Tuusulanjärvi

*Blogijuttu on päivitetty 1.6.2018

Tuusulanjärven kulttuurimaisemassa on useita ihania kesäkahviloita. Kesäpäivän kunniaksi kävin testaamassa muutamaa erityisen mielenkiintoista kohdetta.

Jokaista kolmea testaamaani kahvilaa yhdistää yrittäjien polttava halu tarjota parasta mitä he osaavat, viedä vierailija kulinaristiselle makumatkalle sekä tarjota tinkimätöntä laatua erilaisten käsintehtyjen leivonnaisten muodossa.

Kesäkahviloissa on lisäksi otettu huomioon erilaiset allergiamuodot, tavoitteena on tarjota jokaiselle jotakin. On vierailija vegetaristi, gluteeni-, laktoosi- tai pähkinäallergikko. Myös luomua on herkkupöydissä ja -vitriineissä tarjolla ihailtavan paljon!

Kahviloissa pääset myös sään salliessa nauttimaan kahvit aurinkoisilla terasseilla.

Näissä kahviloissa on mukava pysähtyä pyöräretken lomassa tai kun olet tutkimassa Tuusulan Rantatien kulttuurikoteja ja museoita.

Kahvila Vellikello, Järvenpää

Erikoisuus: Vanha viljamakasiini, tunnelmallinen ilmapiiri

Yrittäjä Pauliina Jurmu pitää kolmatta kesää kahvilaansa 1800-luvulta peräisin olevassa viljamakasiinissa. Rakennus on yksi Järvenpään vanhimmista säilyneistä hirsirakennuksista.

Kahvila on tunnelmaltaan aivan ihana! Ottaen huomioon, että blogistin sydän sykkii tällaisille vanhoille rakennuksille. Rakennuksen katolla on vanha mutta toimiva vellikello, josta kahvilakin on saanut nimensä.

Yrittäjä Pauliina Jurmu tarjoaa leivonnaisia herkkusuille.

Kaikki kahvilan tarjolla olevat leivonnaiset tehdään käsin. Kahvilan uunista leviää uunituoreen pullantuoksu ympäri aittarakennusta. Kahvilanpitäjä Jurmu kertookin, että hän haluaa tarjota jokaiselle aistille elämyksiä, ja kyllä siinä onnistuukin.

Kahvilan vintillä on pidetään kesäisin näyttelyitä. Pärekaton alta löytyy myös linnunpesä, jossa poikaset kovasti sirkuttavat. Luonto on lähellä kahvittelijaa!

Kahvilassa järjestetään myös erilaisia pieniä tapahtumia historiaseminaareista klassisen musiikin konsertteihin.

Herkkupöytä on kuin juhlia varten katettu. Pöydässä on herkkuja niin paljon, että tulee oikein valinnan vaikeus eteen. Maistaisiko tuota kakkua vai pipareita vai jotain suolaista?

Mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy aseteista, lautaset on korvattu puulastuilla. Yrittäjä kertookin suunnitelleensa sekä tehneensä ne yhdessä veljensä kanssa puuyrityksessä Tervolassa. Myös kahvilan sisäpöydät on tehty itse.

Kannattaa ehdottomasti maistaa jumalaisia lusikkaleipiä! Ne on tehty Jurmun isoäidin reseptin mukaan ja ovat suussa sulavia. Turha kai kertoa, ettei voita ja sokeria ole näissä säästelty. 🙂

Myös suolaisista vaihtoehdoista siikapiirakka on hyvin makoisaa. Tarjolla on myös herkullisia raaka-kakkuja sekä omena-inkiväärijuomaa.

Aukioloajat: Ti – su klo 12.00 – 18.00 kesäaikaan.

Kahvilan Facebook-sivut löytyvät tästä linkistä.

Kahvila Aulis, Järvenpää

Erikoisuus: Moderni yhtenäinen sisustus, Aino ja Jean Sibeliuksen kotimuseon kainalossa

Ainolan pihasta löytyy moderni kahvila Aulis. Kahvilan on suunnitellut 1970-luvulla arkkitehti Aulis Blomstedt Ainolan talonmiehen asunnoksi. Kahvilan sisustus myötäilee rakennuksen ilmettä mutkattomasti. Yrittäjä Mia Sandqvist on työskennellyt kahvilassa viitisen vuotta.

Kahvilan ilmapiiri on hyvin kansainvälinen. Museovieraita käy maistelemassa suomalaisia herkkuja ympäri maailmaa.

Kahvilassa kannattaa maistaa mm. yrittäjän suunnittelemaa Janne-kakkua, johon on käytetty Sibeliuksen rakastamia raaka-aineita kuten vadelmia ja kinuskia.

Suuressa suosiossa ovat myös kahvilan perinteiset korvapuustit.

Aukioloajat: Ti – su klo 10.00 – 17.00.

Kahvilan internet sivut löytyvät tästä linkistä.

Kahvila Kallio-Kuninkala, Järvenpää

Erikoisuus: Kartanomainen miljöö, luomuraaka-aineet

Kahvila Kallio-Kuninkala miljöö kolahtaa takuuvarmasti kartanoromantiikkaa haikaileville. Jo ulkona on vastassa vanhoja sivurakennuksia sekä hyvin hoidettu iso puutarha.

Tila mainitaan Tuusulan maatalojen joukossa jo 1600-luvulla. Vuodesta 1899 tilan ovat omistaneet Paloheimojen suku, ja vuodesta 1975 Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiö. Tilalla on yhteydet alueen taiteilijasukuihin, K.A. Paloheimon kolme poikaa avioituivat alueen taiteilijaperheisiin. Puolisot löytyivät Sibeliuksen, Halosen ja Järnfeltin perheistä.

Kahvila on osa Sibelius-Akatemian Musiikkikeskusta. Talossa ei edelleenkään ole tavatonta törmätä kahvilla oleviin klassisen musiikin tähtitaiteilijoihin.

Päärakennuksen kesäkahvilan terassilta on huikeat maisemat Tuusulanjärvelle. Kyllä täällä kelpaa kahvitella!

Yrittäjä Tiina Kuisma henkilökuntineen tarjoaa maistuvia luomuleivonnaisia.

Kahvilassa pyritään suosimaan vihreitä arvoja ja terveellisiä vaihtoehtoja; tummiin leivonnaisiin käytetään intiaanisokeria ja ruususuolaa, osa aamupuuroaineksista jauhetaan itse ja raaka-aineina käytetään lähes pelkästään luomutuotteita. Ja kyllä sen leivonnaisista sitten maistaakin! Kahvilan keittiö on Portaat Luomuun-ohjelmassa mukana.

Suosittelen kokeilemaan kahvilan herkkää Brita-leivosta. Brita-leivonnaista on ollut tarjolla lähes niin kauan kuin nykyinen yrittäjä Tiina Kuisma muistaa. Myös talon korvapuustit ovat olleet valikoimassa aina.

Brita-leivos.

Nykyisen ilmeensä tila rakennuksineen on saanut 1920-luvulla. Mm. huoneet on remontoitu vanhaan tyyliin. Täällä suorastaan tuntee historian kuiskeen korvissaan. Voi, kunpa nämä seinät osaisivat puhua!

Aukioloajat: Ti – su klo 10.00 – 17.00.

Kahvilan internet-sivut löytyvät tästä linkistä.

Erikoisia kahviloita metsästävän kannattaa käydä myös Lottamuseon kanttiinissa. Kanttiinista on mahdollista lukea enemmän tästä postauksesta.

*Blogijuttu on kirjoitettu yhteistyössä Tuusulanjärven Matkailun kanssa.

Saattaisit myös pitää näistä:

14 kommentti

 1. Jo aika monta vuotta Tuusulassa asuneena edes jonkin näistä pitäisi kai olla tuttu. 😀 Mutta kun ei ole. Kaikki vaikuttaa kyllä mukavilta paikoilta. Etenkin tuosta ensimmäisestä jäin ihmettelemään, että miten tuon hinta toimii? Maksetaan joku könttäsumma ja sitten saa ottaa pöydästä mitä vain? Hintoja kun ei näkynyt olevan esillä ja kaikki oli katettu yhteen pöytään.

  1. Kiitos Elina kommentistasi!
   Hinta määräytyy valintasi mukaan. Hinnat ovat kyllä esillä tuotteen vieressä olevissa lapuissa.
   Nyt ei kuviin päätynyt yhtään hintalappua. 😉
   Kun olet valintasi tehnyt ja lastulle ottanut, menet kassalle ja maksat herkkusi sekä mahdollisen juomasi.
   Kannattaa käydä vilkaisemassa!

 2. Tarkennukseksi, tuon viimeisen paikan nimi on Kallio-Kuninkala. Kaksi kolmesta onkin jo testattu vuosien kuluessa, uusin tulokas Vellikello pitää ottaa tämän kesän ohjelmaan…

 3. Museokierros järven rannalla on tämän kesän suunnitelmissani. Kahviloita en ollut vielä kerinnyt googlailla ja ne olis kiva lisä reissuun, joten sattui hyvään saumaan postauksesi.

 4. Ihanan näköisiä leivonnaisoa ja muita herkkujs ja tunnelmallisen näköisiä kahviloita. Näistä ainoastaan tuo kahvila Aulis on minulle tuttu ja täytyy sanoa, että kun tätä kahvila-amtia katselee niin meillä kävi tosi huono tuuri. Me emme nimittäin saaneet ostaa mitään kahvila Auliksesta koska emme olleet ilmoittaneet ryhmästämme etukäteen. Oma vika tai kidrroksen järjestäjän tai en tiedä kenen

  1. Kiitos Terhi!
   Aika erikoista kun asiakkaille ei myydä tuotteita. Ehkä ne oli jo varattu etukäteen?
   Tämä Vellikello on lähes Ainolaa vastapäätä, tien toisella puolella oleva kahvila. Seuraavan kerran kannattaa poiketa siellä! 🙂

 5. Näissä on kaikissa sellainen tunnelma, että minä tykkäisin. Tykkään tuollaisista miljöistä ja tarjottavaki näytti sellaiselta, että namm 🙂 Ihan vierasta seutua tosin mulle 🙂 Ehkä pitäisi joskus Helsingissä ollessa ottaa asiakseen käydä tutustumassa (ja syömässä itsensä ähkyyn) 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *