Pietarinkirkko, Vatikaani

Vatikaani tai virallisemmin Vatikaanin kaupunkivaltio on Rooman ympäröimä, pinta-alaltaan ja väkiluvultaan maailman pienin itsenäinen valtio. Pinta-alaltaan se on vain 44 hehtaaria.

Vatikaani tunnetaan tietenkin katolisen kirkon johtajasta paavista. Harvempi matkailija pääsee kuitenkaan paavia tapaamaan, joten onkin ”tyytyminen” varsin kattavaan Vatikaanin museoon, maailmankuuluun Sikstuksen kappeliin sekä yhteen maailman suurimmista kirkoista – Pietarinkirkkoon.

Tällä kertaa vieraillaan Pietarinkirkossa.

Satoja vuosia vanha kirkko

Pietarinkirkko sijaitsee paikalla, jossa aiemmin oli keisari Caligulan aloittama ja Neron valmiiksi saattama sirkus. Sirkuksen pohjoispuolella kulki tie, Via Cornelia, jonka varrella oli pakanallisia hautoja. Roomalaisen tradition mukaan apostoli Pietari ristiinnaulittiin vuonna 67 Neron sirkuksessa sen obeliskin juurella, joka on nykyään Pietarinaukiolla. Kristityt hautasivat apostolin jäännökset Via Cornelian hautausmaalle, jonka päälle Konstantinus Suuri rakensi 324 uuden basilikan Pyhän Pietarin kirkoksi. Pietarin haudan uskotaan olevan nykyisen Pietarinkirkon pääalttarin alla.

Kirkko on pääosin peräisin 1600-luvulta, vaikkakin sen rakennustyöt aloitti jo paavi Julius II vuonna 1506. Paavi Urbanus VIII vihki kirkon virallisesti käyttöön marraskuun 18. päivänä vuonna 1626.

Pietarinkirkon pituus on 212 metriä, korkeus 133 metriä ja pinta-ala 23 000 m². Kirkon sisäpituus on 186 metriä, ja leveys on poikkilaivan kohdalta mitattuna 137,5 metriä. Kirkon sisätilan pinta-ala on yli viisitoistatuhatta neliömetriä, ja holvatun päälaivan korkeus nousee neljäänkymmeneenviiteen metriin. Pietarinkirkossa on 11 kappelia sekä 45 alttaria.

Itse kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy, lisämaksua tulee kupoliin kiipeämisestä sekä paavin aarrekammioon tutustumisesta.

Pietarinkirkko on avoinna lokakuusta maaliskuuhun klo 7.00 – 18.30. Huhtikuusta syyskuuhun klo 7.00 – 19.00. Kupoli sulkeutuu tuntia ennen kirkon sulkeutumista.

Osoite: Piazza San Pietro. Vatican City.

Kirkon taideaarteet

Jos kirkko on jo itsessään kuuluisa, ei sen taideaarteet jää pekkaa pahemmiksi.

Näihin kuuluvat muun muassa Michelangelon kuuluisa vuonna 1499 valmistunut veistos Pietà, joka esittää neitsyt Mariaa sylissään kuollut Jeesus. Alkujaan veistos valmistettiin Vanhaa Pietarinkirkkoa varten, mutta myöhemmin se siirrettiin uuteen Pietarinkirkkoon. Veistosta pidetään yhtenä Michelangelon tuotannon tärkeimmistä. Michelangelo toimi myös hetken aikaa kirkon arkkitehtina. Pietà sijaitsee kirkkoon saapuessa oikealta puolelta ja nykyään lasin takana olevaa veistosta jonotetaan katsomaan.

Pääalttarin 30 metriä korkea alttarikatos on Berninin tekemä, myös hän toimi kirkon arkkitehtina.

Pietarinkirkossa on myös Pollaiuolon, Canovan ja Thorvaldsenin veistämät paavien muistomerkit. Pietarinkirkossa säilytetään lisäksi arvokkaita esineitä, joita ruhtinaat ja kuninkaalliset ovat paaville lahjoittaneet.

Kirkon pääsalin lisäksi Pietarinkirkossa on krypta, joka toimii usean paavin hautapaikkana. Mukana on myös hieman yllättäen kruunusta luopunut ja katolilaisuuteen kääntynyt Ruotsin kuningatar Kristiina. Kryptaan johtaa vain hartian levyinen, erittäin kapea portaikko. Mikäli ahtaat paikat eivät ole juttusi, kehotan jättämään kryptan väliin. Kryptaan on vapaa pääsy.

Kirkon kupolista on hulppeat näkymät

Pietarinkirkon kupoli valmistui vuonna 1590. Kupoli on tehty Michelangelo piirrosten mukaan. Kirkon kupoli on toiminut esikuvana monien läntisen maailman kirkkojen ja muiden rakennusten kupoleille, kuten St. Paulin katedraalin Lontoossa ja Invalidikirkon Pariisissa.

Kupoliin pääsee tutustumaan erillistä korvausta vastaan. Mikäli kiipeät kaikki 550 askelta, se kustantaa sinulta 6€. Hissilippu maksaa 8€, hissillä tosin pääsee vain puoliväliin asti, huipulle on vielä 260 porrasta. Suosittelen kuitenkin askeltamaan portaat katolle asti, maisemat ovat hulppeita niin Vatikaaniin kuin pitkälle Roomaankin.

Pietarinaukiolla

Pietarinkirkosta ei voine puhua ilman, että myös Pietarinaukio mainitaan. Täällä olevalle aukiolle kymmenet tuhannet ihmiset kerääntyvät kuuntelemaan vuosittain mm. paavin uuden vuoden puhetta.

Pietarinkirkon edustan aukio, jakaantuu kahteen osaan, joista kirkkoa lähin on puolisuunnikkaan muotoinen. Aukion halkaisija on leveimmillään 198 metriä. Aukiota reunustaa 284 pylvästä käsittävä nelirivinen pylväskäytävä. Aukion keskellä seisoo 25,5 metriä korkea egyptiläinen obeliski, joka siirrettiin paikalle vuonna 1585.

Pietarinkirkon aukiolle johtaa Mussolinin 1930-luvulla rakennuttama paraativäylä Via della Conciliazione.

Vinkit vierailuun

Pietarinaukiolla sijaitsevat myös kirkon turvatarkastukset. Kaikki laukut läpivalaistaan, eikä suuria reppuja voi viedä sisälle kirkkoon. Alueella ei ole säilytyspaikkaa isoimmille laukuille, joten ne kannattaa jättää suosiolla hotellille.

Varaa aikaa riittävästi jonottamiseen! Päivittäin Pietarinkirkossa käy 5000 – 20 000 vierailijaa, huipputuristikautena jopa 30 000, joten jonoja on, erityisesti läpivalaisun vuoksi.

Pietarinkirkkoon ei pääse shortseissa, topeissa tai liian lyhyissä hameissa. Pukeudu siis säädyllisesti, mikäli haluat vierailla yhdessä hienoimmista Unescon maailmanperintökohteista.

*Lue myös: Kaikki tiet vievät Roomaan – Pantheon 

*Lue myös: Kaikki tiet vievät Roomaan – Fontana di Trevi

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *