Somero

Varsinais-Suomen maakunnasta löytyy vireä Someron kaupunki. Salon ja Forssan väliin jäävässä kaupungissa asuu noin 8 400 ihmistä. Somero mainitaan ensimmäisen kerran kirkon kirjoissa vuonna 1449, joten historiaa paikkakunnalta löytyy.

Löydettävyyteen lienee vaikuttanut myös Someron kautta kulkeva historiallinen maantie Hämeen Härkätie, joka kulkee Turusta Hämeenlinnaan. Härkätie syntyi viimeistään 800-luvulla, jolloin sisämaasta tuotiin turkiksia ja lääkkeenä käytettyä haustetta Länsi-Suomen kauppapaikoille. Hämeeseen taas vietiin rannikolta aseita, koruja, metallia ja suolaa. 

Nykyisin Somero tarjoaa matkailijalle sekä kesäasukkaille mielenkiintoisia tapahtumia ja osallistavaa tekemistä. Kävin tutkimassa tämän kesän tarjontaa kesäkuussa. Blogijuttu on tehty yhteistyössä Visit Someron kanssa.

Lue myös viime kesäisestä Someron vierailustani täältä.

Luonto kutsuu kulkijaa – Häntälän notkot

Häntälän kylässä sijaitsee vehreä ja erittäin kaunis luontokohde – Häntälän notkot.

Notkojen lomassa kulkee noin kolmen kilometrin pituinen luontopolku, jonka varrella pääsee tutustumaan ainutlaatuiseen luontoon sekä parhaimmassa tapauksessa myös uteliaisiin lehmiin joiden laitumilla polku osin kulkee. 

Notkot ovat jääkauden uurtamia Rekijoen laaksoja, joissa on yhä edelleen laidunnuksen ansiosta erittäin laaja kasvi- ja eläinkanta. Häntälän notkoissa voi muun muassa tavata manner-Suomessa harvinaisen, rauhoitetun pikkuapollo -perhosen. Muita harvinaisia tuttavuuksia ovat lehtohopeatäplä sekä keväällä kukkivat pystykiurunkannus, mukulaleinikki ja sikoangervo.

Reitin puolivälissä on mahdollisuus poiketa erilliselle kilometrin mittaiselle metsäiselle Peuranpolulle, jossa asustaa liito-oravia. Reitillä on suuria korkeuseroja, joten luontopolku ei sovi ratastelijoille tai henkilöille joilla on ongelmia selän tai jalkojen kanssa.

Ojien ja laidunlankojen yli vie silta.

Parkkipaikat löytyvät Häntälän kyläkeskuksen yhteydestä. Keskuksessa sijaitseva kyläkioski palvelee kesäisin vieraita.

Osoite: Häntäläntie 322, 31450 Häntälä. 

Someron Kivimeijeri kutsuu taiteen ystäviä

Pöylin kylästä löytyvä Someron Kivimeijeri on näyttely-, työskentely-, kurssi- ja residenssikeskus, joka on perustettu vuonna 2010. Keskus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua taidenäyttelyihin autenttisessa tilassa joka inspiroi niin taiteilijoita kuin vierailijoitakin. 

Tänä kesänä meijerin näyttelystä löytyy BORABORAN TANSSITUNTI niminen näyttely, joka on nähtävillä 20.8.2023 saakka. Mukana mm. Idean isä, taiteilija Antero Kare, jonka töitä inspiroi kallioista löydetyt kivikauden ensimmäiset kuvat. Pekka ja Mari Paikkari, isä ja tytär, joiden käsissä savi saa uusia ulottuvuuksia. He ovat toteuttaneet näyttelyyn myös yhteisteoksen. Sekä Jarmo Mäkilä, jonka poika/pojat teokset aiheuttavat sisäistä kuplintaa. 

Someron Kivimeijeri on avoinna joka päivä klo 12.00 – 18.00 

Pääsyliput: AIkuiset 10€ ja lapset 5€.

Osoite: Someron Kivimeijeri, Turuntie 1034, 31530 Pyöli.

Suurpetojen poluilla – huikeita luontokuvia Pellavaenkelissä

Someron keskustassa on nähtävillä luontokuvaaja Päivi Arvosen valokuvanäyttely Suurpetojen poluilla – karhu, susi ja ahma erämaaluonnossa. Upeisiin valokuviin on tavoitettu eläinten persoona ja niiden luontaista käyttäytymistä.

Luontokuvaaja Päivi Arvonen.

Arvonen on viestintäammattilainen, luontokuvaaja ja arabikulttuurin asiantuntijan. Suomessa hän kuvaa karhuja, susia ja ahmoja sekä järjestää mm. karhusafareita. Hänellä oli viime kesänä Aavikon valoa ja menneisyyden jälkiä Egyptin aavikolta ja Saharan kalliotaiteesta -näyttely Härkälän kartanossa, joka sekin sijaitsee Somerolla. Kartanosta lisää jutun lopussa. Pellavaenkelistä on näppärää poimia myös kesäviemiset mukaansa.

Suurpetojen poluilla – karhu, susi ja ahma erämaaluonnossa -näyttely on esillä Pellavaenkelin galleriassa 5.8. saakka.

Osoite: Sisustus- ja lahjapuoti Pellavaenkeli, Joensuuntie 49, 31400 Somero.

Kellohame heilahtaa Muotiputiikki Helmessä

Vain kivenheiton päässä Pellavaenkelistä sijaitsee Muotiputiikki Helmi. Tehopakkaus Anita Hallapellon omistama putiikki on erikoistunut 50-luvun henkisiin naisten vaatteisiin. Kokoja on tarjolla runsaasti: XS-9XL asti. Satojen tuotteiden joukosta löytyy päällepantavaa myös lapsille ja miehille. Asiakkaille on lisäksi tarjolla Helmen oma Pariisin mallisto, joka ommellaan Pariisissa. 

Anita Hallapelto ja Lily

Helmi järjestää vuoden aikana erilaisia tapahtumia. Katso lisää putiikin fb-sivuilta.

Helmi on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10.00 – 17.00 ja lauantaina klo 10.00 – 13.00. Sunnuntaina puoti on suljettu.

Osoite: Muotiputiikki Helmi, Joensuuntie 47, Somero.

Redneck paradise – Ravintola Rantatupa

Keskustan tuntumasta, aivan joen rannasta löytyy Motelli-ravintola Rantatupa. Rantatupa tarjoaa herkkusuille purtavaa ja kesätapahtumia useiden vuosien kokemuksella.

Ravintola tunnetaan konstailettomista annoksistaan sekä paikallisista aineksista tehdyistä ruoasta. Rantatuvassa on periaatteena, ettei sieltä lähdetä nälkäisenä pois. Myös ruokalista on muihin ravintoloihin verrattuna uskomattoman laaja, joka laittaa vierailijan suorastaan hankalan paikan eteen. Onneksi tänne voi tulla toistekin!  

Rantatupa on avoinna maanantaista torstaihin klo 10.30 – 22.00, perjantaina klo 10.30 – 02.00, lauantaina klo 12.00 – 03.00 ja sunnuntaina klo 12.00 – 22.00.

Osoite: Motelli-ravintola Rantatupa, Vanhatie 13, 31400 Somero.

Somerniemen Kesätori

Mikäli suunnittelet reissua Somerolle päin lauantaina, kannattaa ehdottomasti vierailla parinkymmenen minuutin päässä sijaitsevalla Somerniemen Kesätorilla. Vapaaehtoisvoimin yli 35 vuoden ajan ylläpidetty tori kerää paikalliset myyjät sekä asukkaat yhteiseen aamupäivään. 

Torilla vaihdetaan kuulumiset, nautitaan lohikeittoa sekä ostetaan kotimaisia, lähellä tuotettuja antimia kotiin viemisiksi. Tarjolla on myös kirppispöytiä. Ilmaista parkkipaikkaatilaa on runsaasti tarjolla.

Torin aukioloaika klo 8.00-13.00. Kesän viimeinen toripäivä järjestetään 26.8.2023.

Osoite: Somerniemen Kesätori, Helsingintie 1515, 31470 Somerniemi.

LaLaa! Somerniemen torilaulajaiset laulattaa

Torin laidalta löytyy vuonna 2019 rakennettu tapahtumakeskus. Katetun katsomorakennuksen ja näyttämön suojissa Somerniemen Musiikkiteatteri on esittänyt vuodesta 2001 lähtien suosittuja musikaalejaan. 

Nelle Karjalainen, Juha Wiskari sekä LaLaa -orkesteri.

Tänä vuonna on tarjolla myös Arttu Wiskarin isän Juha Wiskarin ideoima LaLaa! (Laitalaiset laulajaiset) -yhteislaulukonserttisarja, joka ottaa mallia Tukholmasta löytyvästä Allsång på Skansen tapahtumasta. Juha, Nelle Karjalainen, LaLaa -orkesteri vierailevien esiintyjien kera, laulattavat juhlaväkeä. Kappaleiden pääpaino on kotimaisissa, erityisissä somerolaisissa iskelmissä. Iltapäivän aikana kajahtaa mm. Paratiisi, Bussi Somerolle sekä Satumaa. 

Huom. Jokaisessa LaLaa! -konsertissa on mahdollista toivoa huomionosoitus jollekin yleisön jäsenelle. Mikäli haluat järjestää iloisen kesäyllätyksen, ota yhteyttä info@gbrains.fi ja kerro salaisuus – kuka ja miksi hänet yllätetään!

Vierailevina tähtinä voi nähdä myös Somerniemen Musiikkiteatterin väkeä.

Torilaulajaiset lauantaisin klo 12.15-13.30.

Pääsymaksut: Liput ennakkoon 12,5€, paikan päältä torilta 15€. Lapset alle 12 v: Ennakkoon ja paikan päältä 7,50€. Perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta alle 12v) 40€.

Lipun hinta sisältää 0,3l pullon lähdevettä sekä arpajaiset (palkintona mm. Lippuja Esakallion ja Ämyrin tapahtumiin sekä aina säkillinen polttopuita).

Osoite: Somerniemen Musiikkiteatteri, Helsingintie 1515, 31470 Somerniemi.      

Historian havinaa Härkälän kartanossa

Someron seutu tunnetaan lukuisista kartanoistaan, joista yksi on Härkälän kartano. Kartanon pitkä historia alkaa neljän vuosisadan takaa 1500-luvun lopulta. Nykyisin Härkälän kartano tarjoaa taianomaisia elämyksiä, taidetta ja historian havinaa kauniissa saleissa ja kulttuurimaisemassa.

Härkälän kauniissa kartanosaleissa on esillä monipuolisesti kotimaista ja ulkomaista taidetta ja antiikkia. Mielenkiintoisia ovat myös Japanin ja Kiinan näyttelyosastot. Lapsiperheiden suosikkeja ovat Vanhat lelut, yli 200 Barbie-nuken huone ja hurjat Samurait.

Myös yöpyminen onnistuu historiallisen Härkälän kartanon vierashuoneissa. Tarjolla on kolme vierashuonetta, 2 x 2hh ja 1hh. Kahden hengen vierashuoneet voi yhdistää 1-4 hengen sviitiksi omalla saunaosastolla. Molemmissa kahden hengen huoneissa on jääkaappi, kahvin- ja vedenkeitin. Kaikista vierashuoneista on kaunis näkymä puistoon ja Kirkkojärvelle. Huoneiden hinnat 55-95 €/hlö/vrk. Huoneiden hintaan kuuluu ilmainen paikoitus, wifi sekä soutuveneen käyttö. Kartanon viereistä puutarhahuvila Oxwilleä on mahdollista myös vuokrata.

Härkälä on museokorttikohde ja avoinna kesän näyttelypäivinä. Muina aikoina pääsy ja opastukset ovat saatavilla ajanvarauksella. 

Pääsyliput aikuiset 15€ ja lapset 12€. Opastettu kartanokierros 6 €/henkilö kesän yleisinä aukioloaikoina. Katso aukioloajat ja kesän lukuisat tapahtumat täältä.

Osoite: Härkälän kartano, Härkälänkuja 33, Somero.

Lähde sinäkin seikkailemaan Hämeen Härkätielle – Somerolle!

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Meidän on tarkoitus lähteä myös Somerolle vielä tämän kesän aikana. Mukavalta kuulostava viikonloppu tulossa, jossa on yllättävänkin paljon nähtävää ottaen huomioon, että kyseessä on varsin pieni kaupunki.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *