Malta

Noin 90 kilometrin päässä Sisilian saaresta sijaitsee Malta. Malta koostuu kahdeksasta saaresta, joista isoimmat Comino, Gozo ja Malta ovat asuttuja. Maltan pääkaupunki Valletta sijaitsee pääsaarella. 

Malta on sijaintinsa puolesta ollut kulttuurien kohtaamispaikka. Historian kirjoihin ovat jääneet mm. foinikialaiset, kreikkalaiset, arabit, Johanniittain ritarikunta kuin myös Napoleon joukkoineen sekä britit.

Vuonna 1814 Maltasta tuli virallisesti osa Brittiläistä imperiumia ja muodollinen itsenäisyys koitti vuonna 1964. Tasavalta Maltasta tuli 13. joulukuuta 1974. Satunnainen matkailija saattaisi siis luulla brittiläisen ajan näkyvän vahvana katukuvassa, mutta vielä mitä, maa on löytänyt oman sävelensä ja soittaa sitä hyvin.

Asukkaita Maltalla on 535,064 (2023). Maltan pinta-ala on vain 316 neliökilometriä. 

Hiekkarantoja Maltalla on vähän.

Maltalla on miellyttävän leuto ilmasto, lämpömittarin arvo harvoin putoaa talviaikaan alle 10 asteeseen. Kesällä lämpötila saattaa nousta 30 asteeseen.

Mitä Maltalla kannattaa käydä katsomassa?

Pääkaupunki Valletta

Valletta on kompakti muurien ympäröimä kaupunki. Kaupunki on leveyssuunnassa vain noin 500 metriä ja pituussuunnassa noin kilometrin. Pinta-alaltaan ei siis niin suuri, mutta korkeuserot ylä- ja alamäkineen sekä portaineen, tekevät kävelystä aikaa vievää.

Mdinaan on mahdollista matkustaa entisöityjen bussien kyydissä. Huom. Jousitus ei ole tätä päivää.

Kaupunki on perustettu vuonna 1566 ja sai nimensä suurmestari Jean Parisot de la Valettelta. Valletta on EU:n pienin pääkaupunki. Vallettan kaupunki on listattu Unescon Maailmanperintöluetteloon.

Valletta on parhaimmillaan haaveiluun ja pieniin ostoksiin. Ostosmahdollisuuksia löytyy kahden keskeisimmän kadun Republic Street ja Merchants Street varrelta.

Kaupungilla kulkiessa kannattaa katse nostaa vanhojen talojen hienoihin parvekkeisiin, jotka väreillään ja kuvioillaan koristavat historiallisia rakennuksia. Myös ruokapaikkoja löytyy mukavasti. 

Hellettä voi mennä pakoon mm. National Museum of Archaeology:n, joka löytyy Auberge de Provençesta. Museossa on 5000 vanhoja kaivauksissa löytyneitä kansallisaarteita nähtävillä. 

Jos kaipaat kävelyä ulkoilmassa, paikkasi on Fort St Elmo – Sotamuseo, monikulmainen vuonna 1565 rakennettu linnoitus joka kertoo Johanniittain ritarikunnan kohtalosta ja maan värikkäistä vaiheista toisen maailmansodan liepeillä.

Kaupungin muita mielenkiintoisia kohteita

Upper Barrakka Gardens ja tykistö, upea paikka auringonlaskun aikaan. Puistossa on pieni kioski, patsaita ja mahdollisuus nähdä/kuulla seremoniallinen tykinlaukaus brittiläisiin sotavaatteisiin pukeutuneiden henkilöiden toimesta pari kerran päivässä.

Suoraan puutarhan alapuolelta on mahdollista lähteä opastetulle retkelle Lascaris War Rooms:n. Kyseessä on toisen maailmansodan aikaiset kiveen louhitut tilat, joissa liittoutuneet pitivät päämajaansa. Myöhemmin tilat olivat Naton käytössä. Komentokeskuksen ja tunneleiden lisäksi nähtävillä on esineistöä kuten aitoja karttoja. Parasta noin 45 minuutin kierroksessa on kuitenkin opas joka oli hyvin innoissaan Maltan sotahistoriasta.

Vallettasta on myös ihan pakko lähteä käymään lahden toisella puolella sijaitsevassa  “Kolmessa kaupungissa” perinteisen maltalaisen Luzzu-veneen kyydissä. Hinta 2€/suunta.

Mdina

Bussimatkan päässä Vallettasta sijaitsee Maltan entinen pääkaupunki Mdina. Kaupunki on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista maailmassa. ”Hiljaisesta kaupungista” löytyy palatseja, kirkkoja sekä lukuisia muita vanhoja rakennuksia. Pienet kadut ja kujat suorastaan kutsuvat eksyilemään. 

Mdinan tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Mdinan katedraali, Falson-palatsi sekä Mdinan vankityrmät, jotka löytyvät heti sisääntuloportin yhteydestä.

Maltan megaliittiset temppelit

Maltan megaliittiset temppelit ovat suurista kivistä rakennettuja uniikkeja historiallisia rakennelmia. Ne ovat luultavasti Välimerellä purjehtineiden kuparikautisten pelasgien rakentamia. Maltan megaliittisista temppeleistä seitsemän kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. 

Helpoiten temppeleitä pääsee katsomaan Ħaġar Qim ja Mnajdra arkeologisessa puistossa, jonne Vallettasta pääsee esim. julkisten bussien kyydissä. Puistossa on kaksi temppelialuetta joissa 5000 vuotta vanhoja temppeleitä voi tarkastella lähietäisyydeltä Välimeren kimaltaessa vieressä viehättävästi. 

Ennen alueelle menemistä näytetään video joka valottaa historian kerroksia temppeleiden ympärillä. Pienemmät kaivauslöydöt on viety Vallettan kansallismuseoon talteen.

Arkeologinen puisto on avoinna maanantaista sunnuntaihin (pl. juhlapyhät) klo 10.00 – 18.00.

Pääsyliput: aikuiset 10€, nuoret ja opiskelijat 7,5€ ja 6-11v. lapset 5,5€. 

Osoite: Ħaġar Qim and Mnajdra Archaeological Park, Qrendi, Malta.

Blue Grotto

Läheltä arkeologista puistoa löytyy yksi Maltan vetonauloista, nimittäin “Sininen luola” eli Blue Grotto. Maltan saaren eteläpuolella sijaitsevaa luolaa reunustaa valtavan kokoinen kivikaari jota turkoosi merivesi korostaa. 

Paikan päälle tehdään vene- ja sukellusretkiä. Yläpuolelle on tehty myös tasanne josta luolan julkisivua on mahdollista ihastella. Tasanteen vierestä kulkee paikallisbussit takaisin Vallettaan. 

Ylimääräinen vinkki ajankohtaa miettiville: Kävimme Maltalla lokakuun alussa jolloin kotimaan kelit olivat jo kylmentyneet. Maltalla oli tuolloin vielä täys` kesä.

Maassa ollessamme, Vallettassa vietettiin Notte Biancaa eli paikallista taiteiden yötä jolloin kaupungin museot sekä virastotalot ovat yötä myöten avoinna. Vierailimme illan aikana mm. Maltan keskuspankissa sekä Auberge de Castille -palatsissa joka toimii pääministerin ja hallituksen virkahuoneistona.

Reissussa rähjääntynyt reissaaja sekä Maltan pääministeri Robert Abela.

Tällä reissulla päädyimme juttelemaan myös pääministeri Robert Abelan kanssa. Matkailu on siitä hienoa, ettei koskaan tiedä keneen törmää!   

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Ai sä kävit täällä meidän takapihallakin 😁. Blue Grotto on meidän lemppi iltalenkkikohde.
    Lokakuinen Malta on todellakin vielä rantakohde. Vedet ovat varsin lämpimiä ja ilmat suosivat.
    Museoista maassa ei ole puutetta. Onhan Maltalla ollut asutusta päälle 8000 vuotta.
    Tässä olisi lisää luettavaa saarista, enemmän tai vähemmän lapsiperheen näkökulmasta: https://viaperasperaadastra.com/category/travel/eurooppa/malta/

  2. Malta kuulostaa maalta, jossa on paljon nähtävää sen pienehkö koko huomioon otaen ja ilmasto tosiaan on varsin miellyttävä. Enpä muuten ollut tajunnutkaan, että Valletta on noinkin pieni. Tuo Fort St Elmo – Sotamuseo kuulostaa sellaiselta, että viihtyisin siellä kyllä hyvin, samoin Lascaris War Rooms kiinnstaa. Toki useita muutakin kiinnostavia nähtävyyksiä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *