Syrakusa, Sisilia

Noin 200 kilometrin päässä Temppelien laaksosta, sijaitsee 2500 vuotta vanha Syrakusan kaupunki ja sen arkeologinen alue.

Dionysoksen korva tekoälyn kuvittamana.

Keskellä kaupunkia sijaitsevassa suuressa arkeologisessa puistossa on kreikkalaisen ja roomalaisen teattereiden raunioita sekä erityinen luola joka tunnetaan nimeltä Dionysoksen korva. Tänne suuntasimme seuraavaksi taannoisella Sisilian kiertomatkallamme.

Syrakusa ja Pyhä Lucia

Syrakusa on Sisilian neljänneksi suurin kaupunki. Ihmisiä kaupungissa asuu runsaat 120 000.

Kaupungista löytyy komea katedraali barokkijulkisivuineen, joka on rakennettu kreikkalaisen, doorilaisten pylväiden koristaman temppelin ympärille.

Aivan katedraalin vieressä sijaitsee Pyhälle Lucialle omistettu kirkko. Kertomuksen mukaan, Lucia asui kaupungissa 21-vuotiaaksi asti (13.12.304 jKr.), jolloin hänen silmänsä revittiin, hänet yritettiin polttaa roviolla ja kun se ei onnistunut, hänet teloitettiin miekaniskulla kaulaan kristinuskon vuoksi keisari Diocletianuksen toimesta. Marttyyrikuolema on tehnyt hänestä sekä sokeiden että Syrakusan kaupungin suojeluspyhimyksen. Pyhän Lucian päivää vietetään myös Suomessa vuosittain 13. joulukuuta.  

Neapolin arkeologinen puisto

Syrakusan tunnetuimmat kivilouhokset ovat nykyisin osa Neapolin arkeologista aluetta. Temenites-kukkulasta louhittiin kalkkikiveä lähinnä kaupungin rakennusten tarpeisiin. Louhosten hyödyntäminen alkoi 400-luvun eaa. alkupuolella. 

Luolia käytettiin myös vankiloina, ja mm. Ateenan epäonnistuneen Sisilian sotaretken 415–413 eaa. jälkeen niihin sijoitettiin yli 7 000 ateenalaista vankia. Louhokset toimivat vankilana myös roomalaisella ajalla, jolloin alue tunnettiin latinaksi nimellä Latomiae, tällöin louhokset toimivat yleisenä vankilana koko Sisilialle. Filosofi ja poliitikko Cicero mainitsee ne yhtenä kaupungin huomattavimmista kohteista. Vankiloiden lisäksi louhokset ovat toimineet myös köyhemmän väestön asumuksina.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Louhosten pääalue tunnetaan italiaksi nimellä Latomia del Paradiso. Tunnetuimmat louhosluolat tunnetaan nimillä Dionysioksen korva (Orecchio di Dionisio), Köydentekijöiden luola (Grotta dei Cordari) ja Salpietariluola (Grotta del Salnitro). Dionysioksen korvan nimi viittaa Syrakusan tyranni Dionysios I:een, mutta varsinaisen nimensä luola sai vasta vuonna 1608 kun italialainen taidemaalari Michelangelo da Caravaggio vieraili alueella.

Dionysoksen korvan sisäänkäynti.

Oli mielenkiintoista mennä tutkimaan arkeologista aluetta joka oli senkin vuoksi ajankohtainen, että viimeisimmässä, vuonna 2023 Harrison Fordin tähdittämässä Indiana Jones and the Dial of Destiny -elokuvassa, on yksi kohtaus kuvattu juurikin täällä Dionysioksen korvassa. Mutta kuten yleensäkin, elokuvan kohtausta on ehostettu isolla tehostekynällä ja todellisuudessa luola ei sijaitse Temppelien alueella eikä seinämästä löydy aukkoa vieden seikkailijaa mukanaan vieläkin jännittävimpiin seikkailuihin.

Arkeologinen alue on kuitenkin käynnin arvoinen. Täällä näkyy menneiden ihmisten kädenjälki varsin konkreettisina koloina ja onkaloina. 

Myös täällä on heinäkuussa polttavan kuuma, louhosalue kun on nykyisin lähinnä laakso, joten juomista kannattaa varata mukaan. Puistossa on polkuja ja kylttejä jotka johdattavat arkeologisten nähtävyyksien luo. Kaikkiin paikkoihin ei tosin enää pääse, eroosio on kuluttanut kalkkikivikukkuloita ja ne ovat vaarassa sortua. 

Luolat ovat mielenkiintoisia, viileitä ja mielikuvitusta kutkuttavia. Kävijä voi omassa päässään kehittää vieläkin uskomattomampia elokuvan juonikertomuksia kuin mitä Indiana Jones katsojilleen tarjosi.

Arkeologinen puisto on avoinna klo 8.30 – 17.30. Juhlapäivinä klo 8.30 – 13.40.

Pääsyliput: 13,50€ / aikuiset ja 6,50€ / lapset.   

Osoite: Neapolis Archaeological Park, Via Ettore Romagnoli, 96100 Siracusa.

Lue myös edelliset blogijutut Sisilian saaren reissustamme:

Seikkaile Sisiliassa: Catania

Joonianmeren helmi – Romanttinen Taormina

Kuuma ja kärsimätön Etna

Upea Temppelien laakso

Saattaisit myös pitää näistä:

14 kommentti

 1. Vaikka elokuvan kohtausta onkin tehostettu, niin kyllähän tuo tosiaan vaikuttaa kiinnostavalta ja käymisen arvoiselta kohteelta. Mielestäni kaikki luolat ovat kiehtovia ja omasta mielestäni keskenään hyvin erilaisia, ja siksikin niin kiinnostavia. Entisaikoina niiden käyttötarkoituksetkin ovat olleet monenlaisia, kuten juuri vankiloita tai sitten esimerkiksi piilopaikkoja.

  1. Kiitos Mikko kommentistasi!
   Elokuvan antavat extra-glamouria kohteelle kuin kohteelle.
   Ja onhan se hauska nähdä matkakohteita niin kuin ”Hollywood” on ne nähnyt, vaikka olisivatkin sitten toista kuin todellisuus.

 2. Syrakusa on ihastuttava, ja tykkäsin ylipäätään Sisiliasta tosi paljon, kun vietettiin siellä muutama päivä keväällä 2016. Nähtävää jäi vielä älyttömästi, ja varmasti joskus vielä palataan saarelle. Syrakusassa vietettiin aikaa lähinnä hurmaavassa Ortigassa, mutta muistan että myös tuolla arkeologisella alueella käytiin, tai ainakin amfiteatterilla, jonne jostain syystä päästiin ilman pääsylippua. Tuolla Dionysoksen Korvalla kuitenkaan ei käyty, taisi olla liian kiire, mutta on kyllä kiehtovan näköinen paikka.

 3. Olen käynyt aikoinaan Italiassa teini-ikäisenä ja silloin oltiin vain tyypillisellä rantalomalla Naxoksen kaupungissa, Taorminassa käytiin ja Etnalla, mutta muuten ei juurikaan muualla. Nyt viime aikoina Sisilia on alkanut kiinnostaa kovasti, se on kuulemma suosittu alue nomadien keskuudessa. Ja upeita historiallisia kohteita ja luonnonnähtävyyksiä siellä näyttää myös olevan, mikä käy tästä jutusta ilmi.

  1. Kiitos Anna!
   Niinhän se on on, että teini-ikäisenä kiinnostuksen kohteet ovat hieman toiset kuin näin ”vanhempana”.
   Toisaalta hyvä niin, voi matkustaa useamman kertaa samoihin maisemiiin ja saada yllykkeitä elämäänsä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *