Proto keksintötehdas, Tallinna

Lokakuun puolivälissä avattiin Tallinnan Noblessnerin vanhalle sukellusvenealueelle Proto keksintötehdas. Viroksi avastustehas on koko perheen vierailukohde ja keksintötehtaassa vierailikin jo heti avausviikon aikana peräti 10 000 innokasta kokeilijaa.

Sukellusveneitä ja historian havinaa

Noblessner sijaitsee Tallinnassa, Lentosataman vieressä meren rannalla. Kaksi pietarilaista liikemiestä – Emanuel Nobel (Alfred Nobelin veljenpoika) ja Arthur Lessner perustivat vuonna 1912 tänne silloisen Tsaarin Venäjän merkittävimmän sukellusvenetehtaan.

Tehdas sai kahden sukunimen mukaan nimekseen Noblessner. Vuosina 1913–1917 täällä rakennettiin yhteensä 12 modernia sukellusvenettä. Nykyisen Proton rakennus on palvellut sukellusveneiden osien valimona. Viron itsenäistyttyä sukellusveneiden valmistus Noblessnerissa päättyi. Rakennus seisoi tyhjillään vuosikymmeniä lähinnä satunnaisten kulttuuritapahtumien näyttämönä.

Avattu viihdekeskus on mainio yhdistelmä museota, viihde- ja tiedekeskusta. Ja mikä parasta, keksintötehtaassa pääsee luvan kanssa leikkimään. Keksintötehtaassa on 30 erilaista kohdetta, joista puolet hyödyntää virtuaalitodellisuutta VR-laseilla. Toinen puolikas keskittyy osallistamaan kävijää perinteisemmin keinoin.

Virtuaalitodellisuuden avulla Protossa pääsee niin ajelulle maailman ensimmäisellä autolla, kuumailmapallolennolle kuin sukeltamaan sukellusveneelläkin. Lisäksi rohkeimmat voivat liukua  näyttelyalueen yli valjaissa, kiskoa pitkin.

Proto rakennuksesta löytyy myös museokauppa, tapahtumatila, kaksi kokoustilaa ja luokkahuoneita. Lisäksi kävijöitä palvelee hieno kahvila.

Keksintötehdas on avoinna:

Keksintötehdas on avoinna sunnuntaista torstaihin klo 11.00 – 18.00 sekä perjantaina ja lauantaina klo 10.00 – 19.00.

Sisäänpääsyliput:

Aikuiset ja lapset 12 euroa. Alle 6-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Perhelippu maksaa 28 euroa.

Tallinnan keskustasta Noblessneriin pääsee paikallisbussilla nro 73.

Keksintötehdas Proto, Peetri 10, Tallinna.

Astu 1880-luvun suurten keksintöjen maailmaan!

Noblessnerin vanha telakka-alue on noussut nopeasti yhdeksi Pohjois-Tallinnan upeimmista alueista. Vasta-avatun Proton lisäksi alue huokuu uusia yrityksiä sekä mainioita vierailukohteita kuten taidekeskus Kai, Bistro Lore, joulufanaatikkojen sisustuskauppa Shishi ja Pohjala panimo. Puhumattakaan hienoista asuintaloista jotka sekoittuvat mukavasti viime vuosituhannen puolella rakennettuihin tehdasrakennuksiin.

Jo ensisilmäykseltä katsottuna Proto on upea visuaalinen kokonaisuus. Kävijästä tuntuu siltä kuin astuisi suoraan elokuvaan, sillä erotuksella, että tämä elokuva tapahtuu juuri nyt ja tässä. Useampi kävijä onkin verrannut vierailua tupsahtamisella suoraan Harry Potterin kulisseihin, enkä ihmettele miksi. Valtavassa hallissa on mm. kuumailmapallo, sukellusvene, junanvaunu, pora maan keskipisteeseen, vanhan ajan polkupyöriä, rattaat jne. Jokainen elementti on osa jotain suurempaa, mietittyä kokonaisuutta. Vastaavaa keksintökeskusta ei Euroopasta löydy, lähin on Dubaissa.

Näyttely pohjautuu 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun suuriin keksintöihin kuten höyrykoneeseen. ”Leikin” lomassa myös keksinnöt, niiden mekanismit ja alueen ainutlaatuinen historia tulevat kävijälle tutuksi.

Proto keksintötehdas toivottaa sinut ja perheesi tervetulleeksi virtuaalitodellisuuden uskomattomaan taikamaailmaan – osallistumaan kymmeneen kiehtovaan seikkailuun ajassa ja tilassa sekä erityisesti entisaikojen tieteentekijöiden mielikuvituksessa!

Saattaisit myös pitää näistä:

3 kommentti

  1. Hauskan oloinen paikka tuo keksintötehdas! Kesällä tuli viimeksi käytyä Tallinnassa, mutta en tiennytkään siellä olevan tuollaisen, muuten olisin varmasti käynyt katsastamassa näyttelyn. Kuinkakohan moni noista keksinnöistä on päätynyt patenttitoimistoon asti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *