Sodankylä

Vierailimme Sodankylässä alkuvuodesta. Talvisin Lapin matkailukohteet keskittyvät lähinnä ulkokohteisiin. Pakkasen purressa poskia -31 asteen voimalla, teki mieli vetäytyä hetkeksi sisätiloihin lämmittelemään ja mikäs sen parempi kohde tähän on kuin museo. Tällä kertaa päädyimme Museo-galleria Alarieston suojiin. 

Museo pähkinänkuoressa  

Museo-galleria Alariesto sijaitsee aivan Sodankylän keskustassa, vanhan kirkon ja poropatsaan välittömässä läheisyydessä. Museorakennus toimi aiemmin Sodankylän kunnantalona. 

Museo-galleria Alariesto avattiin heinäkuussa 1986. Museo keskittyy esittelemään paikallisen ITE- taiteilija Andreas Alarieston elämäntyötä ja tuotantoa.

Andreas Alariesto syntyi 11.12.1900 Sodankylän Rieston kylässä. Hän kuoli 29.11.1989 Sodankylässä. Taiteilijan töissä näkyvät vahvana lapsuusmuistot, jotka sijoittuvat erityisesti Sompion ja Lokan kyliin. Valitettavasti kyseiset alueet ovat suurimmaksi osaksi jääneet nykyisen Lokan tekoaltaan alle. Alarieston värikkäissä, kansan elämää esittelevissä töissä onkin jotain aidon ja alkuperäisen tuntuista – kaikuja maailmasta, joka on ikuisiksi ajoiksi mennyt. 

Nykyisin kokoelmasta pitää huolta Kauko Sorjosen säätiö. 

Visuaalista tarinan kerrontaa 

Museon seinillä on värikkäitä ja pikkutarkkoja maalauksia pienten tarinoiden kera. Kokoelmaan kuuluvien 100 maalauksen, pienoisveistostyö Lapin kylän sekä Alarieston elämään kuuluneen esineistön Alariesto lahjoitti Sodankylän kunnalle. 

Vitriineistä on bongattavissa itse tehtyjä taiteilijatarvikkeita (välimatkat olivat pitkät ja tarvikkeet kalliita) sekä erilaisia kutsukirjeitä mm. Presidentinlinnaan. Museoon on lisäksi rakennettu pieni nurkkaus, josta löytyy Alarieston tavaroita keinutuolista joulupukin naamareihin. Päänäyttely “Menneitten aikain Sompijo” – Alarieston kuvin ja sanoin on nähtävillä 9.12.2023.

Vuodesta 2022 Lapin Taiteilijaseura on tuottanut museo-galleriaan seuran taidenäyttelyitä vaihtuvien näyttelyiden tilaan. Tänä vuonna on nähtävillä kuvajäljennöksiä kirjasta Sir Arthur De Chapel Brooken Matkakuvia Lapista – Jäämeren rannalta Altasta Tornioon 1820

Museossa on pieni kahvio ja museokauppa.

Näyttelyt ovat avoinna tiistaista lauantaihin klo 12.00 – 18.00. Juhlapyhinä Museo-galleria on suljettu.

Pääsyliput: Aikuinen 8 €, eläkeläiset, opiskelijat ja koululaiset 6 €. Alle 7-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi. Museo on Museokorttikohde. 

Osoite: Museo-Galleria Alariesto, Jäämerentie 3, 99600 Sodankylä.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Itseänikin Lappi kiinnostaa erityisesti monipuolisten ulkoioilumahdollisuuksien vuoksi. Erityisesti syksy ja talvi taitavat olla tuon osalta suosikkejani, vaikka keväästäkin tykkään. Kesällä on usein liikaa hyttysiä, joten tällaiset kohteet sopisivat minulle erityisesti kesään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *