Naantali

*Juttu tehty lehdistömatkan innoittamana

Vuoden 2022 Asuntomessut järjestetään Naantalin Luonnonmaan saarella. Saari lienee monille kävijöille jo entuudestaan tuttu, koska siellä sijaitsee Suomen tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta. Kävimme tutustumassa Lounatuuleksi nimettyyn asuntomessualueeseen etukäteen ja kokosimme muutaman tärpin valokuvineen Asuntomessuille aikoville.

Keskiajasta näihin päiviin

Lounatuulen maisemissa on ollut asutusta jo keskiajoilta lähtien. Aikoinaan Luonnonmaan saari on ollut itse asiassa kaksi erillistä saarta, mutta maanpinnan kohoamisen seurauksena Luonnonmaasta tuli aikanaan yhtenäinen.

Luonnonmaalle kuljettiin Naantalista pitkään vain vesiteitse. 211 metriä pitkä holvisilta, Ukko-Pekan silta, yhdisti Luonnonmaan manner-Naantaliin vuonna 1934. Silta sai nimensä tuolloiselta Suomen tasavallan presidentiltä P. E. Svinhufvudilta, jonka lempinimi oli Ukko-Pekka.

Luonnonmaalla ovat kesiään viettäneet myös presidentit, onhan tasavallan presidentin kesäasuntona toimiva Kultaranta vain ”kivenheiton päässä”. (En silti suosittele kiviä heittelemään, voi erityisesti täällä käydä kalpaten.)

Lars Sonckin suunnittelema graniittilinna valmistui vuonna 1916 maanviljelysneuvos Alfred Kordelinille. Kultaranta siirtyi valtion omistukseen vuonna 1922. Alueella on kaunis puistoalue, johon on mahdollista vielä tänä kesänä tutustua opastettujen kierrosten kera ennen kattavaa remonttia. 1.9 alkava perusparannushanke sulkee yleisöltä Kultarannan puutarhan seuraavaksi pariksi vuodeksi.

Lähellä sijaitsee myös golf-kenttä, jonka yhteydessä toimii Kultaranta Resort monipuolisine hyvinvointipalveluineen.

Lounatuulen messuista yleisesti

Vuoden 2022 Asuntomessuilla on nähtävillä yli 30 messukotia.

Kotien värimaailmaa voi kuvailla harmoniseksi, jopa seesteiseksi. Väripaletista on käytössä lähinnä luonnosta löytyviä sävyjä ja värejä. Mustaa on paljon niin ulkorakenteissa kuin sisälläkin. Sanoisinpa, että noin puolet taloista on sisustettu harvinaisen tummiksi. Myös pellava, kermanvalkoinen ja beige vuorottelevat taloissa. Muutamassa talossa on jätetty pinnat ruoheesti betonille.

Myös puuta käytetään paljon. Suurin osa taloista on hirsitaloja ja pinnat on jätetty näkyville. Puu erilaisissa sisustuselementteinä toistaa itseään.

Sisustuksessa on jätetty ylimääräinen roina vähemmälle ja katseet keskittyvät erilaisista, varsin suuristakin ikkunoista avautuviin näkymiin. Oli sitten vastassa pelto, merimaisema, metsä tai golfkenttä.

Tekstiileissä tämän vuoden ehdoton hitti on suurikuvioiset vohvelitekstiilit. Kuvio toistuu niin sängynpeitoissa, pyyhkeissä kuin vilteissäkin.

WC-tiloissa seiniä dominoivat pyöreät, valaistut peilit sekä suunnattoman suuret kaakelit. Useamman talon pihalla on jonkinlainen pore- tai kylmäallas. Myös erilaisia tulielementtejä on pihoilla runsaasti.

Ekologisuus läsnä

Messualueelle on istutettu runsaasti luonnonkukkia. Myös pihat ovat helppohoitoisia ja nurmikko on korvattu laatoilla, kuntalla tai erilaisilla kivillä.

Aurinkopaneeleita on kiitettävästi käytössä. Esimerkiksi Lounatuulen venesataman laitureiden katoksessa niitä on 288 kappaletta.

Ja sitten ne messukodit…

Japanilaisvaikutteita Naantalissa

Honka Haiku (nro 3) on suunniteltu kuvitteelliselle nuorelle perheelle. Talossa ja sisustuksessa on hienoja aasialaisvaikutteita kuten atriumpiha, jonka pieni puutarha Hokkaido vaahteran kera muuttaa väriä vuodenajasta riippuen.

Myös pieni kylpyläosasto on hurmaava. Talo tulee Asuntomessujen jälkeen myyntiin.

Mahtava terassi kaiteineen

Villa Pinta (nro 13) on varsinainen katseenvangitsija. Rakennuksella on ehdottomasti alueen suurin terassi. Mutta se mikä terassista tekee erityisen, on sen kaide.

Kuviomaailma jatkuu talon sisäpuolella. Katso myös kuinka näppärästi keittiön ”roiskesin osa” on piilotettu rakennuksen yläkertaan.

Lasitaidetta ja luonnonmateriaaleja

Yksi henkilökohtainen suosikkini taloista on kohde nimeltään Wing (nro 15). Rakennus on miellyttävällä paikalla ja pitkä terassi antaa mahdollisuuden nauttia peltomaisemista.

Sisustuksessa on käytetty runsaasti luonnonmateriaaleja sekä oivaltavasti lasitaidetta esimerkiksi suihkuseinänä.

Merenrannasta löytyvä trio

Rannan tuntumasta löytyy kolme noin 60 m2 kokoista rakennusta (nrot 16 – 18), jotka voisivat toimia niin kesämökkinä kuin pienenä kotinakin. Huomaa ikkunoiden suunnat!

Kierrätys kunniaan

Kohde Palokärki (nro 24) vie sisustuksen osalta minut lapsuusmuistoihin. Esillä on osin kierrätyskalusteilla sisustettu, aikaa kestävä koti. Bongaa esimerkiksi Aallon nojatuolit sekä palanen 70-luvun kirjahyllyä.

Naantalin Asuntomessut järjestetään alle tunnin ajomatkan päässä Turusta 15.7. – 14.8.2022. Messuportit ovat avoinna päivittäin klo 10.00 – 18.00. Tutustu Asuntomessujen aluekarttaan täällä.

Torstain artisti-illat ja myöhäinen aukiolo

Messualueella järjestetään joka torstai artisti-ilta, jolloin suurin osa messukodeista ja muista näyttelypisteistä on avoinna normaalia pidempään. Keikat alkavat torstaisin klo 19 ja loppuvat noin klo 20, messualue sulkeutuu näinä iltoina klo 20.30. Lavalla nähdään ykkösrivin artisteja kuten Irina ja Anssi Kela.

Pääsyliput

Aikuisten lippu etukäteen ostettuna 30€, nuoriso 12 -17v. ja opiskelijat 11€. Alle 12-vuotiaat pääsevät messuille aikuisen seurassa ilmaiseksi. Katso muiden pääsylippujen hinnat täältä.

Saapumisohjeet

Yksityisautojen pysäköinti sijaitsee Luolalassa (Viestitie, Naantali). Pysäköintialueelta on maksuton bussikuljetus messualueelle ja takaisin. Bussit kulkevat non-stop ja kuljetus kuuluu pysäköinnin hintaan. Pysäköinti maksaa 10 euroa etukäteen ostettuna. Paikan päällä maksettuna hinta on 15 euroa. Huom! Messualueen lähistöllä on voimassa aluepysäköintikielto!

Nähdään Naantalissa!

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Ihana ja informatiivinen artikkeli, Heidi. Asuntomessujen tunnelma välittyi erinomaisesti. Huikeat messut luvassa, minultakin suositelut: ”kannattaa vierailla Naantalin Lounatuulessa”. Voi, ja kiitos ammekuvasta ;). Oli ilo heittäytyä hetkeen. Minä meinaan osallistua sillä ammekilpailuun ja jos voitto tulee, tarkoittaa se sitten sitä, että tarjoan meille yhteisen spa-illan skumpalla ja vaahtokylvyllä :). Mitäköhän siitä tulisi (LOL).

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *