Brno, Tsekki

Brnossa sijaitsee yksi Tsekkien Unescon maailmanperintökohteista – Villa Tugendhat. Rakennus on saksalaisen arkkitehdin Ludwig Mies van der Rohen suunnittelema asuinrakennus. Talo valmistui vuonna 1930 Tugendhatin perheen asuinrakennukseksi. Tosin Tugendhatit asuivat rakennuksessa vain kahdeksan vuotta, koska he joutuivat juutalaisina lähtemään kotimaastaan natsi-Saksan miehitettyä silloisen Tšekkoslovakian.

Villa Tugendhat modernin arkkitehtuurin helmi

Rakennusta pidetään yhtenä 1900-luvun arkkitehtuurin merkkipaaluna. Ludwig Mies van der Rohen käytti rakennuksen suunnittelussa monia uusia ideoitaan, joista on tullut varhaisen modernin arkkitehtuurin tunnusmerkkejä. Mies käytti rakennuksissaan runsaasti lasia ja terästä. Vuonna 2001 Unesco lisäsi rakennuksen maailmanperintöluetteloonsa.

Tugendhat lähdön jälkeen Villa Tugendhatilla oli 1930-luvun jälkeen useita omistajia ja se toimi monessa käytössä, valitettavasti pikkuhiljaa rakennus ajautui rappiolle. Alennustilaa eivät edesauttaneet Neuvostoliiton puna-armeijan ratsuväen joukot, jotka ottivat talon haltuunsa huhtikuussa 1945. He käyttivät rakennusta hevostallina, minkä vuoksi eteisen ja pihalle vievän portaikon travertiinilaatat, pääasuintilan linoleumi sekä puutarha tuhoutuivat.

Lokakuussa 1950 rakennus siirtyi Tšekkoslovakian valtion omistukseen. 6.12.1969 rakennus liitettiin Tšekkoslovakian kulttuurikohteisiin, ja nykyään se on Brnon kaupunginmuseoon kuuluva museo.

Rakennusta on myös käytetty erilaisiin valtiollisiin neuvotteluihin. Vuonna 1992 Tšekkoslovakian valtionjohto kokoontui talossa keskustelemassa valtion jakamisesta Tšekiksi ja Slovakiaksi. Villa Tugendhat on toiminut myös elokuvissa lavasteina, vuonna 2007 siellä kuvattiin Nuori Hannibal-elokuva.

Villa Tugendhatin kunnostusprojekti aloitettiin lopulta 2010, ja talo suljettiin yleisöltä tammikuun alussa. Rakennus avattiin uudelleen maaliskuun alussa 2012. Tänä päivänä rakennukseen ei yksityishenkilöillä ole edelleenkään asiaa, mutta puutarha on avoinna erillistä maksua vastaan. Kävijöiden määrää on rakennukseen rajoitettu. Villa Tugendhatiin järjestetään ryhmäkierroksia, joille voi osallistua maksimissaan 15 henkilöä. Kierrokset pitää tehdä etukäteisvaraus ja ne ovatkin hyvin suosittuja, tällä hetkellä opastetuille kierroksille on peräti neljän kuukauden jonot.

Kierroksen kesto on noin tunnin ja maksaa CZK 300 eli noin 13€. Tarjolla on myös perhelippuja.

Villa Tugendhatin puisto on avoinna sään salliessa maaliskuusta joulukuuhun tiistaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00. Maanantaisin puisto suljettu.

Pääsyliput puistoon maksavat CZK 50 eli noin 2,10€.

Villa Tugendhatin osoite: Černopolní 45, Brno.

Brnon kaupungissa

Villa Tugendhat löytyy Brnon kaupunginosasta, jonka naapurustossa on vanhoja taloja ja hedelmäpuita. Rakennuksesta ei voi erehtyä, koska se poikkeaa huomattavasti muista asuintaloista. Talo on rakennettu rinteeseen, josta on hyvät näkymät niin Brnon keskustaan kuin esimerkiksi Špilberkin linnaa ja Pietarin ja Paavalin katedraaliin.

Emme olleet varautuneet kierrosten suureen suosioon, joten tällä kertaa jäi vierailu talossa väliin. Lohdutukseksi meille tarjotaan pientä piipahdusta talon puutarhaan, jonka otamme vastaan, koska pääsylipun hinta, runsas kaksi euroa on suorastaan naurettavan halpa.

Pitää tässä vaiheessa mainita eräs pieni seikka, taloon tai sen lippuluukulle ei todellakaan kävellä. Talo on aidattu ja yhteyspuhelin lipputiskille löytyy noin 10 metrin päästä portilta. Se on huonosti merkattu, joten jokainen arkkitehtuurista kiinnostunut turisti, pyörii portilla aikansa ennen kuin havaitsee yhteyspuhelimen napin.

Lipputiskin luona on autotallissa vanha auto. Saksan otettua talon haltuunsa, siitä piti huolta Tugendhatien entinen autonkuljettaja Gustav Lössl, joka oli saksalainen.

Meidät ohjataan ulkokautta toiselle portille, josta opas päästää avaimella alas puutarhaan. Puolivälissä on Villa Tugendhatin entinen keittiö, jossa nyt on pieni matkamuistomyymälä sekä wc:t. Aulatilassa on lisäksi esillä talon pienoismalli, arkkitehtipiirustuksia sekä vitriinissä olevia huonekaluja. Osa huonekaluista on suunniteltu Villa Tugendhatiin. Keittiön edustalla on pieni hyötypuutarha jossa kasvaa mm. yrttejä.

Puutarhaa ei voi millään ilveellä sanoa runsaaksi. Tosin se sopii äärimmäisen hyvin rakennuksen ilmeeseen; suuria lehtipuita, aava nurmikenttä sekä terassin reunustalla erilaisia perennoja. Pihakoivun alle on tuotu muutamia tuoleja ja pöytiä joilla voi levähtää. Muutama paikallinen istuu nurmikolla ja ovat keskittyneitä kirjoihinsa. Kahvilaa täällä ei ole, vaikkakin se sopisi puutarhaan paremmin kuin hyvin.

Ehkä parasta puutarhakierroksella on kuitenkin rakennus itse. Villa Tugendhatissa on puutarhan puolella suuria ikkunoita, joista näkee hyvin sisälle. Moderni rakennus on hyvin moderni myös sisältä. Tuoleissa ja yleisessä ilmeessä on hyvin paljon Alvar Aaltomaisia piirteitä. Tirkistellessä ikkunoista rakennuksen avointa pohjapiirrosta, sisä- ja ulkotilojen yhdistämiä läpinäkyviä seiniä sekä kantavia pylväsverkostoja, tulee väistämättä mieleen, että arkkitehti Mies on todella ollut aikaansa edellä.

Villa Tugendhat on loistava esimerkki siitä, ettei Unescon maailmanperintökohteeksi päädy vain monta sataa vuotta vanhat rakennukset ja muistomerkit. Myös 1900-luvulla on syntynyt omanlaisia taideteoksia, jotka ihmisten on syytä muistaa ja jotka muutaman sadan vuoden päästä herättävät ansaittua huomiota.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *