Liverpool, Iso-Britannia

Liverpool tunnetaan tänä päivänä maailmalla lähinnä musiikista sekä jalkapallosta. Vuonna 1207 perustetun vanhan satamakaupungin historiaan kuuluu toki paljon muutakin. 

Liverpoolin historiaa niin, että hirvittää

Kuningas Juhana perusti Liverpoolin vuonna 1207. Liverpooliin rakennettiin vuonna 1715 Britannian ensimmäinen syväsatama joka mahdollisti kaupankäynnin myös suuren meren taakse.

Ikävä kyllä tämä satamakaupunki vaurastui orjakaupalla. Kaupunki toimi 1700-luvulla 100 vuoden ajan Euroopan hubina uuteen maailmaan. 1700-luvun lopussa Liverpoolin kautta kulki yli 40 % Euroopan orjakaupasta. Liverpoolissa kerrotaan lastatun peräti 1,5 miljoonaa afrikkalaista orjiksi. Ensin orjat haettiin esimerkiksi Sansibarin orjamarkkinoilta, tuotiin LIverpooliin ja lastattiin uudestaan Amerikan puolelle vietäväksi. 

Ennen orjakauppaa, Liverpool oli lähinnä kalastajakylä, mutta vaurastuessaan se keräsi alueelle yli 846 000 vauraudesta oman osansa haluavaa asukasta. Vertailukohtana vuosi 2024, jolloin Liverpoolin metropolialueella asuu 923 000 asukasta.

Royal Albert Dockilta löytyy muistomerkki myös työhevosille.

Irlantia kahdesti 1800-luvulla koskettanut nälänhätä toi meren yli Liverpooliin tuhansia uusia siirtolaisia asukkaiksi. Vuonna 1851 arviolta neljännes Liverpoolin asukkaista oli irlantilaisia. Tästä ”muistona” on liverpoolin murre eli scouse, joka on pahimmillaan sellaista sekametelisoppaa ettei muusta väliä. Ja ei – tilannetta ei paranna vaikka kuinka monta kertaa pyytäisi vastapeluria kertomaan asiansa uudestaan. Jos et usko, kuuntele esimerkkejä täältä.

Kaupunki on yhdistelmä uutta ja vanhaa arkkitehtuuria.

1960-luvulla Liverpool nousi jokaisen teinitytön huulille kun neljä hieman liian pitkähiuksista komistusta valtasi musiikkimarkkinat. Kyseessä oli tietenkin The Beatles. Samalla Merseybeat eli liverpoolilaisen musiikin tyylisuunta sai alkunsa.

Vanha lipunmyyntipiste.

Nykyään satamatoiminta on jälleen elpynyt ja kaupunki saa elantonsa laivanrakennuksesta, kemian- ja terästeollisuudesta. Liverpoolissa on myös vuonna 1881 perustettu yliopisto joka kerää alueen nuoret yhteisten pöytien ääreen.

Seuraavassa itse koetut tärpit kaupungin valloittamiseen:

Lentokenttäbussilla kaupunkiin

John Lennonin lentoasema sijaitsee noin 15 km päässä kaupungista ja on yksi Ison-Britannian vanhimmista toiminnassa olevista lentoasemista. Kätevintä on hypätä puolen tunnin välein lähtevään AirLink bussiin nro 500 joka vie noin 35 minuutissa kaupunkiin.

Myös numerot 80A, 82A ja 86A päätyvät ennemmin tai myöhemmin Liverpool ONE -asemalle, mutta ovat huomattavasti hitaampia. Yhdensuuntainen kyyti maksaa £2. Bussissa on ilmainen wifi.

Ferry Cross The Mersey

Lähes kaikki turistit päätyvät ennemmin tai myöhemmin Merseyjoen äärelle Pier Headille.

Liverpoolia ja sen vastarannalla sijaitsevaa naapurikaupunkia Birkenheadiä halkoo varsin kovaa virtaava Merseyjoki. Joella on mahdollista risteillä Razzle Dazzle Snowdrop -laivalla, jonka maalauksen on suunnitellut popartisti Sir Peter Blake. Sama taiteilija on kuvittanut mm. The Beatlesin Sgt Peppers albumin. Noin 50 minuutin risteily maksaa £12. 

Razzle Dazzle Snowdrop -laiva.

Risteilyn aikana kuulet niin kaupungin kuin Merseyjoen kohokohdista ja rappion vuosista sekä saat uuden perspektiivin Liverpoolin kaupunkiin. 

PS. Vuodelta 1964 oleva Ferry Cross The Mersey -kappale on nimetty joen mukaan ja on Gerry & The Pacemakersin käsialaa. Kappale edustaa Merseybeat soundia parhaimmillaan. 

Museum of Liverpool

Britannian suurin kaupunkimuseo, Museum of Liverpool sijaitsee keskeisellä paikalla Pier Headillä. 

Museum of Liverpoolin rakennusta on vaikea olla huomaamatta.

Pääsymaksuttomaan kohteeseen on koottu historiaa Liverpoolin alusta tähän päivään. 

Yksi museon saleista on omistettu Liverpoolin alueella syntyneille ja maailmalla menestyneille alansa huippu-urheilijoille, -näyttelijöille sekä -artisteille. Oman osansa saa myös The Beatles, jonka tarinaan voi keskittyä showroomissa. Omaa sydäntä lämmitti rakastetun Pokka pitää -sarjan Hyacinth Bucketin alias Patricia Routledgen (synt. Birkenhead) sekä hänen aviopuolisoaan Richardia esittäneen Clive Swiftiä (synt. Liverpool) maininta.

Pokka pitää -sarjan pääpari.

Salissa voi myös tutustua kymmeniin elokuviin ja sarjoihin joita kaupungissa on kuvattu. Näiden joukossa mm. Sherlock Holmes sekä Harry Potter. Kuten museon seinällä oleva teksti sanoo, ilman Liverpoolia ei olisi tullut näitä filmejäkään…

The Beatlesille patsas tai kaksi

Hieman vanhemmalle musiikkidiggarille kuuluisin yhtye joka kaupungista on maailmalle singahtanut on ehdottomasti The Beatles. Ja kaupungissa ei ole museota tai kaupunginkulmaa jossa asiasta ei muistutettaisi. Museum of Liverpoolin viereen vuonna 2015 pystytetty Fab 4 patsas on näistä tunnetuin. Lisäksi The Cavern Clubin edestä löytyy erillinen John Lennonin patsas.

Fab 4 on suosittu kuvauskohde.

Kaupungissa järjestetään myös 1,5h kiertoajeluita joissa pääsee tutustumaan Paulin ja Johnin lapsuudenkoteihin, Strawberry Fieldsiin sekä Penny Laneen unohtamatta tarinoita The Beatlesin synnystä. Jos yhtye kiinnostaa, kaupungista löytyy lisäksi kaksi museota, joissa pääsee pureutumaan aivan asian ytimeen. 

Merseyside Maritime Museum ja International Museum of Slavery

Vielä vuoteen 2021 asti Unescon perintöluetteloon kuuluneen ja nykyään siitä pois potkitun Royal Albert Dockin vanhoista rakennuksista löytyy Maritime Museum eli merenkulkumuseo. 

Pääsymaksuttomassa museossa on kattava kokoelma laivoihin perehtyneitä näyttelyitä. Näiden joukossa mm. Veroihin ja tullaukseen liittyvä näyttely jossa on tarinaa mm. The Beatlesin kultalevyistä, jotka jäivät vuosikymmeniksi tullin haaviin. 

Mukana myös viime vuonna palkittu Titanic ja Liverpool -näyttely, joka kertoo Titanicin surullista tarinaa liverpoolilaisesta  näkökulmasta. Seilasihan laiva Liverpoolin lipun alla. 

Oma osastonsa on lisäksi brittiläisillä sotalaivoilla maailmansodissa sekä 100 vuotta sitten ensimmäisessä maailmansodassa saksalaisten toimesta torpeedoidulla M/S Lusitanialla.

Saman rakennuksen 3. kerroksesta löytyy International Museum of Slavery, jossa hirvittävien esimerkkien, multimediaesitysten ja esineistön kera kerrotaan orjakaupan synkkää historiaa ja selitetään mahdollisia syitä sen alkamiseen.  

Liverpool ONE

Jotta viikonloppu ei mene pelkäksi museokierrokseksi, uskallan suositella shoppailua suositulla Liverpool ONE alueella. Täältä löytyy bussiaseman lisäksi kaikki mahdolliset vaatekaupat, ravintolat sekä kahvilat joita kuvitella saattaa. 

Vanhassa Yhdysvaltain suurlähetystörakennuksessa toimii esimerkiksi Gordon Ramsayn hampurilais- ja pizzaravintola. Ulkomainoksen mukaan hampurilaiseen olisi tarvittu vain £9. 

Muuta viihdettä

Liverpoolilla on kaksi jalkapallojoukkuetta, Liverpool FC ja Everton FC:n ja jos ne eivät riitä, Manchesterista löytyy muutama mokoma lisää. Vaikka et olisikaan potkupallon ystävä, on kokemus käydä aistimassa ilmapiiristä ja joukkueista hurmauteneiden jalkapallofanien ilakointia ja tunteiden purkautumista. 

Ja mikäpä se on pelin jälkeen lähteä yhdelle tai vaikka toiselle oluselle, Liverpool kun on pubien ja clubien paratiisi. Lähes joka ilta on tarjolla myös elävää musiikkia. Ties vaikka näiden esiintyjien joukosta löytyisi myös seuraava The Beatles…

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *