Normandian rannikko, Ranska

Jutun otsikon mukaisen toteamuksen lausui Britannian pääministeri Winston Churchill ääneen toisen maailmansodan ratkaisevien hetkien aikana. Yksi merkittävimmistä sodan kulkuun vaikuttaneista tapahtumista koettiin Normandian rannikolla kun liittoutuneiden joukot hyökkäsivät natsi-Saksan miehittämään Ranskaan 6. – 7.6.1944.

Nykyään tapahtuma tunnetaan Normandian maihinnousuna (D-Day), tuolloin kyseessä oli liittoutuneiden erittäin salainen hyökkäys koodinimellä Operaatio Overlord. Ja kyllä, Churchillin puheet kävivät valitettavasti toteen jo hyökkäyksen ensimmäisen vuorokauden aikana, kun Omaha Beachilla koettiin varsinainen verilöyly, jossa yhteensä kuoli noin 10 000 miestä (molemmilta puolilta laskettuna).

Vielä nykyisinkin Normandian rannikolla on paljon useamman armeijan rautaromua, bunkkereita, tykkejä sekä varsinaisia muistomerkkeinä muistuttamasta tapahtumista vajaan 80 vuoden takaa.

Teimme Normandiaan ”oman maihinnousumme” ja listasimme alueen Top 8 -sotanähtävyydet.

Normandian rannikon Top 8 -sotanähtävyydet
Kohde 1. Memorial de Caen Museum

Caenista löytyy yksi alueen parhaimmista nykyaikaisista museoista, Memorial de Caen, joka on keskittynyt erilaisten sotien ja konfliktien kuvaamiseen. Oman osansa saavat tietenkin Normandian D-Day ja toinen maailmansota juutalaisvainoineen, mutta esillä on ”muistutuksia” myös niin Vietnamin sodasta kuin Kylmästä sodasta Berliinin muureineen. Uutuutena ”The world of 9/11”-näyttely.

Museo on kokoelma perinteistä ”vitriinissä tavaroita -museota” yhdistettynä erilaisiin virtuaalisiin pisteisiin kuten elokuviin. Valitettavasti suurin osa elokuvista on ranskaksi, joten informatiivinen anti jäi ainakin omalta osalta kuvien varaan. Tavaroista mainittakoon, että nähtävillä on mm. muutama hävittäjä, pari tankkia sekä alkuperäistä pienempää sotakalustoa, kuten saksalaisten käyttämä Enigma -salauslaite.

Museon vetonaula löytyy kellarikerroksesta, nimittäin pääsylipun hinnalla pääsee tutustumaan uudelleen sisustettuun 70 metriä pitkään ja 3 metriä korkeaan saksalaiskenraali Richterin bunkkeriin. Vuonna 1943 Richter komensi täältä Saksan jalkaväen 716. divisioonaa, jonka tehtävänä oli puolustaa Ranskan rannikkoa.

Museo toimii hyvänä aloituskohteena ennen lähtöä varsinaisille sodan aikaisille taistelupaikoille. Museossa esillä olevat kuvat voivat järkyttää herkimpiä kävijöitä. Memorial de Caen Museum ei myöskään sovellu pienille lapsille. Museossa on pieni kahvila sekä suuri matkamuistomyymälä.

Museo on avoinna kesäaikaan klo 9.00 – 19.00. Talvisin klo 9.00 – 18.00.

Pääsyliput 19,80€ (19 – 65-vuotiaat). Erilaisia yhdistelmälippuja on saatavilla

Osoite: Mémorial de Caen, Esp. Général Eisenhower, 14050 Caen.

2. The American Cemetery in Colleville sur Mer

On ehkä outoa aloittaa sotapaikkojen tutkiskelu hautausmaalta, mutta tämä kohde on hyvä osoitus sodan mielettömyydestä. Tänne, aivan Omaha Beachin viereen, on haudattu 9,386 toisessa maailmansodassa kaatunutta yhdysvaltalaissotilasta. Osa heistä kaatui viereisellä rannalla niin etteivät ehtineet astua edes maihinnousualuksesta maihin.

Nyt lukemattomien valkoisten marmoriristien rivit todistavat yhdestä Euroopan verisemmästä aikakaudesta

Puolen tunnin välein hautausmaan kaiuttimista kuuluvat äänitehosteet kuten kirkonkellot ja trumpetilla soitettava TAPS eli Kunnia kaatuneille, saavat ihokarvat nousemaan pystyyn. Amerikkalaisten hautausmaa on joka tavalla viimeisen päälle hyvin hoidettu.

Hautausmaalta on hienot näkymät alas Omaha Beachille ja Atlantille. Hautausmaa on vartioitu, eikä sinne ole asiaa aukioloaikojen ulkopuolella.

Hautausmaalla on 30 miljoonaa dollaria maksanut vierailukeskus. Keskuksen parasta antia on Infinity vesiallas (ei ole tarkoitettu uiskenteluun).

Normandy American Cemetery on avoinna klo 9.00 – 18.00 huhtikuusta syyskuuhun ja lokakuusta maaliskuuhun klo 9.00 – 17.00.

Osoite: Normandy American Cemetery, 14710 Colleville-sur-Mer.

3. The Bayeux War Cemetery

Bayeuxin kaupungista löytyy seuraava vierailun arvoinen hautausmaa. Tänne on haudattu 4 648 suurimmalta osin Normandian maihinnousussa kuolleita sotilaita. Hautausmaalla viimeisen leposijansa saaneet ovat enimmäkseen brittiläisiä, mutta mukaan mahtuu myös muita kuten 466 saksalaista sotilasta.

Hautakivien alla lepää lähes järjestään noin parikymppisiä miehiä. Nimet ja pienet runot tekevät yhtäläisistä hautakivistä inhimillisiä. Koskettavia ovat myös kivet, joiden alla lepää tuntematon sotilas.

Hautausmaa on avoinna ympäri vuoden.

Osoite: Bayeux War Cemetery, Boulevard Fabian Ware, Bayeux.

4. La Cambe German war cemetery

Listauksen viimeinen hautausmaa löytyy 25.5 km päästä Bayeuxin kaupungista. Tällä varsin yksinkertaisella La Camben hautausmaalla lepää 21 222 saksalaista sotilasta. Iältään he olivat 16 -72-vuotiaita.

Opastietojen mukaan vielä näinäkin päivinä maastosta saattaa löytyä sotilaiden jäänteitä, jotka haudataan tänne omiensa joukkoon.

Häviäjien hautausmaa on karu ja täydellinen vastakohta amerikkalaisten hautausmaalle. Jokaisella sotilaalla on pieni graniittikivi maassa, josta löytyy haudatun nimi ja syntymä-/kuolinaika, mikäli ne ovat tiedossa. Lisäksi hautausmaalla on tummia kiviristejä aina viiden ryhmissä. Lähistöllä olevaan Rauhan puutarhaan on istutettu 1200 vaahterapuuta, joiden kasvu symbolisoi rauhaa.

Informaatiokeskus on avoinna maaliskuusta lokakuuhun klo 10.00 – 18.00.

Hautausmaa on avoinna ympäri vuoden.

Osoite: 14230 La Cambe.

5. Pointe du Hoc

Pointe du Hoc löytyy Normandian rannikon luoteisosasta 6.5 km päässä Omaha Beachiltä. Kyse on 35 metriä korkeasta kallionkielekkeestä erittäin mahtavine merinäkymineen.

Normandian maihinnousun ensimmäisenä päivänä 6.6.1944 Yhdysvaltain 2. Ranger-pataljoonan sotilaat kiipesivät kallion seinämää ylös ja valtasivat saksalaisten tykkiaseman. Tosin, aikamoisten miestappioiden siivittämänä.

Maastossa on edelleen nähtävissä jälkiä raskaista pommituksista isojen monttujen muodossa. Alueella kulkee myös hieman yli kilometrin pituinen ja helposti kuljettava polku, joka puikkelehtii ohi saksalaisten bunkkerien ja upean, tosin, äkkijyrkän kalliotörmän. Matkan varrella on opastauluja, joihin on tallennettu täällä taistelleiden sotilaiden kohtaloita.

Pointe du Hocissa on muistomerkki ja vierailukeskus, joka on pandemian vuoksi suljettu.

Kallio ja polku ovat avoinna ympäri vuoden.

Osoite: Pointe du Hoc, Ranska.

6. Longues-sur-Mer battery

Omaha Beachin ja Gold Beachin välissä, vihreältä ranskalaiselta pellolta löytyy jäännökset saksalaisten tykistöpatterista. Jäännöksistä ei tosin näiden yhteydessä oikeastaan voida puhua, nimittäin neljästä paksusta betonibunkkerista on jäljellä vielä kolme varsin hyväkuntoista. Tosin 150 mm tykit osoittavat sinne sun tänne.

Tykistöpatteri rakennettiin alkuvuodesta 1944 Saksan laivaston toimesta. Rakennustyöt veivät 4 kk.

Normandian rannikolla olleiden saksalaisten tykistö ei ollut kaikkein parhaimmasta päästä, mutta Longues sur Merin tykit oli suunnattu optimisti niin, että niillä pääsi ampumaan suoraan päin liittoutuneiden mereltä saapuvia joukkoja. Tykkien kantama oli noin 22 km.

7.6.1944 Brittiläiset joukot ottivat tykistön haltuunsa, ottaen jäljelle jääneet 190 saksalaista sotilasta vangiksi.

Kohde on avoinna ympäri vuoden.

Osoite: D104, 14400 Longues-sur-Mer, Ranska.

7. 5th Engineer Special Brigade Memorial ja Les Braves Memorial

Hienohiekkaiselta Omaha Beachiltä löytyy 5. pioneerien erikoisosaston Normandian maihinnousun muistomerkki sekä ”Braves”-veistos. Les Braves on taiteilija Anilore Banonin käsialaa.

Kivenheiton päässä rannasta sijaitsee myös Memorial Museum of Omaha Beach, jonka pihasta löytyy ihmeteltävää vanhan sotakaluston muodossa.

Omaha Beach patsaineen on avoinna ympäri vuoden.

Osoite: Saint-Laurent-sur-Mer, Ranska.

8. The Bedford Boys Monument

Viimeisenä vinkkinä listalla on Omaha Beachilta löytyvä The Bedford Boys Monument. Veistoksen on tehnyt taiteilija Yannec Tomada.

Patsaan tarina on surullinen. Pienestä 3 200 henkilön Bedfordin kaupungista lähti Atlantin yli Eurooppaan sotimaan 30 kansalliskaartin sotilasta. 6.6.1944 iltaan mennessä heistä 19 oli kaatunut. Lisäksi neljä muuta kuoli myöhemmin maihinnousun aikana. Bedford kärsikin D-Day:nä yhdysvaltalaiskaupungeista suurimmat miestappiot.

Meressä lähellä muistomerkkiä on Mulberryn sataman tukirakenteiden jäänteitä. Liittoutuneiden pioneerit rakensivat väliaikaisen sataman, jota kautta maihin saatiin tuotua sotakalustoa kuten tankkeja. Mulberry A on ainoa jäljelle jätetty maihinnoususilta”, joka vuoroveden ollessa alimmillaan, näkyy myös paljain silmin. Tosin Mulberry A:ta ei koskaan ehditty rakentaa loppuun asti, koska 19.4.1944 yllättävä kolmen päivän myrsky vaurioitti osin rakennettua satamaa ja A päätettiin hylätä.

Noin sadan metrin päässä muistomerkiltä matalien aitojen takana on tallessa metallijäänteitä Mulberryn A:n satamasta.

Kohde on avoinna ympäri vuoden.

Osoite: 14710 Vierville-sur-Mer, Ranska.

Kaiken kaikkiaan Normandian rannikko tarjoaa sotahistoriasta kiinnostuneille kosolti uutta tutkittavaa. Ja vaikka ei sodasta olisi niinkään kiinnostunut, Normandian maihinnousu on osa Euroopan historiaa. Mikä parasta, lähes kaikki oheiset kohteet ovat jos ei täysin ilmaisia, niin hyvin edullisia ainakin. Tähän listaukseen on valittu vain omia mielenkiinnon kohteita ja rannikko tarjoaa kosolti myös muita pienempiä museoita sekä muistomerkkejä, joista jokainen voi valita ne itseään kiinnostavat.

Viimeinen vinkki Normandiaan lähtevälle: Inspiraatiota voi hakea myös elokuvista. Normandian rannikolle sijoittuvat myös seuraavat Hollywood-tuotannot: Tom Hanksin ja Matt Damonin Pelastakaa sotamies Ryan, John Waynen ja Richard Burtonin tähdittämä Atlantin valli murtuu ja Tom Selleckin tv-elokuva Sodan keskipisteessä.

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

    1. Kiitos Mikko!
      Museo on mielenkiintoinen ja raskas! Laittaa ajattelemaan asioita ja myös turhautumaan sodan mielettömyydestä.
      Alueella on tosiaan paljon nähtävää ja vaikka ei olisikaan sotahistoriasta kiinnostunut, myös muuta ihmeteltävää löytyy kyllä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *