Southampton, UK. Road trip, osa 6. 

Herääminen aurinkoiseen loma-aamuun, sitä osaa arvostaa parin harmaamman päivän jälkeen. Englanti ei tosin ole paikka, johon mennään aurinkolomalle, mutta on se vaan aina kivempaa kun aurinko paistaa. Varsinkin kun on elokuu. Myös ympäröivän maailman värit tulevat hienommin esiin kun on valoa.

Eilisen hieman hiljaisemman, mutta autonmittaria ajokilometreillä kerryttäneen päivän jälkeen, oli luvassa paljon tapahtumarikkaampi päivä. Luvassa oli kierros Southamptonin kaupungissa (turistisivut).

Southampton on yksi Brittien isoimmista satamakaupungeista ja lähtipä eräs surullisen kuuluisa RMS Titanic-alus neitsytmatkalleen täältä. Mukanaan yksi isotädeistäni. (Hän selvisi onnettomuudesta ja perusti uuden elämänsä rapakon taakse).

Otin kaupungin tutkimiseen näkökulmaksi Pohjanmaalta lähteneen isotätini eli siihen aikaan nuoren neitosen aatokset, miltä kaupunki on mahtanut näyttää hänen silmissään vuonna 1912. Joitakin rakennuksia on jäljellä niistä ajoista. Vilkaisemisen arvoisia ovat mm. Medieval Merchants House sekä Tudor House and Garden. Kyse on monta sataa vuotta vanhoista, historiallisista rakennuksista. Aivan ihania paikkoja! On siinä maalta tullut isotätini mahtanut olla ihmeissään.

Opaskirja valaisee, että laiturista, jolta Titanic lähti matkalleen, on vain muutama kanaalin pohjassa kiinni oleva pölkky jäljellä. Aiemmat sukupolvet eivät ole pitäneet hyödyllisenä muistuttaa tapahtumasta tulevia sukupolvia. Myös satama on siirtynyt yli sadassa vuodessa parempaan paikkaan.

Lähtisitkö?

Lähellä nykyistä satamaa on SeaCity Museum, jossa kerrotaan niin merenkulun historiasta kuin Titanicin tarinakin (museon sivut). Satamassa on vanha linnoitus, muutamine poseeraavine patsaineen sekä vanha kirkko ilman kattoa. Löydämme myös uimarannan, jolla olimme lähes ainoita, muutamaa koiranulkoiluttaja lukuun ottamatta. Täällä pääsemme vihdoin kastamaan varpaamme vilpoiseen meriveteen.

Kolmimastoinen purjealus Portsmouthin Historic dockyardilla.

Yksi must see-paikka on Southamptonista hieman eteenpäin, Portsmouthin Historic dockyard (Historic dockyard). Aivan ihania laivoja useilta eri aikakausilta. Museossa vierähtää helposti puoli päivää. Jos tietä jatkaa eteenpäin, aivan niemenkärjessä teollisuusalueen, vanhojen majatalojen ja pubirakennusten vieressä on 170-metrinen Emirates Spinnaker Tower. Valtava torni, jonka sinivalkoiset värit loistavat meren pinnalta (tornin sivut).

Emirates Spinnaker Tower.

Seuraava majapaikkamme löytyi hieman yli 2h ajomatkan päästä Eastbournesta. Kaupunkia ennen on Brighton joka oli (jälleen) rakkautta ensi silmäyksellä! Kaupunki on kuuluisa ja hienostunut merenrantakaupunki, hieman kuin meidän Hanko kesäisin. Myös fiiliksessä on paljon samaa. Ihmiset ovat rentoja, onhan sinne tultu lomailemaan ja pitämään hauskaa!

Tervetuloa Brighton Pierille!

Päänähtävyys on rannassa sijaitseva Brighton Pier (Brighton Pier). Laituri on kaikkea muuta kuin pelkkä puinen laituri, se on varsinainen huvittelukeskus, joka on rakennettu meren päälle. On huvipuistolaitteita, myyntikioskeja, krääsäkauppiaita, fiinejä ravintoloita, hattaraa, jätskiä, karkkia jne. Ja niitä sinivalkoisia lepotuoleja, joilla voi lekotella ja nauttia auringon lämmöstä tai vain katsella kauas merelle.

Brightonia laiturilta katsottuna.

Brightonissa on myös museoiden ja historian nälkäisille täytettä, nimittäin kaupungista löytyy Royal Pavilion, entinen kuninkaallinen asuinrakennus, joka rakennettiin Kuningas Yrjön IV:lle piilopaikaksi (Royal Pavilion). Yrjö viihtyi setänsä Cumberlandin herttuan kanssa Brightonissa pelaten, teattereissa käyden sekä kokaten (taisi joku muu kokata?). Setä oli muuttanut Brightoniin jo aiemmin, samalla vaikuttaen koko alueen statukseen erittäin myönteisesti. Alueesta tuli siis 1780-luvulla ylhäisön lomakaupunki.

Royal Pavilion.

Tämä näkyy mm. nykyisessä rakennuskannassa, hienoja isoja, koristeltuja taloja. Alueen hotelleissa on mielenkiintoisia vanhoja taloja, joissa jokainen huone on erilainen sekä nykyaikaisia boutique-hotelleja. Huoneiden hinnat ovat kesäaikaan erittäin kalliita.

Tämän vuoksi mekin varasimme huoneemme hieman kauempaa Eastbournesta. Eastbourne on hieman menneeseen aikaan jämähtänyt, hyvin rauhallinen paikka. Siellä on myös vanha puinen Pier, ilman turhia huvitteluhärpäkkeitä. Kun Brighton vetää nuorekasta väkeä, Eastbournessa liikkuvat hieman vanhemmat, lähinnä eläkeläispariskunnat orkesterin soittaessa vanhoja, eilisen sävelmiä. Kävi nimittäin niin, että Eastbourneen päästyämme, rannassa todellakin soitti perinteisissä soittounivormuissa vaskisoitinyhtye, 20-luvun säveliä. Kyllä taas lähti mielikuvitus lentoon.

Eastbourne Pier.

Eastbournesta on turha biletysmestoja etsiä, halutessaan niitä on kyllä noin 22 mailin päässä olevassa Brightonissa tarjolla. Brightonissa ja Lontoon välillä kulkee juna, joka vain tunnissa tuo reissaajat kaupunkiin. Kannatta käydä jos Lontoossa kaipaa hieman vaihtelua matkalleen! Kun Brightonissa soitto soi ja iltaisin värivalot laiturilla vilkkuvat, Eastbournessa yksi valolamppurivistö valaisee rantaa ja soittona kuuluu meren oma kohina.  Varsin viehättävä paikka tämäkin on, omalla vanhahtavalla tavallaan. Tänne voisi usean Agatha Christien kirjan tapahtumapaikat sijoittaa… Nämä kaksi kaupunkia on kuin tehty salaperäisiin katoamisiin ja luvattomiin suhteisiin…

Matka jatkuu! 🙂

Saattaisit myös pitää näistä:

18 kommentti

  1. Oon tässä hiljattain miettinyt, että Suomessa on varmasti kivempi ilmasto, kun Iso-Britanniassa. Sade, kun on siellä niin yleistä. Mutta kivasti kyllä aurinko paistaa näissä kuvissa.
    Itse olen käynyt lyhyesti Brightonissa ja tykkäsin kanssa kovasti, tuo Royal Pavilion on kyllä upea ja Pier tietysti. Hurjaa, että sukulaisesi seilasi Titanicissa!

  2. Englannissakin olisi paljon nähtävää. Hyvät kelit on ainakin matkalle osuneet! Kiinnostaisi joskus vielä heittää road trip Englannissa ja nähdä kivoja rantakaupunkeja. Toisaalta siellä on myös kiinnostavia saaria, mutta pääseehän sitä sit lautalla niillekin kulkemaan.

  3. Tällainen loma olisi itselle erinomainen, kun tähän yhdistäisi pelit Southamptonissa ja Brightonissa! Itse asiassa olen miettinyt hieman tällaista yhdistelmää, missä näkisi pari englantilaista kaupunkia ja pari kahden ylimmän sarjatason kotipeliä. 🙂 Southamptonista en tiedä juuri mitään, Brightonista olen jonkun verran lukenut. On muuten yksi mielenkiintoisimpia englantilaisia jalkapalloseuroja historialtaan paikallinen ylpeys.

  4. Titanic tuntuu kiinnostavan sukupolvia toisensa perään, mutta teille Titanicin historiaan tutustuminen on varmasti monella tapaa jännittävämpää kuin muille, tuon sukulaissuhteen vuoksi. Puhuiko isotätisi paljon tapahtuneesta?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *