Ranska

Ranskan itäosasta löytyy roomalaisten vuonna 43 eaa. rakentama Lyonin kaupunki. Toki tuolloin kaupunki tunnettiin nimellä Lugdunum, kelttiläisen auringonjumalan Lughin mukaan. 

Lyonin kaupunki on sekoitus eri vuosisatojen kerroksia höystettynä uusilla, nykyaikaisilla vaikutteilla. Kaupungissa toimii kolme yliopistoa joten katukuva on nuorekas. 

Lyon on jo vuosisatoja ollut tunnettu gastronomiastaan, kudonnastaan ja silkkikaupastaan. Kaupungin lähistöllä sijaitsee kaksi tunnettua viininkasvatusaluetta, Beaujolais pohjoisessa ja Côtes du Rhône etelässä.

Vuonna 1998 Lyonin neljästä kaupunginosasta; Vieux-Lyon, Fourvière Hill, Croix-Rousse Hill ja Presqu’île, listattiin Unescon maailmanperintöluetteloon peräti 162 rakennusta, joka tekee 10% koko Lyonin rakennuskannasta. Lyon on elävä kaupunki eikä museo, ja Unescon listauksen “sisällä” asuukin 60 000 kaupunkilaista.

Kaupunki on tunnettu kulinaristisista nautinnoista sekä niitä tarjoavista keittiömestareista.

Kaupungissa asui vuoden 2020 väestölaskennan perusteella 522 228 asukasta, tehden siitä Ranskan kolmanneksi suurimman kaupungin. Tosin, mikäli koko metropolialue lasketaan mukaan, kaupungissa ympäristöineen asuu noin 1,76 miljoonaa ihmistä ohittaen selvästi maan toiseksi suurimman kaupungin Marseillen.

Viisi Lyonin nähtävyyttä jotka kannattaa kokea!

Théâtres Gallo-Romains

Kaupungin päänähtävyys löytyy Fourvièren kukkulalta. Paikassa, josta koko kaupunki sai alkunsa. Kyseessä on kaksi roomalaisten amfiteatterin rauniota.

Nimeltään Suuri teatteri rakennettiin vuonna 1 eaa. ja se oli omistettu draamalle ja komedialle. Katsomopaikkoja oli parhaimmillaan yli 10 000 henkilölle. Vuonna 1 jaa. viereen rakennettiin pienempi teatteri nimeltään Odeon, jossa musisointiin sekä kerrottiin asukkaille arkeen vaikuttavista asioista kuten virkamiesten päätöksistä.

Teattereiden vieressä on Lugdunum museo, jossa voi ihailla arkeologisissa kaivauksissa löytyneitä aarteita.

Roomalaiset teatterit ovat pääsymaksuton kohde. Raunioilla on mahdollista vierailla klo 7.00 – 19.00. Lugdunum museoon on aikuisilta 4€ pääsymaksu.

Paras tapa päästä Fourvièrelle on hypätä funikulaariin joka vie matkailijan julkisen liikenteen kertamaksulla ylös kukkulalle. Linja kulkee kallioon louhitussa käytävässä joten näkymiä pääsee ihastelemaan vasta ylhäällä. Funikulaarireitti on rakennettu jo vuonna 1878.

Osoite: Lugdunum Roman Theatres of Lyon, 6 rue de l’Antiquaille – 69005 Lyon 5ème.

Elokuva ja miniatyyri museo

Vieux-Lyonista eli Lyonin vanhan kaupungin ytimestä löytyvä Elokuva ja miniatyyri museo on vailla vertaansa. Erityisesti, mikäli olet kiinnostunut Hollywood-elokuvista!

Historiallisesta rakennuksessa sijaitsee neljä kerrosta joista löytyy niin elokuvien lavasteita, maskeja, rekvisiittaa, asuja kuin miniatyyrimaailmoja. Kellarikerroksessa on useita kokonaisia lavastesettejä lyhyine teksteineen vuoden 2006 Dustin Hoffmanin tähdittämästä Parfyymi-elokuvasta.

Parfyymi-elokuvan kokonainen lavastesetti.

Kerros toisensa jälkeen tuo nähtäville erityisesti action-, kauhu- ja komediaelokuvien salaisuuksia.

Mukana on 450 artikkelia kuten Alien elokuvan pahikset, kuvakäsikirjoituksia, Maija Poppasen sateenvarjo, Harry Potterin taikasauvoja, rooliasukavalkadi jossa esillä on mm. Tom Hanksin sotilaspuku elokuvasta Forrest Gump, MIB:n avaruusoliot, Babe possu, Sigourney Weaverin Sumuisten vuorten gorillat jne, jne. Vitriini toisensa jälkeen kutsuu luokseen ihmettelemään kuinka “elokuvan taika” on saatu aikaan.

Kirsikkana kakun päällä on ylin kerros josta löytyy 120 kappaletta ja useampaa salia  täyttävää 1:12 miniatyyrimaailmaa. 

Miniatyyritilat ovat lumoavia.

Museossa vierähtää useampikin tunti, joten varaa aikaa ihmettelyyn.

Pääsyliput: aikuiset 13,90€, 4-15 vuotiaat 9,90€ ja alle 4v. ilmainen sisäänpääsy.

Osoite: Cinema and Miniature Museum, Maison des Avocats 60 rue Saint-Jean – 69005 Lyon 5ème.

Lyonin vanhakaupunki tarjoaa pieniä putiikkeja sekä lukuisia ravintoloita joissa istuskella.

Museossa vierailun jälkeen voit tallustella vanhassakaupungissa. Käydä syömässä tai viinilasillisella. Myös shoppailumahdollisuudet ovat mainiot. 

Huom. Vanhasta kaupungista löytyy myös sisäpihoja ja porttikongeja joissa satunnaisenkin kulkijan on mahdollisuus vierailla. Kaupungin turistitoimistosta löytyy kartta jolla sisäpihojen ovet aukeavat. Voit myös seurata muita asiaan vihkiytyneitä ja yksinkertaisesti kulkea heidän perässään. 

Musée des Confluences

Musée des Confluences on yksi kaupungin erikoisimmista museoista. Museosta joko tykätään tai sitten ei.

Museossa on useampi sali joiden näyttelyt koostuvat sekoituksesta luonnontieteellisestä museosta kerättyjä kiviä ja täytettyjä eläimiä, taidemuseon taidetta ja valokuvia sekä kaupunginmuseon historiaa.

Jos olet ollut kuulolla koulun historian, biologian ja maantiedon tunneilla, on museon anti suorastaan häiritsevän kapea. Saleissa on tosin lyhyitä videoita jotka tuovat hieman “lihaa luiden päälle”,  esimerkkinä avaruus ja aurinkokunnan syntyminen. 

Musée des Confluences jakaa mielipiteitä.

Itse museorakennus on erikoinen, kuin avaruudesta laskeutunut avaruusalus, joka hetkenä minä hyvänsä jatkaa matkaansa.

Museoon päästäkseen ovella suoritetaan turvatarkastus. Tarjolla on ilmainen narikka sekä lukolliset kaapit repuille ja isoimmille käsilaukuille.

Musée des Confluencesin katolta aukeaa hyvät maisemat lähiympäristöön.

Pääsyliput: aikuiset 9€ ja alle 18v. ilmainen sisäänpääsy.

Osoite: Musée des Confluences, 86 quai Perrache – 69002 Lyon 2ème. 

Lyonin taidemuseo

1600-luvulla toimineessa luostarirakennuksessa sijaitsee nykyään Lyonin taidemuseo. Museo on yksi maailman suurimmista eurooppalaisen taiteen museoista. Se on myös rankattu Ranskan 5. parhaan museon joukkoon.

Taidemuseon sisäpiha kutsuu istumaan.

70 huoneen seinillä on nähtävillä niin Picassoa, Monetia, Rubensia, Rembrandtia, Delacroixia, Gauguinia, jne. Museosta löytyy myös suuri Egypti-osasto jossa on kaivauslöytöjä. Museo on taiteenystävän must kohde!

Museosta löytyy mm. Paul Gauguinin Tahitilla maalaama teos nimeltään Nave Nave Mahana.

Museoon ei voi viedä lento- tai matkalaukkuja. Lukollisiin lokerikkoihin pitää jättää myös reput ja isommat käsilaukut. Museossa on pieni kahvila.  

Pääsyliput: aikuiset 8€ ja alle 18v. ilmainen sisäänpääsy.

Osoite: Fine Arts Museum, 20 place des Terreaux – 69001 Lyon 1er. 

Taidemuseota vastapäätä sijaitsevalla aukiolla on useita ravintoloita, joiden terasseilla tarjoillaan kohtuuhintaisia lounaspaketteja, hinnat alkaen 13€. 

Lounaan juomineen saa edullisesti.

Tête d’Or Park

Vuonna 1857 perustettu Tête d´Orin puisto on Lyonin suurin. 105 hehtaarin kokoisella alueella sijaitsee mm. englantilainen puutarha, ikivanhoja puita, järviä, kasvihuoneita, ruusutarha, aasialainen metsä ja pieni eläinpuisto. Puistosta löytyy yli 20 000 kasvilajia jotka kukoistavat varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn asti.

Puisto on hyvin suosittu paikallisten keskuudessa. Siellä käydään hölkkäämässä, vaunukävelyllä tai vain katsomassa kuinka atsaleat kasvavat. 

Puisto on pääsymaksuton kohde. Talviaikaan puisto on avoinna klo 6.30 – 20.30. Kesäaikaan klo 6.30 – 22.30. 

Osoite: Tête d’Or Park, Place du Général Leclerc (entrée principale). Puiston sisäänpääsyportit sijaitsevat: Boulevard des Belges, rue Duquesne – 69006 Lyon 6ème.

Bonuksena historiasta kiinnostuneille: Suosittelen tutustumaan myös Lumierin veljesten museoon sekä Vastarintamuseoon.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Lyon tai Ranska ylipäätään olisi varmasti kiinnostava kohde, me ei olla siellä Alppialueen ulkopuolella toistaiseksi oltu. Voisin ajatella, että kevät olisi mitä mainioin vierailuika esimerkiksi Lyonissa. Lämpöä alkaa olemaan jo mukavasti, mutta turisteja lienee huomattavasti vähemmän kuin kesällä.

    1. Kiitos Mikko!
      Todellakin! Kaupungissa on useita puistoja jossa kirsikka- ja omenapuut kukkivat.
      Turisteja ei ole niin paljon kuin esim. Pariisissa, Lyoniin kun on mentävä vaihdoilla joka lentäen tai junalla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *