Valokuvataiteen museo K1, Helsinki

Vappuaattona valokuvataiteenmuseo kutsuu jälleen elokuvien ja valokuvien ystäville, kun museon uusin näyttely Stanley Kubrick: valokuvaaja avautui.

Stanley Kubrick tunnetaan erityisesti hieman epätavallisten ja outojen elokuvien ohjaajana, joihin kuuluu mm. Tohtori Outolempi, 2001: Avaruusseikkailu ja Kellopeliappelsiini. Harva on kuitenkaan tietoinen, että Kubrick aloitti työnsä vuonna 1945 Look-lehdessä lehtikuvaajana. Juuri nuo viisi vuotta valokuvauksen parissa auttoivat häntä hiomaan omaa tyyliään ja selvästi valmisteli Kubrickia elokuvaohjaajan uralle.

Valokuvataiteen museo K1:ssä avautunut näyttely Kubrickin varhaisvuosien lehtikuvista tarjoaakin kurkistuksen paitsi ohjaajan uskomattomaan visuaaliseen maailmaan, myös 1940-luvun sodanjälkeiseen Amerikkaan. Kuvien lisäksi esillä on lehtiä joiden sivuilla lukuisat Kubrickin ottamat mustavalkokuvat kulkevat elokuvafreimien tavoin.

Myös kolme kyseisen aikakauden lehtikuvaajien suosimaa kameraa on näyttelyssä esillä. Aiempiin kameroihin verraten uudet kamerat olivat helpompikäyttöisiä sekä kevyempiä, joten niitä voitiin käyttää myös huomaamattomammin.

Kubrickin kuvat ovat autenttista historiaa 40-luvun lopulta. Hänellä oli tapana tutkia ihmisiä kohteissa joissa ei aiemmin oltu kuvia otettu, kuten metrossa ja tavaratalon myyntipöytien äärellä. Kuvat ilmentävätkin kohdettaan lähes rujolla tavalla, nykyinen keimailukulttuuri on kaukana näistä kuvista.

Harvassa näyttelyssä olevassa kuvassa poseerataan suoraan kameralle. Kamera on jotenkin kuvissa läsnä, silminnäkijän roolissa, ei hallitsevana päätekijänä. Myös kuvien valon ja varjojen merkitys on näyttävää ja tuolle aikakaudelle epätyypillistä.

Kubrickin näyttelyn rinnalla nähdään Helsingissä ja New Yorkissa toimivan valokuvaaja ja dokumentaristi Uwa Iduozeen (s. 1987) näyttely Blind spot(s). Valokuvillaan Iduozee pyrkii purkamaan vallitsevia kertomuksia ja kertomaan tarinoita, jotka jäävät valtamedioissa helposti kuulematta. Iduozeen erityisen huomion kohteena on rakenteellinen rasismi ja sen vaikutukset sekä kriisitilanteissa että tavallisessa arjessa. Näyttelyssä on esillä valokuvia, jotka Iduozee on kuvannut Amerikan Yhdysvalloissa vuonna 2020.

Näyttelyt ovat avoinna 29.8.2021 asti maanantaista perjantaihin klo 11.00 – 20.00, lauantaina ja sunnuntaina klo 11.00 – 18.00.

Museon aukioloajat ovat poikkeuksellisen laajat, ja näyttelytilaan päästetään kerrallaan vain rajoitettu määrä asiakkaita. Museo edellyttää kaikilta yli 12-vuotiailta kasvomaskin käyttöä museon tiloissa. Yleisöopastuksia, tilattuja opastuksia ja pajoja ei toistaiseksi järjestetä.

Osoite: Valokuvataiteen museo K1, Kämp Galleria, Mikonkatu 1, Helsinki

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *