Porto, Portugali

Vietimme syksyllä viikon Portugalin toiseksi suurimmassa kaupungissa Portossa. Suuret korkeuserot omaava kaupunki hurmaa matkailijan Unescon maailmanperintöluetteloonkin vuonna 1996 lisätyllä vanhalla kaupungilla Ribeiralla.

Myös joen toisella puolella sijaitseva Vila Nova de Gaian kaupunki pitää huolen matkailijan makuhermoista useimpien portviinitalojen myötä.

Tässä jutussa pääset kootusti lukemaan nähtävyyksistä, joiden parissa Porton vierailu sujuu kuin tanssien. Mutta ensin hieman yleisemmin itse kaupungista.

Porto pähkinänkuoressa

Portugalin pohjoisosassa sijaitseva Porto on kuuluisa viineistään, kaihoisasta Fado musiikista ja yllättäen, korkista tehdyistä tuotteistaan. Sijainti Duoro-joen varrella ja ”kivenheiton” päässä Atlantista on aina taannut tuloja myös mereltä. Tuoreet ja hyvin edulliset meriherkut löytyvät jokaisen ruokalistan valikoimasta, unohtamatta paikallisia viinejä joista kuuluisin on Porton kaupungin mukaan nimetty portviini. Myös Portugalin nimi on juonnettu Porton kaupungin mukaan.

Suur-Porton alueella asuu vuona 2022 tehdyn väestölaskennan mukaan noin 1 320 000 asukasta. Francisco de Sá Carneiron lentoasema sijaitsee 12 kilometrin päässä Porton historiallisesta keskustasta luoteeseen. Taksimatka lentokentältä kaupunkiin maksaa noin 25€ suuntaansa. Metroyhteydet ovat toimivat paitsi aamuöisin. Metrot alkavat kulkea klo 6.00 lähtien.

Ja mihin matkailijan kannattaa kaupungissa suunnistaa?

Harhaile Ribeirassa

Porton vanhakaupunki, Ribeira, on kerrassaan upea harhailuun. Pistäydy pienissä puodeissa, nauti ateria pittoreskeissa ravintoloissa tai pieni lasillinen portviiniä baarien ulkoterassilla.

Ribeira auringon laskiessa.

Anna katseen etsiytyä upeisiin azulejo-kaakelilaattoihin joita löytyy sieltä täältä talojen seinistä. Hieman rähjäiset kujat ovat omalla tavallaan kauniita ja vievät ajassa taaksepäin aikaan jolloin kaupunki eli ja hengitti merestä ja suurista puualuksista, jotka toivat ja veivät hyödykkeitä Portugalista.

Porton vanhakaupunki ja joen vastarannalta löytyvä Vila Nova de Gaian kaupunki on maalauksellinen.

Koe menneisyyden loistoa Palácio da Bolsassa

Ribeirassa sijaitsee yksi kaupungin päänähtävyyksistä – Palácio da Bolsa. Suomennettuna ”Pörssipalatsi” on koristeellinen sekä kerroksellinen alun perin 1800-luvulla rakennettu ja kerran tulipalossa tuhoutunut palatsi, jonka sisäosien rakentaminen vei kymmeniä vuosia.

Palácio da Bolsaan on varattava vierailuaika opaskierrokselle, omatoimisesti palatsiin ei päästetä kulkijoita kiertelemään. Tarjolla on kierroksia englanniksi, saksaksi, portugaliksi sekä ranskaksi. Kierroksen hinta on 10€/hlö.

Upea Salâo Ârabe juhlasali.

Kierros huipentuu upeaa maurilaishenkiseen Salâo Ârabe juhlasaliin, joka kilvoittaa pinttyneemmänkin matkailijan huulilta waun!

Osoite: Rua Ferreira Borges, 4050-253 Porto.

Ota vesitaksi Vila Nova de Gaian kaupunkiin

Ennemmin tai myöhemmin päädyt Ribeirassa Duomo-joen rantaan. Ota vesibussi allesi, hinta 3€/suunta, ja lähde makumatkalle Vila Nova de Gaian kaupunkiin.

Täältä löytyy portviinitalojen kellareiden lisäksi myös vanha kauppahalli, jossa myydään edullisesti niin tapasta kuin paikallisia ruokia.

Unohtamatta viinejä; lasi valkkaria maksaa noin 2,5€, riippuen merkistä. Niin ja ne portviinit, viiden portviinin maistelulajitelma maksaa 5€…

Telefèrico de Gaia-köysirataa voisi suhata suuntaan jos toiseenkin näköalojen vuoksi.

Vila Nova de Gaian kaupungista kulkee Luís I -sillan tuntumaan Telefèrico de Gaia-köysirata. Kyyti maksaa 6€/suunta ja matka-aika noin 5 minuuttia. Tällä kertaa matka olisi voinut olla hitaampikin, olihan maisemat Porton vanhaankaupunkiin vallan loistavat.

Vilkaise tarkemmin myös vuonna 1886 rakennettua kaksitasoista metallikaarisiltaa. Luìs I -silta kohoaa lähes 45 metriin.

Sillan suunnitteli saksalainen insinööri Théophile Seyrig, joka oli mukana perustamassa myös Eiffel-yhtiötä.

Ihastele maailman kuulua sinivalkoista kaakelia Säo Benton asemalla

Toinen kaupungin must see -nähtävyyksistä on 1900-luvun alussa rakennettu Sâo Benton rautatieasema ja sen 20 000 sinivalkoista azulejo-laattaa.

Osa Sâo Benton rautatieaseman 20 000 azulejo-laatasta.

Laatoissa on kuvattuna Portugalin sotaisaa historiaa sekä ihmisten normaalia arkea kuten viljanpuintia. Asemalla voi helposti törmätä toisiin laattoja ihaileviin matkaajiin, täällä jos jossain kännykät napsuvat.

Osoite: Praça de Almeida Garrett, 4000-069 Porto.

Vieraile Maailman kauneimmassa kirjakauppassa – Livraria Lellossa

Ja kyllä, kaupungista löytyy yksi maailman kauneimmista jollei kaunein kirjakauppa. Päästäkseen vuonna 1906 rakennettuun Livraria Lello kirjakauppaan, on varattava vierailuaika sekä maksettava 5€ pääsymaksu. Huom. Jos ostat kirjakaupasta jotakin, summasta vähennetään maksamasi pääsymaksu.

Livraria Lello jonottavine ihmisineen kuvassa keskellä.

Tosin kauneus ei kirjakaupasta ole tehnyt kuuluisaa, vaan Harry Potter. Tai oikeastaan Harry Potterin kirjoittanut J. K. Rowling joka eli Portossa ennen kirjasarjan julkaisua. Kirjakaupan kerrotaankin olevan esikuva Potterin opinahjolle Tylypahkalle.

Livraria Lellon kirjakaupassa päät kolisee yhteen.

Rowlingin kerrotaan mallintaneen myös Porton yliopiston koulupuvut lähes sellaisenaan osaksi Tylypahkan opiskelijoiden pukuja. Portossa ei voi olla törmäämättä mustiin viittoihin pukeutuneisiin yliopisto-opiskelijoihin, ja larppaamisesta ei suinkaan ole kyse.

Vinkki: Samalla kadulta missä kirjakauppa sijaitsee, löytyy mielenkiintoinen kaksikerroksinen kauppa, A Vida Portuguesa, joka myy portugalilaisia tuotteita.

Tavarat eivät ole niinkään se juttu, vaan kaupan miljöö. Mukava lisä on tässä se, ettei kauppaan päästäkseen tarvitse maksaa sisälle. Myöskään jonoja ei liiemmin ole. Ja kuka ties, jotain kivaa lähtee kaupasta kotiin tuliaisiksi.

Osoite: Livraria Lello, Rua das Carmelitas 144, Porto.

Istahda Jardins do Palácio de Cristalin puutarhaan

Alueella jossa vuosina 1865-1961 sijaitsi Porton Kristallipalatsi, löytyy nykyään uusi Kristallihalli. Halli on erikoinen futuristinen rakennus jossa järjestetään keikkoja ja messuja, mutta se mikä saa ihmiset käyskentelemään alueella on vanhan Kristallipalatsin puutarha.

Puutarhan maisemoi saksalainen Émile David. Hänen suunnitelmansa ovat osin yhä nähtävillä. Puiden lomassa on suihkulähteitä, veistoksia ja polkuja riikinkukkojen käyskennellessä ympäriinsä. Puiston vierestä löytyy myös pieni Porton Romantiikan museo.

Puutarhasta on uuvuttavan hienot näkymät Duoro-joelle ja lähiympäristöön. Mahtava paikka viettää päivää! Puutarha on pääsymaksuton kohde.

Osoite: R. de Dom Manuel II, Porto.

Bongaa keltainen raitiovaunu!

Portugali on kuuluisa vanhoista raitiovaunuista joita näkee vielä tänäkin päivänä Porton kaduilla. Tosin ne liikennöivät lähinnä vain turisteja varten ja kyydin hintakin on sen mukainen.

Jos haluat käyttää eurosi paremmin, mene Portosta löytyvää raitiovaunumuseoon (Museo do Carro Electrico). Pääsymaksu 8€/aikuinen.

Raitiovaunumuseo on vanhassa rakennuksessa, joka jo sinällään on mahtava. Lisämausteen tuovat nostalgiset raitiovaunut lyhyine historiateksteineen. Kyllä rautiovaunuissa vaan oli ennen tyyliä!

Osoite: Alameda de Basílio Teles 51, 4050-127 Porto.

Nauti surumielisestä Fado musiikista

Jos jalat ovat kävelystä kipeinä ja tekisi mieli istahtaa alas, suosittelen menemään mukaan Fado-iltaan. Kaupungissa on useampia ravintoloita kuten Galeria de Paris, jotka tarjoavat 1-1,5 tunnin pituisia Fado-konsertteja portviinilasillisen tai illallisen kera. Hinnat alkaen 19€/hlö.

Tilaisuuksien aikana avataan Fado musiikin historiaa, kerrotaan lauluista, soittimista sekä tietenkin lauletaan.

Tunne tuulen tuulahdus Kuuden sillan veneretkellä

Duorolla on mahdollista osallistua veneretkiin perinteisillä rabelo-veneillä. Ennen näillä veneillä kuljetettiin viinitynnyreitä, nykyään turisteja. Kuuluisin veneretkistä on nimeltään kuusi siltaa. Retken aikana alitetaan sananmukaisesti kuusi siltaa. Hintaa halvimmillaan veneretkellä on 15€ verran.

Aamuvarhaisella lähtee myös hieman kalliimpia kokopäivän veneretkiä syvemmälle Duoro-laaksoon. Kuuleman mukaan, vihreä laakso hivelee silmiä. Rehevä laakso tarjoaa mm. Sandemanin, Cálemin, Grahamin ja Quinta do Novalin tarvitsemat viinirypäleet.

Suuntaa Atlantin rannalle

Mikäli olet Portossa aurinkoisena päivänä ja kaipaat merellisen äärettömiä maisemia, hyppää linjan 505 bussiin joka vie puolessa tunnissa Atlantin aaltojen ja hiekkarantojen pariin Matosinhosiin.

Matosinhosista löytyy valkeiden rantojen lisäksi myös Sea Life -akvaario pingviineineen sekä vanha Castelo do Queijo -linnoitus.

Bem-vindo!

Saattaisit myös pitää näistä:

6 kommentti

  1. Portossa olisi mukavaa päästä käymään. Kun Portugalissa tulee seuraavsksi käytyä, on Porto ja Azorit varmaan ensimmäisenä nyt listalla. Portugalissa olen käynyt vain Lissabonissa, siellä kun on tullut useaan kertaan vaihdettua konetta, niin samalla on ollut näppärää tutustua hieman kaupunkiin.

  2. Olemme Portossa puolison kanssa viettämässä nyt marraskuun, ja monet vinkeistä on tullut testattua jo, mutta tässä kaupungissa kyllä riittää näkemistä ja kokemista. Kävellen näkee kaupunkia parhaiten ja esim. metrolla pääsee keskustasta merenrantaan 1,60€ kertalipulla. Metro muuten kulkee maan pinnalla suuren osan matkasta, joten tulee saitsari samalla. Taksia ei kannata ottaa jos ei ole pakko, sillä kadut ovat ruuhkaisia ja matkanteko kestää. Douron yläosat ( ja sivujoetkin) ovat ilmeisesti hienompaa katseltavaa kuin alajuoksu. Aiomme ottaa junan jokea ylöspäin ja ylimpänä viininviljelyalueilla veneretken. Ja sitten junalla takaisin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *