Puola

Tänä vuonna Ryanair avasi muutaman uuden mielenkiintoisen reitin Helsingistä Eurooppaan, joiden joukossa mm. suorat lennot Puolan Poznaniin. Tartuimme varsin huokeaan lentotarjoukseen ja vietimme heinäkuussa kaupungissa pitkän viikonlopun. Tässä itsekoetut vinkit kaupunkiin matkaa suunnittelevalle.

Poznanista lyhyesti

Poznan on yksi Puolan vanhimmista kaupungeista. Se sai kaupunkioikeudet jo vuonna 1253. Poznanin ilmapiirissä ja rakennuksissa näkyy vahva saksalaisvaikutus, nimittäin Poznan kuului Saksalle 1700-luvulta ensimmäisen maailmansodan loppuun sekä osin myös toisen maailmansodan aikana.

Kaupungissa asuu noin 526 000 asukasta. Nykyisin kaupunki on talouden keskus sekä vilkas opiskelijakaupunki.

Kaupunki tunnetaan erikummallisista museoistaan. Vai mitä sanoisit museoista, jotka on omistettu paikalliselle croissantille, historiallisille vaatteille tai perunalle?

Kaupungin parhaimmat nähtävyydet

Vanhakaupunki Stare Miasto

Poznanin vanhankaupungin aukio on Puolan kolmanneksi suurin, heti Krakovan ja Wroclawin jälkeen. Ja on erittäin hieno!

Totuuden nimissä vanhakaupunki aukioineen olisi vieläkin mahtavampi käyntikohde ilman hervotonta katuremonttia, joka jatkuu aina 2023 kesään asti. Mutta jos vierailija suuntaa katseensa kadun kaaoksesta hieman ylöspäin ja tutkii keskiaikaisten talojen fasadeja, voi saada kuvan siitä miltä vanhakaupunki muutaman vuoden päästä näyttää. Tosin kyseiset rakennukset ovat valtaosin hienoja kopioita, vanhakaupunki kun rakennettiin uudestaan toisen maailmansodan pommitusten jälkeen. Sodan aikana kaupungin rakennuksista tuhoutui noin 60%.

Stary Rynek -aukiolla on kauppiaiden talojen lisäksi kaksi keskeistä rakennusta, vuonna 1532-1534 rakennettu punnitustalo sekä vuonna 1560 valmiiksi saatu renessanssityylinen Raatihuone. Aukiolla aiemmin sijainneet rakennukset tuhoutuivat valtavassa tulipalossa vuonna 1536.

Remontista huolimatta, Stary Rynek -aukiolla on yksi nähtävyys joka saa niin paikalliset kuin kaupungissa vierailevat tulemaan tasatunnein vanhan Raatihuone Ratuszin ääreen. Tällöin käynnistyy traditio, joka on pysynyt lähes muuttumattomana vuosisatojen ajan.

Hieman klo 12.00 kellonlyöntien jälkeen Raatihuoneen parvekkeella kiertää yksinäinen torvensoittaja soittaen perinteistä merkinantoääntä (Hejnalia). Kun soitto loppuu, pienestä luukusta esiintulleet kaksi mekaanista vuohipukkia alkaa pökkiä toisiaan yhtä monta kertaa kuin kello löi. Tämä toistuu päivän aikana tasatunneittain niin, ettei klo 12.00 jälkeen kuulu torvensoittoa. Traditio muistuttaa katsojia neuvokkaista, kaupunkia uhkaavasta tulipalosta hälyttäneistä vuohipukeista.

Aukiolla on rakennusten lisäksi patsaita, näistä merkittävin on Neptunus.

Vanhassa Raatihuoneessa sijaitsee nykyisin kaupunginmuseo, mutta valitettavasti se ei ollut avoinna Poznanissa vieraillessamme.

Patsaiden Cytadela

Noin 1,5 km päässä vanhankaupungin keskustasta sijaitsee Preussin aikainen 1800 -luvulla rakennettu linnoitusalue Cytadela. Nykyisin alue toimii kaupunkilaisten suurena virkistys- ja puistoalueena. Pinta-alaa puistolla on 89 hehtaarin verran.

Alue kärsi suuria vahinkoja toisen maailmansodan lopussa vuonna 1945, kun saksalaiset puolustautuivat kukkulalla neljän viikon ajan. Merkkejä menneisyydestä on tosin maastosta luettavissa, jos vain osaa katsoa.

Esimerkkinä vanhasta linnoitusajasta löytyy puiston keskeltä rakennus, jossa nykyisin toimii Ase- ja varustelumuseo. Nähtävillä on mm. vanhoja panssarivaunuja, lentokoneita kuin pienempää kalustoa Saksan ja Neuvostoliiton aikaisista miehitysten ajoista.

Puistosta löytyy myös amphiteatteri sekä Puolan, Neuvostoliiton ja Iso-Britannian sotilashautausmaat. Suurimmat katseen vangitsijat ovat kuitenkin erilaiset patsaat, joita on sijoiteltu valtavan puiston lähes jokaiseen kolkkaan.

Historian kyllästämä keisarillinen linna

Poznanissa on peräti kaksi linnaa; kuninkaallinen sekä keisarillinen linna. Keisarillinen linna tai Zamek kuten paikalliset sitä kutsuvat, on Euroopan nuorin. Se on rakennettu saksalaisten toimesta vasta vuonna 1910.

Linnalla on silti mielenkiintoinen ja rikas historia takanaan. Se on toiminut mm. Saksan keisari Wilhelm II:n asumuksena, kansallissosialistien ja Adolf Hitlerin tukikohtana, Neuvostoajan virastona, kaupungintalona sekä nykyisin kaupungin kulttuurikeskuksena. Rakennuksessa toimii mm. kolme konsulaattia, elokuvateatteri, ravintoloita ja taidenäyttelytiloja.

Vuosikymmenien aikana linnaa on remontoitu useaan otteeseen ja samalla hävitetty lähes kaikki merkit sen menneisyydestä.

Jotakin on sentään jäljellä: natsiajasta muistuttavat graniittiset kierreportaat viljafasadin alla sekä Hitlerille erikseen suunniteltu parveke linnan kyljessä. Myös nykyinen sisäänkäynti on Hitlerin luottoarkkitehti Albert Speerin kynästä lähtöisin.

Linnaan on ilmainen sisäänpääsy ja vierailijat pääsevät ”seikkailemaan” omin päin sen pitkillä käytävillä.

Osoite: Swiety Marcin 80/82, 61-809 Poznan.

Enigma elämyskeskus

Aivan keisarillisen linnan naapurissa sijaitsee kaikkien ristisanatehtäviin, salapoliisidekkareihin ja matemaattisiin yhtälöihin hurahtaneiden oma elämyskeskus – Enigma.

Elämyskeskuksessa kerrotaan natsien hallussa olleesta salauslaitteesta Enigmasta ja kolmesta puolalaisesta matemaatikosta, jotka ennen englantilaisia mursivat mahdottomaksi kerrotun saksalaiskoodin.

Elämyskeskus on erittäin interaktiivinen ja historialle on annettu viitekehys jota ”museossa” pääsee toteuttamaan erilaisin koodin murtamistehtävin. Samalla kävijä tutustuu salakirjoituksen historiaan aina antiikista näihin päiviin asti. Näyttelyn lopussa on myös muutama vanha 64 pelikone ja laaja valikoima pelejä joita pääsee pelaamaan omien muistojen siivittämänä.

Osoite: Swiety Marcin 78, 61-809 Poznan.

Poznanin kirkot

Poznanissa on lukuisia kirkkoja, joista merkittävämmät ovat Pyhän Stanislauksen jesuiittakirkko (Fara) sekä Pietarin ja Paavalin tuomiokirkko. Tuomiokirkko sijaitsee Wartajoen toisella puolella mukavan kävelymatkan päässä, Fara löytyy vanhasta kaupungista.

Puolan mahtavin barokkityyliä edustava Fara -kirkko rakennettiin vuosina 1651 – 1732. Kirkko säästyi suuremmalta osin osumilta toisen maailmansodan pommituksissa.

Viereisessä vuonna 1732 valmistuneessa jesuiittakollegiossa on nykyisin kaupungintalo, jossa vuonna 1828 konsertoi Frédéric Chopin ja syksyllä 1806 asui Napoleon Bonaparte.

Katedraalisaari Ostrów Tomskin kaksitorninen Pietarin ja Paavalin tuomiokirkko on Puolan vanhin. Saarella on merkittävä menneisyys takanaan, nimittäin Poznan syntyi tälle saarelle 900-luvulla uuden puolustuslinnakkeen myötä.

Myös tuomiokirkkorakennus valmistui alun perin jo vuonna 968, mutta ulkoasua on muokattu useasti.

Nykyinen, goottilainen julkisivu on peräisin sodan jälkeisistä korjauksista. Tuomiokirkkoon on haudattuna ainakin Mieszko I, Puolan kaksi kuningasta sekä soturikuningas Boleslaw I Urhea.

Malta järvi

Parin kilometrin päässä keskustasta sijaitsee Malta -tekojärvi. Järvi rakennettiin vuonna 1952.

Järven ympärillä on tarjolla mm. erilaisia vesiurheiluaktiviteetteja, Poznanin uusi eläintarha sekä viehättävä Maltanka -minijuna, joka on liikennöinyt järven rannalla jo vuodesta 1956.

Muraalit

Poznan on opiskelijakaupunki ja parhaiten tämä näkyy kaupungin lukuisissa muraaleissa. Näistä hienoin löytyy osoitteesta Srodka 3.

Muraali on ns. 3D muraali, hieno koko rakennuksen seinän peittävä maalaus. Muraalin kerrotaan esittävän Srodkan aluetta 1920-luvulla. Maalauksen on tehnyt Radoslaw Barek.

Shop til you drop – Stary Browar

Viimeisenä, mutta ei niinkään vähäisempänä, vinkki shoppailua rakastavalle. Kaupungin keskustasta löytyy valtava Stary Browar -ostoskeskus, joka on remontoitu 1800-luvun olutpanimoon.

Ostoskeskuksessa on yli 200 liikettä, ravintoloita, elokuvateatteri, konserttisali ja gallerioita, joten jokaiselle varmasti löytyy jotakin tekemistä.

Osoite: ul. Półwiejska 42, Poznan.

Saattaisit myös pitää näistä:

1 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *