Aboa Vetus & Ars Nova, Turku

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Aboa Vetus & Ars Novan sekä Ravintola-kahvila M Kitchen & Café:n kanssa

Turku on mielenkiintoinen museokaupunki, jonka tarjonta sopii kaikenikäisille matkailijoille. Aivan Aurajoen varresta löytyy useampikin kohde, joista näyttävin on Rettingin palatsissa toimiva Aboa Vetus & Ars Nova joka toimii samanaikaisesti historian sekä nykytaiteen museona.

Kävimme tutustumassa Rettingin palatsi 90 vuotta juhlanäyttelyyn sekä Ars Novan Päivikki Kallion Havaintojen näyttämöt retrospektiiviseen näyttelyyn.

Aboa Vetus & Ars Nova lyhyesti

Aboa Vetus & Ars Nova museo perustettiin Turkuun vuonna 1995. Museon omistaa Matti Koivurinnan säätiö. Museo on perustettu entisen tupakkatehtailijan Hans von Rettingin kotiin, joka sijaitsee Valter Jungin suunnittelemassa rakennuksessa. Rettingin palatsi edustaa tyylipuhdasta klassismia, tosin pienellä twistillä. Talon kaiteet ja muutama muu yksityiskohta henkii Ruotsista lainattuja barokin ajan arkkitehtuurilinjauksia.

Museon historiallinen Aboa Vetus-puoli esittelee Turun historiaa aina keskiajalta 1900-luvulle asti. Löytyypä museon tiloista myös 1200-luvulle ajoitettuja puurakenteita. Museo toimii rakennuksen kellarikerroksessa, jossa vierailija pääsee sukeltamaan keskiaikaiseen Turkuun, mukavasti ulkoilmalta suojassa.

Museon nykytaiteelle pyhitetty Ars Nova-puolella on vuosittain neljä vaihtuvaa näyttelyä. Lisäksi rakennuksen yläkerrassa on vaihtuvia näyttelyitä säätiön kokoelmista.

Museo on avoinna joka päivä klo 11.00 – 19.00. Juhlapyhinä muutoksia aukioloajoissa.

Museokauppa, M Kitchen & Café sekä Omatila-galleria ovat avoinna aina museon ollessa auki.

Pääsymaksut

Aikuiset 10€, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 7€. Lapset 7–15-v. 5,5€ ja alle 7-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi.

Museon osoite: Itäinen rantakatu 4–6, Turku.

Nuorekasta menoa Jazzin tahdissa

Museoon sisääntuloaulassa sijaitsee Ravintola-kahvila M Kitchen & Café. Lauantaisin ravintola tarjoaa Jazz-brunssia ja saapuessamme rakennukseen, vastaan tulee iloinen puheensorinaa ja naurua hyvin trendikkäällä taustamusiikilla höystettynä. Turkulainen DJ Felix Manell luo kahvilaan suuren maailman tunnelmaa.

Ravintolan jokainen pöytä on täynnä, joukossa peräti kolme naisista koostuvaa polttariporukkaa. Saamme pöydän seinän vierestä, josta on hyvät näkymät ympäri ravintolaa. Pian selviää ravintolan suosio, nimittäin tarjolla on äärimmäisen herkullista ja esteettisesti kauniisti aseteltua ruokaa.

Valikoimassa on laaja salaattipuffee, useampia lämmin ruokavaihtoehtoja sekä kirsikkana kakun päällä (sanan mukaisesti) valtava valikoima jälkiruokia aina juustoista täytekakkuihin. Hintaa tällä ihanuudella on 19,90€/hlö.

Jazz-brunssi on katettuna ravintolassa lauantaisin klo 11.00 ja klo 13.00. Myös sunnuntaisin on tarjolla Sunnuntaibrunssia klo 11.00 ja 13.00 hintaan 19,90€. Pöytävarauksia suositellaan tekemään etukäteen erityisesti viikonloppuisin! Ravintola tarjoaa myös laajan valikoiman suolaisia ja makeita herkkuja ja erilaisia virvokkeita, joten myös kahvit avecin kera museokäynnin lomassa onnistuvat mainiosti.

Ruokailun jälkeen osallistumme mukaan opastetulle kierrokselle. Lauantaisin ja sunnuntaihin tapahtuville, pääsylipun hintaan kuuluville ilmaisille opastuksille voi osallistua mukaan kuka vain. Opaskierroksen kesto on 1,5h, mutta voi valita myös 45 minuuttia kestävän kierroksen. Nimittäin kierroksen ensimmäinen puolisko vietetään Aboa Vetuksen puolella kellaritiloissa ja toinen osio Ars Novan taidemuseon puolella. Osallistuimme mukaan jälkimmäiseen puoliskoon, jonka aikana pääsemme tutustumaan Päivikki Kallion teoksiin.

Taiteilija Päivikki Kallio.

Ja mikä ilahduttavinta, samana päivänä taiteilija ja taidegraafikko Kallio on itse paikan päällä esittelemässä ajatuksia herättäviä töitään museokansalle.

Päivikki Kallion Havaintojen näyttämöt

Päivikki Kallio tunnetaan taidegrafiikan toisinajattelijana ja uudistajana. Retrospektiivinen näyttely kokoaa yhteen taiteilijan harvoin nähtyjä teoksia 80-luvulta aina tähän päivään asti. Sekä taidegraafikoksi että graafiseksi suunnittelijaksi kouluttautuneen Kallion taiteellinen ura on kestänyt 40 vuotta – joiden aikana hän on työskennellyt pääasiassa perinteisen paperille vedostetun taidegrafiikan ulkopuolella.

Näyttely esittelee Kallion kokeilevaa työskentelyä ja monipuolista materiaalien käyttöä. Esimerkiksi Jäljillä: Musta aurinko -teoksen kuvapintana on mehiläisvahaa ja Erämaa-teoksessa on käytetty hohtaviksi laatoiksi aavikoitettua merisuolaa.

Päivikki Kallio: Jäljillä -Vedenpaisumus.

Omaa silmää miellytti eniten, jos näin voi retrospektiivisesta taiteesta yleensäkään sanoa, vuonna 1995 tehty Kallion teos Jäljillä -Vedenpaisumus. Teos sopi äärimmäisen hyvin tilaan ja laittoi heijastustensa vuoksi ajattelemaan asioita ”hieman pintaa syvemmältä”

Päivikki Kallio: Havaintojen näyttämöt näyttely on esillä Ars Novassa 1.9.2019 saakka.

Rettingin palatsi 90 vuotta

Opastettu kierros jatkuu yläkerrassa, jonne on koottu ainutlaatuinen näyttely Rettingin rakennuksen vuosikymmenistä sekä arkkitehtuurista. Näyttelyvierailija pääsee tutustumaan nelikerroksiseen rakennukseen hieman syvemmin, tosin tämä opaskierros ei vie tutustujaa ylimpään kerrokseen jossa aiemmin sijaitsi biljardihuone sekä observatio.

Valitettavasti vuosikymmenien aikana tehtyjen remonttien ja uudistusten jälkeen alkuperäistä palatsin sisustusta on vain vähän jäljellä. Kerroksen takaosasta löytyy kylpyhuone ammeineen ja altaineen, portaikko ylimpään kerrokseen sekä käytävän katosta maalauksia jotka ovat jäljellä palatsin menneestä loistonajasta.

Näyttely perustuukin vanhoihin valokuviin, arkkitehdin piirustuksiin, teksteihin ja pieniin yksityiskohtiin kuten avaimiin menneistä vuosikymmenistä. Myös talon lähiympäristössä asuneet ovat päässeet jakamaan muistojaan videohaastatteluiden muodossa.

Rakennuksessa toimi Rettingin perheen lähdön jälkeen vielä Ruotsin suurlähetystö kunnes rakennus seisoi hylättynä kivimuurin takana useiden vuosien ajan. Nykyisin Aboa Vetus & Ars Nova museon myötä ennen niin suljettu rakennus on avoinna kaikille vierailijoille. Tämä on jo kulttuuriteko sinänsä!

Vinkki! Kurkkaa yläkerroksen ikkunoista alas puutarhaan. Soliseva suihkulähde, itämaisuutta henkivä huvimaja ja vehreä puutarha ovat ihastuttavia, kyllä kelpaa ikkunoista alas katsella.

Rettingin palatsi 90 vuotta näyttely on esillä 26.5.2019 saakka. Huom. Rettingin palatsi 90 vuotta näyttelyyn järjestetään erikoisopastus 22.5. klo 17.30.

*Lue myös: Retting laivanvarustajana – S/S Boren tarina

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *