Kotorin vanhakaupunki, Montenegro

Kotorin vanhakaupunki lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1979. Kotor on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisten ja myöhemmin venetsialaisten asuttamista kaupungeista Euroopassa.

Kotor mainitaan ensimmäisen kerran historian kirjoissa vuonna 168 ennen ajanlaskun alkua. Tällöin kaupunki tunnettiin nimillä Acruvium ja Ascrivium.

Kaupunki on ollut osa Serbian tasavaltaa, ottomaanien valtakuntaa, Venetsian tasavaltaa sekä Unkarin kuningaskuntaa. Nykyisin kaupunki on yksi Montenegron merkittävimmistä matkailukohteista.

Kissojen Kotor

Runsaan historian lisäksi kaupunki tarjoaa matkailijalle pieniä kauppoja, kahviloita, ravintoloita ja sadoittain kissoja. Kotor tunnetaankin maailmanlaajuisesti kissoistaan.

Kissoilla on ollut merkittävä osuus kaupungin ihmisten hyvinvoinnissa. Musta surma kohteli kaltoin Kotoria varhaisella keskiajalla. Muutaman kissan tullessa kaupunkiin rotat ja näiden myötä ruttoa levittäneet kirput hävisivät. Tästä lähtien kissat ovat olleet merkittävässä roolissa kaupungin puhtaanapidossa ja eläimiä myös kohdellaan sen mukaisesti.

Vaikka hellyttäviä otuksia tuntuu olevan kaikkialla ja ne suorastaan kerjäävät rapsutuksia ja ruokaa, on lähes joka kulmassa vesi- ja ruokakulhoja jonne paikalliset asukkaat jakavat pörröisille ystäville raksuja.

Risteilijöiden Kotor

Lähes joka päivä Kotorinlahdelle saapuu suuria risteilyaluksia. Matkailijat ympäri maailmaa saapuvat kansoittamaan Kotorin vanhoja laattakivikatuja.

Tähän kun lisätään Kroatiasta ja muualta Montenegrosta tulevat turistibussit, on meno sen mukaista.

Kapeat kadut suorastaan pursuavat matkailijoita. Matkailijoiden myötä tulevat yrittäjät jotka muuttavat kaupungin ilmettä, jopa niin paljon, että Unesco on antanut varoituksen Kotorin poistamisesta maailmanperintöluettelosta liiallisten muutosten vuoksi.

Syö ja juo

Italialaiset vaikutteet näkyvät edelleen Kotorin ruokakulttuurissa. Pastaa ja pizzaa sekä suussa sulavaa gelatoa (jäätelöä) ja leivonnaisia on tarjolla lähes jokaisessa ravintolassa. Myös erilaiset merenelävät houkuttelevat tarjonnallaan. Turistien kansoittamasta paikasta kun on kyse, hinnat ovat huomattavasti kalliimmat kuin esimerkiksi Tivatissa tai Podgoricassa. Tosin valtavan kokoisia pizzasliceja saa mukaan otettuna 2€ hintaan. Pasta-annokset ja kokonaiset pizzat maksavat 7€ alkaen.

Juomissa on selkeästi rahastuksen makua, esimerkiksi virvoitusjuomat 0,2l pullossa 2-2,5€ kun taas lasillisen talon omaa viiniä saa 3,8€.

kaupungin Nähtävyydet

Kotorin vanhakaupunki on itsessään nähtävyys. Kapeat kujat jotka mutkittelevat kivistä tehtyjen korkeintaan kolmikerroksisen talojen lomassa, ovat viehättäviä. Hotelleissa jaetaan ilmaista Kotorin karttaa jota seuraamalla voi tehdä omia retkiä ja tutkiskella kaupunkia itsekseen.

Kaupungin yläpuolella sijaitsee vanha linnoitus, jonka päälle kiipeämiseen menee tovi jos toinenkin, matkaa tosin ei ole kuin 260 metriä, mutta yli 1100 porrasta ovat jyrkkiä ja osin hankalan muotoisia. Jos olet kaupungissa high seasonina, kuumuus ja muut matkustajat saattavat haitata kulkuasi. Vaivannäkö linnoitukseen palkitaan kuitenkin mahtavilla näkymillä. Porrasjumppa linnoitukseen maksaa 8€.

Mikäli paikalliset herkut ja hedelmät kiinnostavat, muurin kyljessä sijaitsevalla torilla sijaitsee aamupäivisin markkinat. Sesongin mukaisia kukkia ja hedelmiä tuoreina ja kuivattuna, hilloja, mehuja ja purkilliset hunajaa odottavat ostajaansa.

Retkelle Perastiin

Kotorista on helppo tehdä omatoiminen retki paikallisbussilla naapurikaupunkiin Perastiin. 13 km päässä Kotorista Kotorinlahden rannalla sijaitsee Perastin pittoreski, vanhakaupunki. Perast oli aikoinaan yksi mahtavimmista merenkulun keskuksista.

Noin kilometrin levyinen kaupunki oli osa suurta venetsialaista valtakuntaa vuosina 1420 – 1797. Nykyisin Perast tunnetaan erityisesti venetsialaisten rakentamista kivisistä rakennuksista, kaupungissa on peräti 17 palatsia ja 16 kirkkoa.

Yksi suosituimmista vierailukohteista on, kaupungin edustalla sijaitsevassa saaressa Our Lady on the Rocks kirkko. Saarelle päästäkseen, rannassa on useita veneitä ja kuskeja jotka 5€ hinnalla kuljettavat matkaajat pienelle saarelle. Sisäänpääsy itse kirkkoon maksaa 2€.

Kotorinlahden ympäristöstä löytyy useita vielä suurien massojen löytämättömiä aarteita. Vuorilta on mm. löydetty useita hirviä muistuttavia kalliomaalauksia esihistorialliselta kaudelta. Lisäksi arkeologisissa kaivauksissa on löydetty roomalaisten asuntojen raunioita hienoine lattiamosaiikkeineen.

Parhaimmillaan Kotor ja Kotorinlahden alue on omatoimiseen seikkailuun. Vuokraa auto alle ja lähde tutkimaan ennakkoluulottomasti Montenegron helmeä. Liikenne on huomattavasti maltillisempaan kuin useassa muussa esim. Välimeren maassa. Ota kuitenkin huomioon, että pysäköintipaikkoja on rajoitetusti ja kiinnostavien nähtävyyksien kohdalla parkkipaikkoja on lähes mahdotonta löytää.

*Lue myös: Pittoreski Perast

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *