Belfast, Iso-Britannia

Pohjois-Irlannin postauksissa olemme seikkailleet jo ennen Belfastin nähtävyyksiä Giant´s Causewayllä, Pohjois-Irlannin rannikolla ja viimeksi Titanicin kuivatelakalla sekä pumpputalolla.

Tämän jutun aiheena on vierailla Titanic Quarterista löytyvässä mm. Titanic Experience-keskuksessa, joka valittiin vuonna 2016 maailman parhaimmaksi matkailunähtävyydeksi, sekä viimeisellä alkuperäisellä White Star Linen varustamon SS Nomadic-aluksella.

Titanic Experience-keskus on avoinna ympäri vuoden lukuun ottamatta joulunpyhiä 24 – 26.12. Kurkista aukioloajat tämän linkin takaa.

Pääsylippujen hinnat: 18£/aikuiset (21,65€), 8£/5 – 16-vuotiaat lapset (9,60€) ja 44£/perhelippu (53,00€). Samalla lipulla pääsee myös viereiselle SS Nomadic-alukselle.

Kohteessa  

Jo ulkoa Titanic Experience-keskus on näkemisen arvoinen; moderni rakennus joka muistuttaa neljään eri ilmasuuntaan suunnattuja laivojen keuloja jotka ovat yhdistettyinä keskeltä toisiinsa. Sisätilat jatkavat mielenkiintoista arkkitehtuuria, keskellä on suuri aula joka on avoinna kattoon asti. Lipunmyyntikopit löytyvät aulasta, kuten myös matkamuistokauppa, kahvila sekä Bistro 401-ravintola.

Näyttely alkaa liukuportaiden jälkeen yläkerrasta. Experience-keskus käsittää yhdeksän interaktiivista näyttelytilaa, joista löytyy niin huvipuistolaite erikoistehosteilla, pienoismalleja sekä perinteisiä opasteita.

Ensimmäinen näyttelyhalli on omistettu Belfastin historialle. Täällä selviää, että Titanicin rakentamisen aikoihin, kaupunki kasvoi hurjaa vauhtia ja oli edelläkävijä monella eri osa-alueella, joista laivanrakennus ei ollut vähäisin. Vuonna 1910 kaupungissa oli mm. maailman suurin pellavamylly, köysi- ja tupakkatehdas, lisäksi tehdas joka teki teekeittimiä, suurin teen valmistaja ja jakelija sekä tietenkin suurin yksittäinen telakka ja pumpputalo.

Näyttelyssä kerrotaan myös Pohjois-Irlannin silloisista olosuhteista, jotka mahdollistivat sen hetkisen maailman suurimpien risteilyaluksien rakentamisen. Jos olet katsonut Titanicin synnystä kertovan Verta ja terästä-sarjan televisiosta, on näyttelyteema sinulle tuttu juttu.

Näyttely etenee määrätietoisesti kohti laivanrakentajan arkea hyvin luovasti. Oma sijansa on työläisten palkoissa, terveydentiloissa ja perhesuhteissa. Selväksi tulevat telakan kovat olot, yksikään suuri risteilijä kun ei valmistunnut ilman ihmisuhrauksia. Rakennustyömailla ei tunnistettu turvallisuusriskejä ja vahinkoja sattui usein, myös muut terveysongelmat olivat enemmän kuin tavallisia. Suurin osa muttereiden kiinnittäjistä oli kuuroja, koska he altistuivat pitkän työpäivän aikana jatkuvalle melulle. Ja kun samasta perheestä kyseisessä työssä oli useita miespuoleisia jäseniä, henkilökohtaiset tragediat olivat melkoisia. Keskuksessa puhutaan siis asioista asioiden nimellä, kaunistelematta.

Hitaasti näyttelyssä päästää itse Titaniciin ja laivan vesillelaskuun. Pääset myös virtuaalisesti käymään vasta rakennetussa loistoristeilijässä. Esillä on myös erilaisia aluksessa käytettyjä materiaaleja sekä uudelleen rakennetut esimerkit kolmesta hyttiluokasta.

Matka jatkuu näyttelyssä hitaasti mutta varmasti kohti aluksen tuhoa. Ehkä suurimmat kylmät väreet kehossa saa aikaan Titanicilta pelastuneiden haastattelunauhat, jotka tarkoitusta varten rakennetussa kylmän kalseassa näyttelytilassa kaikuvat vierailijoiden korviin. Pelastuneiden jälkeen on luvassa myös muutaman sellaisen henkilön tarina, jotka eivät haaksirikosta selvinneet.

Matka jatkuu alakertaan jossa käydään Titanic-oikeudenkäynnissä, katsotaan pelastusvenettä joka on kopio alkuperäisistä veneistä, joita laivalla oli aivan liian vähän. Tarjolla on myös populaarikulttuurin tuottamaa kirjallisuutta ja elokuvia Titanicista.

Ehkä viimeisin näyttelyosio on myös hienoin, auditoriossa pääsee ensin katsomaan filmiä jossa sukelletaan uponneessa Titanicissa ja tämän jälkeen pääset virtuaalisesti vierailemaan laivan kannella, sekä kerrotaan millaista elämää laivan ympäristöön on uppoamisen jälkeen ilmestynyt. Pienen osaston verran on esillä myös sukellukseen käytettyä tekniikkaa.

Keskuksessa vierailuun kannattaa varata aikaa pari tuntia. Alkuosa näyttelyistä on aika raskas varsinkin perheen nuoremmille, koska tarjolla on kosolti englanninkielistä (kuulemma tylsää) tekstiä. Mutta loppuaan kohden keskuksen anti paranee, joten se on mainio kohde salamyhkäisestä Titanicista kiinnostuneille.

Näyttelyssä selviää myös tämän postauksen otsikko, Titanicilta lähetettiin CQD CQD CQD SOS SOS CQD DE MGY-hätämorsetus sen törmättyä jäävuoreen.

SS Nomadic

Titanic Experience-keskuksen vieressä, tien toisella puolella Hamiltonin kuivatelakalla on esillä SS Nomadic. Alus on restauroitu EU:n tuella vastaamaan vuoden 1911 ilmettä. Mistään loistoristeilijästä on kuitenkaan turha haaveilla, tämä alus nimittäin toimi apualuksena suuremmille risteilijöille jotka eivät mahtuneet mm. Ranskan Cherbourgin varsinaiseen satamaan. SS Nomadicilla siirrettiin niin rahtitavaraa kuin matkustajia suuremmille risteilijöille.

Myöhemmin alus toimi mm. yhdysvaltalaisten joukkojen kuljetusaluksena ensimmäisen maailmansodan aikana, yhteysaluksena yksityisen omistuksessa sekä ravintolana Pariisin Seine-joessa.

Hylättynä ja rapistuneena alus huutokaupattiin vuonna 2006, jolloin pohjoisirlantilaisen Belfast Industrial Heritage–yhdistyksen tuottaman varainkeruun ansiosta vanha alus saatiin ostettua takaisin Belfastiin. Alusta oltiin satamassa vastassa oikein ministeritason vieraiden kera, sen verran kova juttu oli saada viimeinen White Star Linen varustamon laiva takaisin ”kotiin”.

Laivan aukioloajat voit katsoa tämän linkin takaa.

Vierailu laivaan   

SS Nomadic on siis viimeinen alkuperäinen White Star Linen varustamon alus joka ei ole uponnut tai romutettu. Laiva on nopeasti nähty, parasta antia on pari virtuaalista laivan henkilökuntaan kuuluvaa jäsentä jotka ihanalla ranskan aksentilla kertovat vierailijalle eli tässä tapauksessa matkustajalle, laivan juoruja ja muita oheistietoja.

Jos SS Nomadic kiinnostaa, kannattaa ottaa paikalla olevien oppaitten hihasta kiinni, niin saat täys´annoksen yksityiskohtaista tietoa.

Seuraavaksi teemme lyhyen vierailun Belfastin kaupungintalolla.

Saattaisit myös pitää näistä:

13 kommentti

  1. Kiitos Virpi kommentistasi!
   Niin se on, jos Titanic olisi vuosia jyrännyt merellä ja lopulta romutettu, ei mielenkiinto olisi tällaista. Mutta kun taustalla on traaginen tarina, alus elää ikuisesti muistoissa.

 1. Tämä olisi niin meidän lasten suosikkipaikka, ja oletettavasti viihtysin itsekin! Olen käynyt joskus muinoin Belfastissa päiväseltään Dublinista, mutta kaupunki ei jättänyt oikein mitään muistijälkeä. Titanic-jutut ja kaupungin muraalit saavat minut kyllä nyt suunnittelemaan reissua tuonne vähintään yhden lapsen kera.

  1. Kiitos Katariina!
   Mukava lukea että juttuni ovat saanet halun päästä käymään Belfastissa uudestaan.
   Jo pelkästään tämän Titanic-museokeskuksen takia kannattaa lähteä, on kyllä hieno ”museo”.

 2. Oi miten mielenkiintoinen juttu! Mä teininä elin ja hengitin pelkkä Titanicia, en pelkästään elokuvaa vaan jotenkin siitä koko setistä tuli mun koko elämä, luin kaiken kirjallisuuden aiheen ympäriltä ja muistin jokaisen nimen ja numeron ulkoa. Jotenkin olen nuorelle itselleni velkaa sen että joskus vierailisin tuolla, joten kiitos inspiraatiosta!

  1. Kiitos Veera kommentistasi! Ja kiva että juttu sai sinut jälleen nostalgisiin teinifiiliksiin.
   🙂 Uskon, että erityisesti sinä saisit vierailusta paljon irti kun tarina on monella tavoin hyvin tuttu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *