Maarianhamina, Ahvenanmaa

*Mukana Tallink Siljan sekä Visit Ålandin toteuttamalla pressimatkalla

Tänä kesänä on otollinen aika matkata Ahvenanmaalle kun useammat laivayhtiöt tarjoavat kesälomalaisille uusia risteilyreittejä.

Esimerkiksi Silja Serenaden kyydissä pääsee Maarianhaminaan parahiksi kesälomasesonkina 24.6. – 31.7. Päivä Maarianhaminassa -risteilyyn kuuluu koukkaus Tallinnan kautta, joten reissaaja pääsee kokemaan useamman kohteen samalla kertaa, tosin vain laivan kannelta katsottuna. Nimittäin risteily on tarkoitettu Suomesta lähteville matkustajille eikä siinä ole mahdollista poiketa maissa Viron puolella. 

Kuva: Silja Serenade Ahvenanmaalla, Marko Stampehl.
Mitä Ahvenanmaalla voi sitten päivässä tehdä?

Siitä voit lukea esimerkiksi täältä, kun viime kesänä vierailin mm. Kastelholman linnassa, Getan vuorella sekä yhdessä Euroopan hienoimmista merimuseoista – Ahvenanmaan merenkulkumuseossa ja museolaiva Pommernissa.

Lähiruokaa sesongin mukaan

Suotuisan ilmaston ansiosta Ahvenanmaan kahviloissa ja ravintoloissa voi nauttia lähiseudulla tuotetuista maukkaista ja ravitsevista raaka-aineista valmistettuja aterioita. Kauempaa joudutaan tuomaan periaatteessa vain kahvi, tee ja pippuri. 

Kotiin viemisiksi kannattaakin ostaa ahvenanmaalaisia omenatuotteita kuten mehua, hilloa ja siideriä, hunajaa, mustaaleipää sekä palkittuja juustoja.

Koska reissussa tulee nälkä, tällä kertaa vierailemme Maarianhaminan uskomattoman herkullisissa sekä kansainvälisissä ravintoloissa, joita muuten löytyy enemmän pienestä kaupungista kuin minulla on sormia.

Maarianhaminan Top 5 ravintolat

Segelpaviljonki 

Segelpaviljonki sijaitsee Maarianhaminan länsisatamassa museoalus Pommernin naapurissa. Paviljonki on tullut tutuksi loistopaikassa sijaitsevasta kesäterassistaan, kannattaa kuitenkin kurkata myös ravintolan sisälle.

Rakennus on Lars Sonckin suunnittelema jota ei ihan ensimmäiseksi Ahvenanmaalle sijoittasi. Maarianhaminassa on kuitenkin useita arkkitehti Lars Sonckin (1870-1956) suunnittelemia rakennuksia. Hänen töitään Maarianhaminassa ovat lukuisten yksityisten villojen lisäksi mm. Ahvenanmaan merenkulkuoppilaitos, St. Göranin kirkko sekä kaupungintalo.

Segelpaviljonki tai paremmin tunnettu ÅSS:n purjehdusseuran paviljonki on mukava sekoitus kansallisromanttista perinnerakentamista merellisellä twistillä.

ÅSS Paviljongen, Sjöpromenaden, 22100 Mariehamn.

Ravintola Boquerian

Maarianhaminan kävelykadulta Torggatan 13, löytyy hieman piilosta tapasravintola Boquerian.

Ravintola on kuin tehty illanistujaisiin, hyvää lounasta unohtamatta. Herkullinen tuore ruoka ja kauniit annokset hellivät nautiskelijan jokaista aistia. Nousi omalle listalle välittömästi!

Boquerian, Torggatan 13, 22100 Mariehamn.

Ravintola Brasserie Ångbåtsbryggan

Ravintola Brasserie Ångbåtsbryggan sijaitsee Maarianhaminan itäisessä vierasvenesatamassa, aivan kivenheiton päässä keskustasta. Ravintolan sydän on avoimen keittiön kaunis tiilestä muurattu grilli, josta voit katsella kuinka kokit valmistavat ruuat. Suuret ikkunat antavat satamaan joten olo on kuin istuisi pihalla. Sisustus on suorastaan snygg!

Menu vaihtelee vuodenaikojen ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Kesäkaudella ravintolan erikoisuuksiin kuuluu monipuolinen äyriäisvati.

Brasserie Ångbåtsbryggan tunnetaan hyvän ruoan lisäksi myös livekeikoistaan, joten älä hätkähdä, jos ruokaillessasi lavalla onkin joku ulkomaan lehdistä tunnettu artisti.

Brasserie Ångbåtsbryggan, Ångbåtsbryggan 2, 22100 Mariehamn.

Arkipelagin Compagniet

Hotelli Arkipelagin syövereistä löytyy yksi erikoisimmista ravintoloista, jossa olen vieraillut. Ravintola Arkipelagin Compagniet:n sisustus on sekoitus intialaista vivahdetta mitä ihmeellisimmillä pelipöydillä. Ja nyt ei puhuta pelkästään lautapeleistä, vaan esimerkiksi minipetanque-kentästä joka ravintolan sisällä sijaitsee.

Ruoka on rehellistä, tuoretta ja täyttävää. Mukana mielenkiintoisia makupommeja jotka suorastaan sulavat suussa. Ravintola tarjoaa niin lounasta kuin mainion tilan sateisiin kesäiltoihin.

Ja huom. Ravintolasta löytyy yksi laajimmista ginivalikoimista, mihin olen Suomessa törmännyt.

Hotell Arkipelag, Strandgatan 35, 22100 Mariehamn.

Indigo ja Calypso-baari

Vuonna 2004 avattiin Maarianhaminan ravintolakorttelissa skandinaavinen Indigo ravintola. Vanhan tiilitalon yläkerrasta löytyy Calypso-baari, jonka drinkkilista on kaukana totutusta.

Tunnelmallinen baari työlleen omistautuneen henkilökunnan kera tekee vierailusta eksklusiivisen.

Vai mitä sanot drinkistä, jonka mukana olevia karviaisia on imeytetty kolme vuotta alkoholissa jotta drinkki saa juuri oikeanlaisen vivahteen. Niinpä…

Indigo, Nygatan 1, 22100 Mariehamn.

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *