja keväälläkin. Kiitos tästä oivalluksesta. Yksinkertainen asia, mutta ei vaan ole tullut ajateltua, että kotimaan matkailua voi harrastaa ympäri vuoden. Tunnen itseni todella tyhmäksi tuon viimeisen lauseen kirjoitettuani.. 😀

    1. Kiitos Martina!
      Höh, itse sorrun samaan, kesällä kotimaan kohteita ja ulkomaille talvisin… 😉
      Se ajatusmalli on jotenkin sisäänrakennettu.

  3. Nyt täytyy oikein tehdä muistiinpanoja (ainakin ravintolan nimen verran) ensi kesän matkasuunnitelmiin. Ajattelimme kerrata Rauman Unesco-kohteita ensi kesänä, joten on hyvinkin mahdollista, että päädymme jopa yöpymään Raumalla, luultavasti ainakin syömään, ja jo ravintolan nimi tuntuu mukavalta!

    1. Kiitos Pirkko!
      Raumasta voisi helposti tehdä jutun Suomen Tallinnana, ja kertomasi Unescon kohteiden kertaus kuulostaa mielenkiintoiselta.
      Usein lähdemme liian herkästi noiden kohteiden perään ulkomaille kun ihan lähietäisyydeltä löytyisi useampikin Unesco-kohde.

  4. Todella ilahduttavaa kuulla, että Suomesta löytyy eläviä pikkukaupunkeja talvellakin. Tuntuu, että kivoja kesäkaupunkeja kyllä on, mutta tunnelmallisia talvikaupunkeja kuuluu kehuttavan vähemmän.
    Ja ehdotonta plussaa ravintolan paikallisruoalle!

  5. Näyttää herkullisilta nuo annokset. Ja iso plussa pienille ravintoloille, jotka tuntuvat jäävän isojen ketjujen jalkoihin. Sellaisia toivoisin enemmän, varsinkin vähän pienemmille paikkakunnille.

    1. Kiitos Annukka kommentistasi!
      Nämä pienemmät ravintolat osaavat myös yllättää!
      Makuja yhdistellään ennakkoluulottamasti, toisin kuin suurimmissa ravintolaketjuissa usein tehdään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *