Porvoo

Porvoon Haikossa sijaitsee Albert Edelfeltin ateljee sekä Villa Albert. Jo Edelfeltin elinaikana Haikkoon lahti ja Porvoon saaristo olivat taiteilijan tuotannossa merkittävässä asemassa.

Historia pähkinänkuoressa

Yllyke Haikon maisemiin tuli oikeastaan Edelfeltin äidiltä, joka vuokrasi Haikon Kartanon mailla sijainneen rakennuksen kesänviettopaikakseen vuonna 1879. Vuonna 1883 Edelfelt rakennutti itselleen Haikkoon ateljeen. Mainittavaa on, että ateljeehen tuli kattoikkunat – ensimmäisenä taide-ateljeena Suomessa.

Ateljeessa on nähtävissä Edelfeltille kuuluneita esineitä.

Ateljeen kuisti.

Pikkuruisessa ateljeessaan taiteilija viihtyi peräti 26 kesän ajan, jona aikana syntyi yli 220 teosta. Näiden joukossa hänen tunnetuimmat maalauksensa, kuten Lapsen ruumissaatto, Jumalanpalvelus saaristossa ja Kristus ja Mataleena. 

Muistokirjoitus on hakattu kallioon.

Edelfelt menehtyi lopulta Haikon huvilalla sydänhalvaukseen elokuussa 1905. Ateljee muutettiin ateljeemuseoksi vuonna 1951.

Ateljeen juhlavuosi 

Tänä vuonna Albert Edelfeltin ateljee viettää 140-vuotis juhlavuottaan. Ateljeen juhlavuoden näyttelynä on ”Ateljeen helmiä kesältä 1883”, jossa esitellään vedoksin ja tekstein tuona kesänä syntyneitä teoksia. Tunnetuin teoksista on ”Merellä” maalaus, joka tänä päivänä on Göteborgin taidemuseon kokoelmissa.

Ateljeen seinillä kerrotaan Edelfeltin teosten syntyhistoriasta. Esimerkkinä Ruusujen keskellä -teos, jossa taiteilijan sisko Berta poimii pensaasta ruusuja Haikon kesähuvilan puutarhassa.

Villa Albert-näyttelytilan Edelfelt-osiossa on esillä säätiön omien kokoelmien lisäksi kolme Edelfeltin maalausta yksityiskokoelmista. Yksi näistä on jo mediaa sekä taiteilijapiirejä sähköistänyt maalaus Adolf Waseniuksesta. Tarina on kuin elokuvasta konsanaan; pariskunta osti taulun huutokaupasta 100 eurolla.

Nuorena nukkunut: filosofian maisteri Adolf Wasenius.

Jonkin ajan kuluttua valonsäde heijastui ikkunasta keittiön seinällä olleeseen huonokuntoiseen tauluun, juuri siihen kohtaan jossa Edelfeltin signeeraus oli, ja loppu on historiaa. Taulu osoittautui mestarin aidoksi työksi ja on nyt lainattu Villa Albertiin kaikkien museonkävijöiden ihailtavaksi. 

Villa Albert oli 15 vuoden odottamisen tulos.

Edelfeltin töiden lisäksi Villa Albertista löytyy yhteisnäyttely ”Ateljeen taikaa” 4.5. – 6.8.2023. Näyttelyssä on esillä Tero Annanollin, Johanna Lumpeen, Suvi Malekin ja Lumi Saarikosken maalauksia sekä Kaj Lindgårdin veistoksia.

Haikon lahti inspiroi Edelfeltiä.

Aukioloajat 2023

4.5. – 31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 15.00.

1.6. – 31.8. tiistaista sunnuntaihin klo 10.00 – 16.00.

1.9. – 1.10. tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 15.00.   

Juhannuksena 23. – 25.6. museo on suljettu.

Pääsymaksut: 7 €/aikuinen, 6 €/eläkeläiset ja opiskelijat sekä lapset (alle 16v.) vanhempien seurassa ilmaiseksi. Museo ei valitettavasti ole museokorttikohde.

Osoite: Albert Edelfeltin Ateljee, Edelfeltinpolku 3, 06400 Porvoo.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Tämä oli itselleni täysin tuntematon kohde, mutta kuulostaa ilman muuta käymisen arvoiselta. Alkaa taas tosin olla sen verran paljon kiinnostavia juttuja kesälle katsottuna, että saa nähdä, että ehditäänkö tuolla(kin) käymään…

    1. Kiitos Mikko!
      Tämä museo on jäänyt myös omalta osalta tuntemattomaksi.
      Mutta nyt tuli korjattua tilanne ja onneksi näin – on mielenkiintoista tutustua kultakauden taiteilijoiden elinolosuhteisiin ja elämään yleensäkin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *