Bristol, UK. Road trip, osa 2. 

Bathin ihanan kaupungin jäädessä taakse (Bathin juttu), oli vuorossa noin parinkymmenen minuutin matkan päässä oleva kaupunki nimeltään Bristol.

Uutta puolta kaupungista.

Olimme ”budjetoineet” kaupungille vuorokauden verran aikaa, mutta osa ajasta meni aamuisen Bathin ihasteluun ja käytännössä olimme myöhään iltapäivällä Bristolissa (opas). Bristol on hieman  nuorempi kaupunki kuin Bath, joten ihan samanlaista ahaa-elämystä se ei aiheuttanut. Kokoluokaltaan Bristol on Englannin 6. suurin ja Ison Britannian 8. suurin.

Melbourneen menijöitä?

Hotellin etsintä, matkalaukut huoneeseen ja saman tien jalkaisin tutkimusmatkalle kaupunkiin. Kaupungin jakaa Bristolin kanava ja kaupungin nimeä kantava satama, josta löysimme ensimmäisen kohteemmekin Brunelin suunnittelema s/s Great Britainin (opas). Kyse on 1843 vesille lasketusta purjealuksesta, joka nykyisin toimii niin museona kuin juhlatilanakin. Eikä mikä tahansa laiva, nimittäin kyseinen paatti toimi myöhemmin esimerkkinä moderneille aluksille. Meidän visiitti jäi laivalla lyhyeksi, koska kello oli niin paljon, ettei sisään enää ketään päästetty. No, toiseen kertaan sitten!

Lotus lammas.

Jatkoimme taivallusta noin 100 metriä ja kukas se nurkan takaa kurkistikaan kuin Late Lammas. Olimme sattumalta ajautuneet Aardman Animationsin studion pihaan, jossa Lotus-niminen ”Late” tilapäisesti asusteli. Studiosta tuli vahtimestari ulos, joka kertoi meille ja paikalle tulleelle toiselle lapsiperheelle, että kyse on hyväntekeväisyystempauksesta ja 70 erilaista Latea on ympäri kaupunkia. Vuoden 2015 lopulla Late Lampaat myytäisiin hyväntekeväisyyshuutokaupassa. Rahat olisivat menossa lastensairaalalle. Hän myös vinkkasi, että olisi olemassa erilaisia Late-kävelyreittejä, karttoja saisi kaupungin turistitoimistosta.

The Clifton Suspension bridge.

Valitettavasti vettä alkoi pirskotella, joten haimme auton ja läksimme pörräämään kaupungille. Olimme lukeneet silloista ja puutarhoista, joten niitä kohti. Ensimmäisenä vastaan tuli 1864 avattu The Clifton Suspension bridge (opas). Silta joka ylittää niin Avon joen kuin syvän Avon laaksonkin. Hieno riippusilta. Ajoimme hieman ahdasta siltaa pitkin ja käännyimme vasemmalle ylös puistoon Clifton Observatorylle (opas). Puistosta oli mahtavat näköalat alas joelle. Puisto on myös paikallisten suosittu piknik- ja lenkkialue.

Hetken maisemia ihailtuamme ja puiston opaskylttejä tutkittuamme, jatkoimme matkaa takaisin kaupunkiin.

Avon joki ja laakso.

Pyörähdimme Watershedissä olevan turistitoimiston kautta, jossa kerrottiin Late-karttojen olleen niin suosittuja, että tällä hetkellä kartat olivat tilapäisesti loppu. Turistitoimiston ikkunassa oli söpöä, söpömpi Timppa, meilläkin Suomessa TV2:ssa aikoinaan pyörinyt sarja, myös Aardman Animationsin tuotantoa. Turistitoimistossa perheen pienimmät olisivat voineet katsella animaatiota nurkkaan rakennetussa Late Lammas nurkkauksessa. Lapset saivat päähänsä myös Late-kruunun, puhumattakaan Late krääsänmyynnistä, joten siinä kaupungissa ainakin osataan tuotteistaminen. 😉

Sade yltyi sellaiseksi, että päätimme mennä vällyjen väliin hotelliin ja jatkaa tutkiskelua aamulla ennen matkan jatkumista. Muuten, Bristolissa sataa keskimäärin yhtä paljon kuin koko maassa, mutta on yksi maan aurinkoisimmista kaupungeista. Se näkyy puistojen vehreytenä ja erilaisina eksoottisina kukkina, joita esim. Avon laaksossa kasvaa.

Hatuntekijän hattu…

Aamulla suuntasimme keskustaan, josta bongasimme mitä taitavimmin koristeltuja ja maalattuja Late Lampaita kuin myös vanhan luostarin rauniot. Sekä Saint Nicholas Marketin eli vanhan katetun kauppa-alueen, jossa oli myynnissä kaikenlaista lähinnä turisteille suunnattua tavaraa sekä snackkojuja. Kaupungissa on myös neljä muuta kauppa-aluetta. Mielenkiintoiseksi St. Nicholas Marketin alueen teki vanhat rakennukset sekä niissä roikkuvat hienot myyntikyltit. Tässä osassa kaupunkia historia oli todella läsnä satunnaista kulkijaa.

Paljon jäi kaupungista näkemättä. Tarjolla olisi ollut mm. Akvaario sekä palkittu Bristolin eläintarha, Blaisen linna, Clifton observatory luola, jne. Kaupunki sopii mainiosti niin aikuisten pidennetyn viikonlopun- kuin lapsiperheenkohteeksi. Tekeminen ei heti lopu kesken.

Bristol mainostaa itseään kaupungiksi jossa on positiivista pöhinää ja tämän allekirjoitan minäkin. Katukuvassa on paljon nuoria ihmisiä, iltaelämä on vilkasta ja kuvataanpa siellä Benedict Cumberbatchin tähdittämää uutta Sherlock Holmesiakin.

Tästä matka jatkui Walesiin, pysy mukana! 🙂

Saattaisit myös pitää näistä:

6 kommentti

  1. Piti käydä saman tien kurkkaamassa myös Bath-postauksesi ja se vaikuttaakin aivan ihanalta. Minustakin selvästi kiinostavammalta kuin tämä Bristol. Minulla on Englanti vielä kokonaan koluamatta, joten tällaiselle road tripille olisi todella tilausta. Ja itse luontoihmisenä yhdistäisin sen patikointiretkiin.

  2. Bathista olin sentään jotain kuullut aiemmin, Bristolin olen onnistunut ohittamaan kokonaan. Juuri nyt ei ole tuolle suunnalle reissuja suunnitteilla, mutta periaatteessa olen sitä mieltä, että monessa Euroopan maassa kannattaisi liikkua pääkaupunkien ulkopuolellakin. Englannissa eniten olemme viimeksi liikkuneet enemmän Cornwallin alueella.

  3. Keväällä koluttiin neljä päivää Yorkshireä, ja oli upeaa. Sitä voisi tehdä useamminkin pyrähdyksiä Englantiin, sen verran nuo maisemat mun sielua puhuttelee. Ja Late Lammasta katseltiin viimeksi aamulla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *