Bratislava, Slovakia

Yksi parhaimmista asioista matkustamisessa on unelmoiminen erilaisista matkakohteista. Vanhojen matkakuvien plarailu, tv:stä ja internetistä lämpöä ja valoa huokuvat matkaohjelmat, värikkäät matkaoppaat sekä -lehdet laittavat sisäisen levottomuuskertoimen nousemaan lukuisia asteita ylemmäs. Samanaikaisesti on myönnettävä, että mennyt pandemiavuosi on jäähdyttänyt myös jatkuvan unelmoimisen, ei jaksa edes haaveilla kun tietoa unelmien toteutumisesta ole.

Jostakin syystä kevään lämpö ja pienen pienet toivon hippuset saivat minun matkakuumeen nousemaan ja kaivoin pitkästä aikaa esiin kovalevyllisen matkakuvia vuodelta 2019. Samassa huomasin, että yksi kyseisen vuoden hienoimmista matkakohteista olikin jäänyt kirjoittamatta auki.

Tällä kertaa lähdemme siis Bratislavaan, Slovakian ainutlaatuiseen pääkaupunkiin.

Bratislava pähkinänkuoressa

Nykyisin Bratislavassa asuu noin 440 000 asukasta ja se on maan suurin kaupunki. Koska kaupungilla on yhteinen raja Unkarin ja Itävallan kanssa, on kaupunki ollut osa mm. Unkarin suurkuningaskuntaa ja niin sanottua laajempaa Habsburgien imperiumia, toimien pääkaupunkina myös vuosina 1536–1784.

Bratislava tunnettiin pitkään saksalaisella nimellään Pressburg. Sen historiaan ovat vaikuttaneet useat eri kansat, kuten saksalaiset, tšekit, unkarilaiset, juutalaiset ja slovakit ja tämä näkyy edelleen Bratislavan kaupunkikuvassa.

Ilmasto

Bratislava sijaitsee pohjoisella lauhkealla vyöhykkeellä Tonavan varrella, ja kaupungissa vallitsee mannerilmasto ja neljä selvästi erottuvaa vuodenaikaa. Kaupunki on usein tuulinen, ja kuumien kesien sekä kylmien ja kosteiden talvien välinen ero on suuri. Bratislava on kesäisin yksi Slovakian lämpimimmistä ja kuivimmista paikoista.

Katsottavaa ja koettavaa

Suurin osa Bratislavan historiallisista rakennuksista löytyy vanhastakaupungista. Bratislavan vanha kaupungintalo on 1300–1400-lukujen rakennuskokonaisuus, jossa toimii nykyään Bratislavan kaupunginmuseo.

Museon kellarista löytyy eurooppalaista kidutusta satojen vuosien ajalta esittelevä museo.

Bratislavan vanhakaupunki

Bratislava on kooltaan kävelyyn oivallinen kohde. Huokeat ravintolat, pikkuruiset kahvilat ja lukuisat penkit kutsuvat istahtamaan alas liiallisen mukulakivillä kiiruhtamisen sijaan.

Vanhat talot tihkuvat historiaa joka saa tällaisen historiaan hurahtaneen huokailemaan ihastuksesta.

Bratislavassa on lukuisia teattereita kuten Slovakian kansallisteatteri, museoita, gallerioita, konserttisaleja, elokuvateattereita, joten kulttuurinnälkäiset reissaajat löytävät kyllä tekemistä kaupungissa.

Pyhän Martinuksen katedraali

Pyhän Martinuksen katedraali on Bratislavan suurin kirkko ja näyttävin goottilainen rakennus. Kolmilaivaisen tuomiokirkon rakennustyöt aloitettiin 1200-luvun alussa.

Kun Bratislava sai kaupunkioikeudet vuonna 1291, kirkosta tuli osa puolustusjärjestelmää ja kaupunginmuuria. Kirkko vihittiin lopulta käyttöön vasta 1452.

Patsaat ja veistokset

Kaupunki tunnetaan useista hienoista ihmisen kokoisista patsaista. Kuuluisimpiin kuuluu vanhankaupungin keskustasta Laurinská ja Panská katujen kulmasta löytyvä pronssinen Cumil – Mies työssä -niminen patsas. Erään huhun mukaan miehen hommaa on katsella naisten hameiden alle…

Toinen patsas löytyy Sedlárska kadulta. Kyseessä on kaupungin ainoa hopeasta tehty patsas, Schone Naci. Kyseinen patsas on myös ainoa jolla on todellinen ihminen esikuvana. Tyylikkään herrasmiehen taustalla on henkilö nimeltään Ignac Lamaria joka asui Bratislavassa 1900-luvulla.

Patsaan takana on traaginen tarina. Lamar rakastui tulisesti naiseen joka ei vastannut hänen tunteisiinsa. Lamarin sanottiin seonneen tästä rakkauden kaipuusta niin, että hän jakeli loppuelämänsä kaduilla tapaamilleen naisille kukkia pitäen hienoa hattua päässään.

Strazna Budka muistomerkki löytyy paikasta, jossa aiemmin sijaitsi kaupungin vartijoiden puinen rakennus. Talo paloi vuonna 1860.

Bratislavan linna

Yksi kaupungin huomattavimmista rakennuksista on Bratislavan linna, joka on kukkulalla 85 metriä Tonavan yläpuolella. Kukkula on ollut asuttuna kivi- ja pronssikausien vaihteesta saakka.

Linna muunnettiin goottilaiseksi linnoitukseksi Sigismund Luxemburgilaisen hallinnassa vuonna 1430, siitä tuli renessanssilinna vuonna 1562 ja se rakennettiin uudelleen vuonna 1649 barokkityyliin. Kuningatar Maria Teresan aikana linnasta tuli loistokas kuninkaanlinna. Vuonna 1811 se kuitenkin tuhoutui tulipalossa lähes kokonaan ja jälleenrakennettiin vasta vuosina 1956-1968.

Linna on Bratislavan suosituimpia nähtävyyksiä, ja sieltä on hyvät näköalat yli kaupungin. Linnassa toimii Slovakian kansallismuseo.

Devínin linna

Devínin linna sijaitsee Bratislavasta noin 12 kilometrin päässä Devínissä. Linna sijaitsee strategisella paikalla kallion rinteellä 213 metrin korkeudessa Tonavan ja Moravan jokien yhtymäkohdassa.

Devínin linna oli Suur-Määrin ja varhaisen Unkarin tärkeä rajalinnoitus, ja se on yksi slovakkien ja slaavien historian merkittävimmistä symboleista. Napoleonin joukot tuhosivat sen vuonna 1809.

Linna alueineen on mukava päiväretkikohde Bratislavasta käsin. Ota piknik-tarpeet mukaan, hyppää paikallisbussiin ja vietä päivä Tonavan varrella.

Olit sitten haaveilija, kulinaristi tai kulttuurinälkäinen matkustaja, ehkäpä sinunkin seuraava matkasi suuntautuu Bratislavan kauniiseen kaupunkiin?

Saattaisit myös pitää näistä:

8 kommentti

 1. Bratislava on kaunis paikka. Me käytiin siellä vaimon kanssa Euroopan road tripillä 2017. Oltiin vain päivä, mutta kyllä siinäkin pääsi vähän paikan tunnelmaan. Ehkäpä vielä joskus uudelleen vähän väljemmällä aikataululla.

  Nyt on hyvä haaveilla ja suunnitella. Ei nämä sulku- ja rajoitustoimet loputtomiin kestä. Suurimpaan matkustusnälkään voi aina lähimatkailla.

  1. Kiitos FinInTirol palautteesta!
   Pandemiatilanteen helpottaessa orastava toivo paremmasta nousee ilmoille.
   Ehkäpä jossain vaiheessa pääsemme jälleen tutkimaan maailman ihmeitä eli ne sitten tässä lähellä tai jossakin kaukana.

 2. Bratislava on kiva ja helppo päiväretkikohde Wienistä. Tuli joskus käytyä sieltä käsin. Junalla pääsi perille nopeasti. Bratislavan vanhakaupunki on nätti ja tosiaan sopivan kokoinen kävellen kierreltäväksi. Tykkäsin!

 3. Slovakian helmi on kyllä todellisuudessa Unescon maailmanperintökohde, kaivoskaupunki Banská Štiavnica! Ja lisäksi Karpaatteihin kuuluvan Tatra-vuoriston korkeimmat huiput itäisessä Slovakiassa (Vysoke Tatry).
  Toivoisin, että seuraavalla kerralla Slovakiassa vierailevat jatkaisivat pidemmälle, kuin Bratislavan kaduille, sillä Slovakian luonto ja vieraanvaraisuus puhkeavat kukkaan vasta maaseudulle ja vuoristoon päästessä <3
  http://www.banskastiavnica.org/index.html
  https://spectator.sme.sk/c/22148053/even-lonely-planet-recommends-a-summer-in-slovakias-high-tatras.html

 4. Jennin tapaan saavuin aikoinaan Bratislavaan Wienistä, mutta viivyin selvästi kauemmin. Alkuun tuli hämmästeltyä Wieniin verrattuna todella vaatimatonta arkkitehtuuria, vaikka syy tietysti sille on selvä. Tykästyin kuitenkin kaupunkiin ja erityisesti patsaat, linna ja muutama kaunis kirkko jäi mieleen!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *