Hallwylska museum, Tukholma

Tukholman ytimestä löytyy mielenkiintoinen kohde jossa ehtii mainiosti vierailla myös päiväristeilyjen lomassa, nimittäin Hallwylska museet. Tämä venetsialaisia ja espanjalaisia 1500-luvun vaikutteita saanut rakennus kuului aikoinaan kreivi Walther ja kreivitär Wilhelmina von Hallwylille. Nykyisin kohde kuuluu niiden museoiden joukkoon joihin pääsee kurkistamaan ilman pääsymaksua. Ja olihan se käytävä katsomassa!

Hallwylin palatsimuseo

Hallwylien talo rakennettiin vuonna 1898. Rakennus kaikkine 40 huoneineen ja 2000 neliöineen on arkkitehti Isak Gustaf Claesonin suunnittelema, tosin kreivittärellä kerrotaan olleen sormet suunnitelmissa tiukasti mukana. Talon rakentamiseen ei ollut budjettia ja sen kerrotaankin maksaneen 1,5 miljoonaa kruunua, joka tekeekin Hallwylin yhdeksi Ruotsin kalleimmista yksityistä asunnoista koskaan.

Rouvan kerrotaan olleen voimakastahtoinen ja keräilyvimman huumaama, joten jo ennen palatsin rakentamista esineistöä, mattoja, huonekaluja ja aseita oli ehditty keräämään suurin joukoin. Niin kokonsa kuin fasiliteettiensä puolesta rakennus oli vertaansa vailla oleva yksityiskoti.

Jo rakennusvaiheessa palatsiin tuli sähkövalo, keskuslämmitys, kylmä ja kuuma vesi sekä erilliset henkilö- ja ruokahissit. Hallwylin talon epäilläänkin olleen Ruotsin historian ensimmäinen rakennus joka oli näin hyvin ja nykyaikaisilla mukavuuksilla varusteltu. Talon juhlasaliin mm. rakennettiin hieno ja kallis marmoritakka, mutta sitä ei kerrota käytetyn juuri koskaan keskuslämmityksen vuoksi.

Wilhelminan unelmana oli rakennuksen museoiminen ja tämä lopulta tapahtuikin, tosin kahdeksan vuotta kreivittären kuoleman jälkeen kun palatsi aukaistiin yleisölle vuonna 1938.

Vuodesta 2016 alkaen Hallwylin museoon on päässyt ilmaiseksi katsomaan palatsin juhlakerrosta. Mikäli muut kerrokset ja vaihtuvat näyttelyt kiinnostavat, pääsylipun hinta opastetulla kierroksella on 70 kruunua eli 7€. Audiokuulokkeet maksavat 40 kruunua. Kielivaihtoehtoina on ruotsi, englanti, arabia sekä venäjä.

Museossa järjestetään erilaisia teematapahtumia iltapäiväteestä konsertteihin ja lasten tapahtumiin. Kannattaa seurata museon ilmoittelua. Tarjolla on myös museokauppa joka myy pientä kivaa kotiinvietävää.

Museo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 12.00 – 16.00. Keskiviikkoisin klo 12.00 – 19.00, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11.00 – 17.00. Maanantaisin museo on suljettu. Talvisin palatsin sisäpiha ei ole avoinna. Museo ei sovi korkeuserojen vuoksi liikuntarajoitteisille.

Osoite: Hamngatan 4, Tukholma.

Kohteessa

Jo palatsin sisäänkäynti ottaa luulot pois kävijästä, korkeat ja painavat ovet avautuvat sisäkäytävään jossa piilotetuista kaiuttimista kuuluu hevosvaljakon poistuvat askeleet nupulakivikadulla. Kun palatsia alettiin rakentaa, seudun kerrotaan ollen hieman epämääräistä ja epäsuosittua aluetta, toisin on nyt. Alueella sijaitsee Tukholman kalliimpia asuntoja sekä putiikkeja.

Museoon jonotetaan…

Suuret kiviportaat johdattavat palatsiin sisälle, kannattaa nostaa katse holvikattoon, jokainen katon ja seinän yksityiskohta on mietitty tarkasti. Eteisestä pääsee museokauppaan jossa annetaan tarra kiinnitettäväksi rintamukseen. Yläkertaan ei saa viedä reppuja tai isoja laukkuja ja niille onkin tarjolla ilmaiset säilytyslokerikot, jonne samalla kannattaa jättää myös ulkotakki. Rakennuksessa on kaksi wc:tä jotka on uusittu vanhojen toilettien paikalle kellarikerrokseen.

Näyttävä portaikko vie palatsin juhlakerrokseen, portaikon yläpuolelle on ripustettu taidetta eri aikakausilta. Aikoineen kun von Hallwyllit testamenttasivat palatsin Ruotsin valtiolle, erilaisia esineitä luetteloitiin olevan 50 000.

Ja juhlakerroksen voi sanoa olevan todella upea! Jokaisen huoneen kohdalta löytyy telineestä laminoitu esite joka kertoo mihin hienouksiin kannattaa kussakin huoneessa erityisesti tutustua.

Suuret kristallikruunut antavat himmeää valoa tummilla verhoilla ja arvopuupaneeliseinillä sisustettuihin huoneisiin. Osa huoneista ja saleista näyttää siltä kuin tilasta oli juuri poistuttu. Onpa tupakkahuoneen tuhkakupissa sikarikin vielä odottamassa polttajaansa.

On erikoista, että kyseinen palatsi rakennettiin kahdelle ihmiselle, kun jo tässä kerroksessa on tilaa niin paljon, ettei toista välttämättä koko päivänä näkisi jos niin haluaisi.

Pariskunta sai neljä tytärtä, joista yksi menehtyi jo aivan pienenä. Kolme jäljelle jäänyttä olivat jo naimisissa ja asuivat toisaalla perheidensä kanssa kun vanhemmat rakensivat Hallwylien palatsin. Ja juuri tämän vuoksi talo myös lahjoitettiin Ruotsin valtiolle, tyttäret kun eivät sitä tarvinneet.

Erityisen hieno kokonaisuus on pari sataa vuotta vanhojen itämaisten mattojen peittämä ja kultaisen hohteen sävyttämä juhlasali! Mielikuvitus alkaa hyrrätä vieläkin isommissa kierroksissa kun museo-oppaat, jotka muuten ovat pukeutuneet vanhahtaviin asukokonaisuuksiin, käynnistävät flyygelin vieressä piilossa olevan musiikkisoittimen. Flyygelisointujen kajahtaessa ilmoille tulee mieleen, että kyllä täällä on kelvannut juhlia. Tosin juhlasalia kerrotaan käytetyn harvoin.

Viereisessä kolmen huoneen kokonaisuudessa kreivi vieraineen on voinut nauttia elämästään tupakka-, ase- ja biljardihuoneen kera.

Biljardihuoneen takaa löytyy vielä posliinihuone, jonka vitriineissä meissenit ja muut arvokkaat särkyvät astiastot ovat kaiken kansan ihailtavana.

Juhlakerroksen ehkä vaatimattomin tila on ruokasali, jossa pariskunta ruokaili arkisin. Ei niin, että tällaista huonetta löytyisi nykyisin oikein mistään, mutta sisustus on selkeästi hillitympää. Salin katseenvangitsijana toimii suuri kattokruunu joka on ostettu kirkosta Hallwylin palatsiin.

Hallwylin palatsia mainostetaan taidemuseona, mutta se tarjoaa myös silmäyksen erittäin varakkaan pariskunnan 1900-luvun alun elämään. Juhlakerroksen näkeminen voittaa monen pääsymaksullisen museon antimet, ja jättääkin varauksen koko rakennuksen tutkimiseen joskus lähitulevaisuudessa. Palatsi sopii kaikille vanhoista tarinoista ja rakennuksista kiinnostuneille sekä niille jotka haluavat edes hetken tuntea elävänsä kuin vanhat kultakauden Hollywood-tähdet. Upea ja ainutlaatuinen Hallwylin palatsimuseo on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka!

 

Saattaisit myös pitää näistä:

8 kommentti

    1. Kiitos Pirkko kommentistasi!
      Ajatella, vaikka palatsi on niin upea ja varsin nopea kohde vierailla hyvällä sijainnilla.
      Itsekin ”löysin” kohteen kun eräs tuttavani oli siellä viime vuonna vieraillut ja jakanut ig:ssä kuvia. Ja en kyllä yhtään katunut, että
      sinne menimme.

  1. Monesti olen miettinyt tuolla käymistä, koskaan en ole saanut aikaiseksi. Nyt kyllä aion mennä, näyttää tosi kiinnostavalta.

    1. Kiitos Marianne kommentistasi. Tukholma tarjoaa runsaudenpulaa, jos on päiväristeilyllä niin harvoin ehtii moneen matksilukohteeseen yhdellä kertaa ja moni timantti jääkin käymättä. Nyt kun palatsissa on käynyt niin harmittaisi vietävästä jos se olisi jäänyt väliin. Sen verran upeasta paikasta on kyse!

    1. Kiitos Martta kommentistasi!
      Löysin itsekin palatsin ensi kertaa erään kaverin instakuvista ja kiinnostus heräsi välittömästi. On varsin muikea paikka ja niin lähellä ydinkeskustaa.

  2. Teehetki tai konsertti noissa puitteissa olisi varmasti upea elämys! Laitetaanpa korvan taakse seuraavaa Tukholman reissua varten… 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *