Lednice, Tsekki

Lähellä Itävallan ja Slovakian rajaa sijaitsevat Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1996 listatut Tsekin kohteet; Lednicen ja Valticen kylät. Kohdevierailu kuuluu ehdottomasti jokaisen linna- ja rojalistifanaatikoksi itseään kutsuvan matkasuunnitelmiin.

Lednicen historia pähkinänkuoressa

Lednice on 2337 asukkaan idyllinen kylä Tšekissä. Kylä sijaitsee Thayan joen rannalla kahdeksan kilometriä Břeclavin kaupungista. Kylä on osa Unescon maailmanperintöluetteloa yhdessä läheisen Valticen kylän kanssa. Lednicessä on kaunis palatsi ja sen ympärillä maan suurin puisto, joka on myös yksi Euroopan suurimmista. Maaseudulle rakennettua puistoaluetta on peräti 200 hehtaarin verran. Lednicen palatsialue on ollut Tsekin valtion omaisuutta vuodesta 1945 lähtien. Palatsi alueineen on yksi Tsekin vierailuimmista matkakohteista.

Lednicen palatsin ja viheralueen suunnittelivat barokkiarkkitehdit Johann Bernhard Fischer von Erlach, Domenico Martinelli ja Anton Johan Ospel. Vuosien 1846 ja 1858 välisenä aikana palatsi saneerattiin uusgoottilaisella tyylillä Georg Wingelmüllerin johtamana. Kaupungin väestö oli valtaosin saksankielistä toiseen maailmansotaan asti.

Palatsiin järjestetään maksullisia kiertokäyntejä helmikuusta joulukuun loppuun klo 9.00 – 16.00/17.00 välisenä aikana. Puutarhaan pääsee tutustumaan ilman sisäänpääsymaksua.

Englanninkielisen kierroksen hinta 300 Kc (11,75€) aikuisilta, 210 Kc (8,20€) lapset 6 – 18 vuotiaat ja alle 6-vuotiaat pääsevät kierrokselle ilmaiseksi. Puutarharakennuksiin pääsee myös ilman opastusta erillisestä korvauksesta. Esimerkiksi yli 200 vuotta vanhaan kasvihuoneeseen ja minareettiin sisäänpääsy maksavat 80 Kc (3,15€).

Osoite: Státní zámek Lednice, Zámek 1, 69144 Lednice.

Huikea auringon kultaama linna-alue

Ajoimme Ledniceen kesäisellä roadtripillä kun ilta-aurinko oli jo laskemassa puiden latvustossa. Alue on myös pyöräilijöiden suosiossa; Mikulovista Lednicen kautta Valticeen kulkee helppo ja tasainen, 25 kilometrin mittainen pyöräilyreitti, joka kulkee vehmaiden viinirypäletarhojen ja vanhojen jalopuiden lomassa.

Saavuttuamme Lednicen kylään aurinko maalasi jo alkujaan upean Lednicen palatsin keltaisen erilaisilla sävyillä ja olin myyty ennen ensimmäistäkään askelta itse palatsialueella.

Lednicen palatsi oli alkujaan renessanssityylinen huvila, joka siirtyi Liechtensteinin kuningashuoneen haltuun 1200-luvun puolessavälissä. 1600-luvulla palatsista tuli Liechtensteinin ruhtinaan kesäasunto, enkä yhtään ihmettele miksi. Ylvään linnan lisäksi alueella on valtava puisto, joka on suunniteltu englantilaisen puutarhan tapaan ja sisältää useita romanttisia Joseph Hardmuthin rakennusjäljitelmiä.

Puistossa on mm. keinotekoiset keskiaikaisen linnan rauniot, palmutalo, kiinalainen paviljonki, venetsialainen suihkulähde sekä yksittäinen kuusikymmentä metriä korkea minareetti, joka oli 1800-luvun alussa korkein minareetti muslimimaiden ulkopuolella. Kaiken kaikkiaan Lednice palatsialue edustaa aikansa kaikkein varakkaimpien maaseutuasumista hulppeimmillaan.

Myöhäisen saapumisen vuoksi mahdollisuus osallistua linnakierrokseen oli osaltamme jo mennyt. Vietimme kuitenkin mukavan kesäillan puutarhassa liikkuen sekä uskomattomasta kukkaloistosta nauttien. Valtavasta puutarhasta kun on kyse, vierailijan on mahdollista liikkua alueella erillisestä maksusta myös hevosvaunuissa tai jokea pitkin jokilaivan kyydissä – suorastaan polttavan romanttista, eikö?

Lukuisat puistoon laitetut penkit ja muotopuutarha kutsuvat myös lukuisia hortonomiasta kiinnostuneita vierailijoita ihastelemaan palatsin puutarhaa. Illan aikana huomasimme myös, että puutarha-alue oli hyvin suosittu ammattimaisten muotokuvien taustakohde, oli sitten valokuvauksen varsinainen kohde lapset tai koirat.

Lednicen palatsialue sekä viereinen kylä edustavat mennyttä eurooppalaisten ruhtinassukujen suuruuden aikaa parhaimmillaan. Pieni kylä on saanut pitää pienet ja matalat talonsa, vaikkakin nykyisin pienissä rakennuksissa toimii erilaisia turisteja palvelevia yrityksiä matkamuistomyymälöistä pittoreskeihin ravintoloihin.

Lednice oli roadtrimme ehdottomasti suurin positiivinen yllätys, vaikka emme siitä täysin sydämin päässeetkään nauttimaan. Suosittelen lämpimästi vierailua Lednicessä!

Lue myös muista Tsekin Unescon maailmanperintöluetteloon listatuista kohteista:

* Unescon maailmanperintökohde: Pyhän kolminaisuuden pylväs

*Unescon maailmanperintökohde: Villa Tugendhat

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *