Sisilia, Italia

Sisilian päänähtävyys on salaperäinen ja kiihkeä tulivuori – Etna. Etna on Euroopan suurin toimiva tulivuori ja yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista. Etna näkyy kauas, nimittäin Etnan huippu nousee lähes 3 327 metrin korkeuteen.

Paikallisten kutsuma “Mamma” tai Mongibello on purkautunut yli 250 kertaa viimeisen 3500 vuoden aikana. Läheiset kaupungit, Catania mukaan lukien, onkin saanut tuta ”Etnan kädestä” menneiden vuosituhanten aikana. Maisema onkin alati muuttuva.

Etna on myös päässyt useaan kreikkalaisten ja roomalaisten mytologiaan mukaan, esimerkiksi antiikin Kreikan manalan, Tartaroksen, kerrottiin sijaitsevan Etnan alapuolella.

Tulivuorelle järjestetään retkiä, mutta sinne on mahdollista päästä myös vuokra-autolla tai linja-auton kyydissä. 

Rikas ja köyhä maaperä

Etnan rinteet ovat ensi vihreitä ja täyteläisiä, laavavirta kun on varsin hedelmällistä, mutta siellä täällä näkee henkilökohtaisia tuhoja kun pienet talot ovat osin peittyneet laavavirran alle. Mitä lähemmäksi tulivuori käy, sitä koruttomammaksi luonto muuttuu. Mustaa, jähmettynyttä laavavirtaa, punertavaa hiekkaa, eikä mitään elävää lähimaillakaan. Tulivuori on kuitenkin elävä tupruttaen savuja kraatereista ja jos huonosti käy, pääset myös todistamaan tulivuoren purkausta, viimeksi vuonna 2023.

Etnan huipulla on tällä hetkellä neljä kraateria – koillinen kraateri, Voragine, Bocca Nuova ja kaakkoinen kraateri. Ylös isoimman kraaterin päälle pääsee köysiradan kyydissä meno-paluu 45€/hlö. Myös köysiradan lähtöpysäkki, Rifugio Sapienza, sijaitsee täällä 1920 metrin korkeudessa. 

Kahdelle pienemmälle, jo sammuneelle kraaterille pääsee myös kävellen ja ilman pääsymaksua. Jos aikeena on kävellä, varaa hyvät kengät mukaan sekä myös pitkähihaista päälle. Vuorella tuulee ja on huomattavasti viileämpää kuin alhaalla laaksossa. 

Tulivuoren rinteellä on pieni turistikylä, joka tarjoaa kaikkea sitä mitä päiväturisti kaipaa. Eli ruokaa, rihkamaa, vessatiloja ja opastettuja retkiä.

Etna ympäristöineen tarjoaa erilaisia aktiviteetteja lumikenkäkävelystä patikointiin, alamäkipyöräilystä kiipeilyyn. Talvisin Etnan rinteillä pääsee myös laskettelemaan. Muistutuksena, että Etna on Unescon maailmanperintökohde ja hyvin suosittu nähtävyys. Varaudu siis yleisöryntäykseen, satelevaan tuhkaan sekä varsin sakeaan rikin (pilaantuneen kananmunan) hajuun.

Jos viereisestä kaupungista, Cataniasta, tehty juttu jäi lukematta, se löytyy täältä.

Seuraavassa osassa vierailemme mm. Taorminassa. Tervetuloa mukaan!

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *