Sidmouth, UK. Road trip, 4.osa. 

Exeterin jäädessä taaksemme suuntasimme automme kohti rannikkoa ja merenrantakaupunkia nimeltään Sidmouth. Osuimme kaupunkiin juuri kun siellä oli meneillään värikkäät Kansanmusiikkifestivaalit.

Matkalla Sidmouthiin.

Kaupungin kapeat kadut olivat pukaten täynnä autoja, emmekä valitettavasti saaneet autoa mihinkään parkkiin. Seurasimme autosta käsin, kaupungin läpi virtaavaa ihmisvilinää. Lähes joka kulmassa oli joko markkinakrääsää pursuava myyntitiski tai kitaran säestyksellä laulava trubaduuri, jota kannustivat hippityylisissä vaatteissa olevat ilottelijat. Päivä oli harmaa, mutta se ei festareita tuntunut häiritsevän.

Paikallista festarikansaa.

Jatkoimme matkaa yhdelle etukäteen netistä bongatulle ”nähtävyydelle”, nimittäin The Donkey Sanctuarylle. Kyseessä on kaltoinkohdeltujen aasien ja muulien turvapaikka. The Donkey Sanctuaryn perusti vuonna 1969 Dr. Elisabeth Svendsen. Hän rakastui jo hyvin nuorena aaseihin ja hieman vanhempana, hän haluasi auttaa kurjissa olosuhteissa pidettäviä hyötyeläimiä. Omistajat eivät olleet valmiit luopumaan aaseistaan edes rahasta, kunnes hän sai puhelun, jossa hänelle tarjottiin 204 aasia. Ne aasit joita Elisabeth ei ottaisi, ammuttaisiin, joten koko lauma tuli hänelle. Elisabeth eli koko elämänsä aaseilleen ja perheelleen uskollisena, kunnes menehtyi vuonna 2011. Hänen elämäntyönsä jatkuu ja tämä vierailemamme turvapaikka on hyvänä esimerkkinä siitä. Aasien turvapaikkafarmit ovat sittemmin laajentuneet ympäri Eurooppaa. Brittein saarten lisäksi, turvapaikkoja on Irlannissa, Italiassa ja Espanjassa.

Aaseja laitumella.

Farmilla oli nelijalkaisia ystäviä parisataa kappaletta! Niitä oli aitauksissa, talleissa ja ihan irrallaan. Irrallaan olevat tulivat helposti tervehtimään ja tuntuivat nauttivan jatkuvista rapsutuksista joita turistit, varsinkin ne pienimmät, heille tarjosivat. Itse turvapaikka on iso maalaistalo, jonka jokaisessa rakennuksessa on aaseihin liittyvää toimintaa. Matkailijalla on mahdollista myös adoptoida aasi sekä seurata uuden ystävänsä elämää, koko sen eliniän ajan (adoptoi aasi). Ihan kotiin asti adoptoitua karvakaveria ei siis saa, vaikka niin haluaisikin. Olivat ne ruskeasilmäiset ihanuudet sellaisia… varsinkin NE varsat!

Kaikki aasit ovat merkittyjä, niillä on nimet kaulapannoissa sekä mikä tärkeintä, aasit näyttävät voivan oikein hyvin. Tosin Slade House Farmilla on myös aasiryhmiä, joilla on erilaisia ongelmia kuten: silmä-ja kavio-ongelmaiset sekä erikoisdieetillä olevat aasit.

Vaikka aasien turvafarmeja on Briteissä useita, ainoastaan käymämme Slade House Farm on auki yleisölle. Huom. Farmi ovat auki vain tiettyyn aikaan päivästä, joten kannattaa katsoa vierailuajat etukäteen, mikäli haluaa mennä katsomaan otuksia.

Vierailijoita varten tällä Sidmouthin farmilla on pieni Hayloft ravintola sekä matkamuistomyymälä. Matkamuistoista kaikki kerätyt varat menevät aasien auttamiseen. Matkoilta kotiin tuotu perinteinen jääkaappimagneettimme ostettiin tällä kertaa täältä.

Jos haluat vilkaista söpöliinejä vaikkapa juuri nyt, katso alta löytyvästä linkistä farmilta tulevaa livekuvaa:

https://www.thedonkeysanctuary.org.uk/webcams.

Ja jos ajelet Briteissä päin, kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan lutusia sydäntensulattajia ihan livenä!

Matka jatkuu…

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *