Agrigento, Sisilia

Sisilian saarella on useita hienoja nähtävyyksiä, mutta jos pitäisi nimetä kaksi matkailijan “pakollista kohdetta”, ensimmäinen olisi Etna ja toinen Valle dei Templi

Temppelien laakso tekoälyn kuvittamana.

Agrigentossa sijaitseva Temppelien laakso käsittää itseasiassa laakson sekä kukkulan jolta löytyy mm. seitsemän temppelin rauniot, kuivia vesialtaita, hautoja ja patsaita, jotka uhmaavat tuulta ja ennen kaikkea Sisilian paahtavaa aurinkoa. Suurin osa temppeleistä on rakennettu Kreikan kukoistuksen aikaan 500 – 400 eaa. 

Kukkulalla seisoessa ymmärtää hyvin miksi temppelit on rakennettu juuri sinne, merelle ja Sisilian salmeen on näkymät, jotka ulottuvat silmänkantamattomiin. Täältä oli helppo ennakoida ja puolustautua mahdollisesti mereltä tulevia hyökkääjiä vastaan.

Historiallinen kohde

Temppelialueen rakennuttivat Gelan rannikkokaupungin asukkaat. Kaupunki sai nimen Akragas, ja se oli yksi antiikin kreikkalaisten tärkeimpiä ja samalla ensimmäisiä siirtokuntia Sisiliassa.

Puunilaissotien aikaan Akragas oli karthagolaisten tukikohta roomalaisia vastaan. Karthagolaiset polttivat kaupungin vuonna 406 eaa, mutta roomalaiset rakensivat temppelit uudelleen alkuperäiseen doorilaiseen tyyliin vallattuaan kaupungin vuonna 210 eaa. He nimesivät kaupungin Agrigentumiksi.

Valle dei Templin temppelit ovat nykyisin yksi merkittävimpiä antiikin kreikkalaisten jäljiltä jääneitä raunioita maailmassa. 1300 hehtaarin kokoinen arkeologinen alue on lisätty Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1997.

Perillä kohteessa

Osumme Temppelien laaksoon pahimpaan aikaan, nimittäin iltapäivällä jolloin, aurinko paistaa armottomasti ja myös muita turisteja on kerääntynyt paikan päälle jonoksi asti. Vinkki: Jos olet menossa vierailulle Valle dei Templin alueelle, osta liput ennakkoon netistä, näin vältyt isommin jonottamiselta!

Temppelialue on laaja ja karu. Varjoja ei suuremmin alueelta löydy, jos ei oteta huomioon satoja vuosia vanhoja käppyräisiä oliivipuita. Toinen vinkki: Vettä kannattaa ottaa reippaasti mukaan. 

Seuraavaksi muutama vinkki Temppelien laaksoon. Nämä kohteet kannattaa ainakin käydä katsomassa, jos aikaa ei ole koko arkeologisen alueen tutkimiseen.

Hera Lakinian temppeli

Itäpuolelta saavuttaessa ensimmäinen temppeli on omistettu Hera Lakinialle. Temppeli edustaa doorilaista tyyliä, ja siinä on ollut 6 x 13 pylvästä. Temppelin koko on noin 16,9 x 38,2 metriä. 

Alueen helmi – Concordian temppeli

Alueen keskivaiheilta löytyy yksi laakson kuvatuimmista kohteista, Concordian temppeli. Se on rakennettu noin 450–440 eaa, ja on yksi maailman parhaiten säilyneistä ja koko Italian parhaiten säilynyt kreikkalainen temppeli Paestumin Heran temppeli II:n ohella. 

Temppeli edustaa doorilaista tyyliä ja siinäkin on ollut 6 x 13 pylvästä. Temppeli on kooltaan noin 16,9 x 39,4 metriä. Temppeli muutettiin myöhäisantiikin ja keskiajan taitteessa kirkoksi, mikä selittänee sen säilymisen tähän päivään asti poikkeuksellisen hyvin. 

Temppelin itäpuolella maassa makaa valtava Ikaros -patsas, joka on temppelin ohella toinen alueen kuvatuimmista kohteista. Kreikkalaisen mytologian mukaan Ikaros lensi liian lähelle aurinkoa jolloin hänen vahasta ja sulista rakennetut siipensä sulivat. Ikaros putosi mereen ja hukkui. Kykladien ja Vähä-Aasian rannikon väliin sijoittuvan merialue tunnetaan tänäkin päivänä Ikarianmerenä.

Herakleen temppeli

Herakleelle omistettu temppeli sijaitsee hieman lännempänä lähellä Kultaiseksi portiksi kutsuttua kaupunginmuurin pääporttia ja kaupungin agoraa. Se on Akragaan temppeleistä varhaisin ja rakennettu arkaaisella kaudella 500-luvun eaa. loppupuolella. Temppeli edusti doorilaista tyyliä. Siinä oli 6 x 15 pylvästä ja sen koko oli noin 25,3 x 67 metriä. Roomalainen filosofi ja kirjailija Cicero mainitsee temppelin teoksissaan ja ylisti sen kulttipatsaan kauneutta.

Olympoksen Zeuksen temppeli

Olympoksen Zeukselle omistettu temppeli sijaitsi myös Kultaisen portin lähellä. Sen rakentaminen aloitettiin Himeran taistelun vuonna 480 eaa. jälkeen, ja se oli edelleen keskeneräinen karthagolaisten tuhottua kaupungin vuonna 406 eaa. Se myös jäi keskeneräiseksi. Temppeli edusti doorilaista tyyliä, mutta sen arkkitehtuuri oli hyvin poikkeuksellinen. Tyypillisen pylväikön sijasta sitä kiersi seinä, jossa oli 7 x 14 puolipylvästä.

Suosittelen vierailua ilta-aikaan. Tällöin temppelit ovat parhaimmillaan kun aurinko värjää maiseman oranssin eri sävyihin, eikä kuumuuskaan tunnu silloin ylitsepääsemättömältä. 

Historiallisten kohteiden lisäksi, alueella on myös vaihtuvia modernin taiteen teoksia, sopivina vastakohtina menneille suuruuden päiville.

Valle dei Templi on avoinna maanantaista sunnuntaihin klo 8.30 – 19.00.

Pääsyliput: 12/6 € (alle 18-vuotiaat ilmaiseksi) + joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina kaikille vapaa pääsy.

Jos italiankielinen alue-esittely kiinnostaa, katso 10 minuuttia kestävä video täältä.

Lue myös edelliset blogijutut Sisilian saaren reissustamme:

Seikkaile Sisiliassa: Catania

Joonianmeren helmi – Romanttinen Taormina

Kuuma ja kärsimätön Etna

Saattaisit myös pitää näistä:

24 kommentti

 1. Kävimme tuolla jo aika monta vuotta sitten jonain pääsiäisenä, mikä ei ilmeisesti ollut mitenkään pahiten ruuhkaista aikaa, tai sitten aika on kullannut muistot, sillä muistan heräävän kevään hennon vihreät värit, mutten erityisiä ruuhkia. Toki siinä toisessa pääkohteessa, Etnallakin, kävimme – ja pääsiäisenä siellä oli vielä reippaasti lunta rinteillä!

  1. Kiitos Pirkko kommentistasi!
   Onneksi Temppelien laakso on sen verran suuri, ettei lipputiskillä koettu ruuhka näkynyt enää itse kohteessa.
   Ja pystyi varsin rauhassa tutustumaan temppelialueeseen.

 2. Oi Sisiliaan haluaisin mennä. Se oli itseasiassa vahvana vaihtoehtona nyt tulevan kesän reissukohteeksi, mutta siihen valikoitui sitten toinen kohde. 😀 Liikaa paikkoja jossa haluaa käydä. 😀
  Temppelit ovat kyllä upeita vierailukohteita. Ja uskon, että tuolla on ollut paahtavan kuuma. Tuli vähän mieleen Pompeji, joka oli valtava alue ja kylpi auringonpaahteessa siellä vieraillessani eikä varjopaikkoja juuri ollut.

 3. Eniten itseäni on Sisiliassa aina kiinnostaneet tulivuoret, juurikin mainitsemasi Etna ja Stromboli, vaikka jälkimmäinen ei varsinaisesti Sisiliassa olekaan. Sarin tapaan en ollut minäkän ajatellut Temppelien laakson olevan noinkin laaja. Hyvä esitys paikasta ja kiinnostaa kyllä itseäni.

 4. Kiva lukea Sisiliasta sillä se kiinnostaa kohteena ja voisi olla ihan toteutettavissa lähivuosina. Upeasti säilynyt tuo temppeli ja ollut varmasti vaikuttavampi paikan päällä kuin kuvissa.

 5. Siis wau! Enpä ollut tietoinen näin näyttävästä ja historiallisesti merkittävästä ulkomuseosta. Ehdottomasti haluaisin käydä tuolla, jos noille suunnille päädyn. Kiitos siis vinkistä ja kattavasta esittelystä!

 6. Sisilian temppelilaakso ja monet muut vastaavat ovat olleet varmasti loisteliata paikkoja silloin, kun niissä on ollut elämää. Niin ne aikakauden tulevat ja menevät.
  Sisiliaan emme ole ennättäneet, mutta olisi mielenkiintoista käydä. Yhtenä kesänä olimme lähellä road-tripillä, mutta aikaa ei ollut enää tarpeeksi jatkaa Sisiliaan. Silloin kävimme kävelyllä Vesiviuksen aikanaa tuhoaman Pompeijin kaduilla ja kujille. Melkoinen paikka ja suhteellisen hyvin säilyneet seinät ja esineistöä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *