S/S Bore, Turku 

*Blogijuttu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Laivahostel S/S Boreen kanssa

Aurajoessa lähellä Turun linnaa sekä Merikeskus Forum Marinumia sijaitsee Laivahostel S/S Bore. Kyseessä on 1960-rakennetusta matkustaja-aluksesta jolla on takanaan vaihderikas historia maailman valtamerillä. Nykyisin laiva toimii hostellina tarjoten 119 hyttiä joissa on 220 majoitusvuodetta 1 – 4 hengen hyteissä, joissa kaikissa on oma kylpyhuone. Hytin hintaan kuuluu vuodevaatteet, pyyhkeet, wifi, aamusauna sekä aamiainen buffeepöydästä. Lisäksi laivassa on 31 vuodepaikkaa ns. reilaajahyteissä jaetuin mukavuuksin. S/S Bore kuuluu kansainväliseen Hostelling International-verkostoon.

S/S Bore toimii Turun ammatti-instituutin koululaivana, jossa opiskelijoiden on mahdollista harjoitella monipuolisesti erilaisia töitä aidoissa asiakastilanteissa. Laivalla työskenneltiin vuonna 2018 lähes 3000 opiskelijatyöpäivää monissa tehtävissä ja tutkinnoissa sekä tehtiin erilaisia projekteja. Yksi montaa alaa yhdistänyt opiskelijaprojekti oli marraskuussa 2018 toteutettu suuronnettomuusharjoitus, jonka video löytyy tämän linkin takaa.

Hieman S/S Boren historiaa

S/S Bore valmistui Ruotsissa yhdeksi Skandinavian viimeisistä matkustajahöyryaluksista, silloisen laivayhtiön Boren suurimman osakkeenomistajan Hans von Rettigin vaatimuksesta. Yleisestä käytännöstä poiketen, alus ei saanut nimensä S/S Boren perään numeroa, joten alusta alettiin kutsua ”Nolla-Boreksi”. Pituutta aluksella on 99,83 m, leveyttä 15,25 m ja syväystä 5,5 m. Suurin nopeus oli 16 solmua ja risteilynopeus 14 solmua.

Ensimmäiset kymmenen vuotta laiva kulki Turun ja Tukholman väliä. 70-luvulla alus siirtyi varustamo Boren osaksi omistamalle sisaryhtiölle Silja Linelle ja lopulta myytiin Jakob Linesille. 1979 – 1981 alus toimi asuntolaivana Skotlannissa sekä kanadalaisten öljynporaajien asuntolaivana Algeriassa. Vuonna 1984 laiva palasi takaisin Turkuun liikennöimään Aura Linesin lipun alle Turusta Tukholmaan.

Vuonna 1987 Bore myytiin Kristina Cruisesille, samalla nimi muuttui Boresta M/S Kristina Reginaksi. Alukseen asennettiin dieselkoneet. Laiva risteili Helsingistä ja Kotkasta Tallinnaan, Leningradiin, Riikaan ja Visbyyn.

1990- ja 2000-luvulla alus seilasi Itämeren lisäksi Välimerellä, Vienanmerellä, Punaisellamerellä ja Atlantilla. Vuonna 2001 laiva kunnostettiin perusteellisesti.

Viimeisen matkansa alus teki Naantalin korjaustelakalle 10.10.2010, jossa alus palautettiin alkuperäisiin Bore-varustamon väreihin.

13.5.2011 Bore kiinnitettiin lopulliselle paikalleen Merikeskuksen kylkeen. Laiva toimii osana Merikeskus Forum Marinumin museolaivastoa. Majoitus- ja museotilojen lisäksi laivassa järjestetään erilaisia tapahtumia sekä tilaisuuksia kokouksista ravintolapalveluihin.

Aurajoen rannalla

S/S Bore sijaitsee erinomaisella paikalla Aurajoen suussa Turussa. Laiva toimii tukikohtana erityisesti silloin jos matkan kohteena ovat viereiset matkailunähtävyydet Turun linna tai Merikeskus Forum Marinum. Jälkimmäisen kohteen kanssa S/S Borella on myös yhteinen parkkipaikka. Hostelli on ihanteellisen lähellä Viking Linen ja Silja Linen terminaaleja, joten yöpyminen ennen tai jälkeen risteilyn S/S Borella ei olisi ollenkaan huono idea, erityisesti jos asuu hieman kauempana Turusta.

S/S Boren osoite: Linnankatu 72, 20100 Turku.

Opastetusti perille

Parkkipaikka löytyy seuraamalla S/S Boren opasteita. Parkkipaikalla on mahdollista pysäköidä parkkikiekolla 8h ilmaiseksi, yöpyjät saavat hostellin vastaanotosta pysäköintilapun joka oikeuttaa yli yön pysäköintiin.

Kelta-valkoinen laiva näkyy jo kaukaa. Laivalle astellessa tulee väistämättä mieleen kuin olisi lähdössä oikealle risteilylle. Vastaanotossa on hieman ruuhkaa kun useampi seurue saapuu klo 15.00 hostelliin samanaikaisesti.

Nostalgian havinaa

Hyttimme sijaitsevat kolmannella kannella. Samalta kannelta löytyy hostellivieraiden yhteinen oleskelutila Taxfree, josta löytyy mm. jääkaappi, kahvin- ja vedenkeitin, tv sekä mikro.

Oleskelutilasta löytyy myös mainio valikoima kirjoja sekä lautapelejä joita voi joko oman porukan tai muiden vieraiden kanssa pelailla. 2. kannelta löytyy asiakassaunan ja tilaussaunan lisäksi pesukone, mikäli reissaajan vaatteet ovat päässeet likaantumaan.

Reilaajahytti. Kuva: Laivahostel S/S Bore.
Kahden hengen ikkunallinen hytti.

Ikkunallisesta hytistä aukeaa näkymät Aurajoelle. Hytissä on kaksi sänkyä ja kylpyhuone. Mukavuuksia ei hytistä löydy, mutta emme niitä tulleet hakemaankaan. Hieman kapeat mutta tukevat sängyt on itse pedattava. Hyttien yleisilme on siisti.

Kahvila Kristina.

Lähdemme pienelle tutkimusmatkalle laivan kansille. Vastaanottokannelta löytyy kahvila Kristina joka toimii myös aamiaistilana.

Ravintola Manoeuvre henkii mennyttä aikaa parhaimmillaan!

Ylemmiltä kansilta löytyy nostalgisia säväyksiä antava ravintola Manoeuvre sekä Ankkuri baari, kuin tuulahduksia 60- ja 70-luvun ravintolamaailmasta.

S/S Boren komentosilta.

5. ja 6. kannella toimii Forum Marinumin museoalue jonka näyttelyssä kerrotaan laivan historiasta. Pääsyliput näyttelyyn saa ostettua vastaanotosta tai Merikeskuksesta. Liput maksavat alkaen 10€/aikuiset ja alle 16v. lapsilta 5€. Museon kesä- ja talvirannekkeissa on eroja, joten vierailijan kannattaa tarkastaa ajankohtaiset hinnat täältä.

Kansainvälistä tunnelmaa aamiaisella

Vaikka laiva on täynnä hostellivieraita, yö oli hyvin hiljainen. Viikonloppuisin aamiainen on tarjolla ihailtavan pitkään ja saavumme aterioimaan klo 10.00. Aamiaissalissa on kansainvälinen ja iloinen tunnelma, läsnä on ainakin ranskalainen, ruotsalainen ja venäläinen perhe suomalaisten seurueiden lisäksi. Yleisen viihtyvyyden lisäksi katse etsiytyy aamiaistilan puisiin tuoleihin, jotka ovat kauniita ja kestäviä, kuten ennen vanhaan oli tapana tehdä.

Aamiaisbuffeessa on tarjolla mehuja, kahvia/teetä, leikkeleitä, kasviksia, erilaisia leipiä ja piirakoita, puuroa, hedelmiä sekä jogurttia. Hostelliaamiaiseksi valikoima on todella hyvä ja tarjottavaa tuodaan heti lisää sitä mukaan kun ainekset loppuvat.

Hyttien luovutus on edessä klo 11.00. Hostelli tarjoaa ilmaisen matkatavarasäilytyksen joten vierailu viereisissä matkailukohteissa onnistuu mainiosti ilman laukkujen tai rinkkojen mukana raahaamista.

Laivahostel S/S Bore yllätti vierailijan positiivisesti. Hostellina laiva on hyvin toimiva kokonaisuus ja mikä parasta, sääolot eivät laivaa myrskyssä heiluta. Monipuolinen aamiainen sekä erilaiset ilmaiset palvelut antavat vastinetta jokaiselle käytetylle eurolle. Mikäli elämyksellinen majoitusmuoto sekä kanssamatkustajien kanssa seurustelu kiinnostavat, S/S Bore on todellakin sinun paikkasi!

Neljän hengen hytti. Kuva: Laivahostel S/S Bore.

Hinnat: Yhden hengen hytti alkaen 49€/yö. Kahden hengen hytti 76€.

Jos Forum Marinumin näyttelytarjonta kiinnostaa sinua, seuraa mukana. Pian blogissa on juttua myös varsin mielenkiintoisesta Merikeskuksesta.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *